Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

MATIĆ

Stojan Matić, naš čitalac iz Austrije, pitao je etnologe "Vesti" za poreklo svoje porodice iz sela Gornji Dragaljevac kod Bijeljine. Matići slave Malu Gospojinu (21. septembar) koja je i crkvena slava u njihovom selu.

Matići su, kao i većina stanovništva Semberije, doseljeni iz Hercegovine. U okolinu Bijeljine došli su preko Sarajevskog Polja i Vlasenice. Interesantan je podatak da su Matići u Kobilj-Dolu u Sarajevskom Polju došli iz Neđarića gde su ih Turci bili naselili na državnu zemlju koju su im poklonili.

U zapisu o selima Sarajevskog Polja stoji da su Matići zemlju dobili jer je jedan njihov predak Mitar, koji je išao u Carigrad 1850. godine, kao jedan od predstavnika težaka (seljaka) iz sarajevske okoline i tom prilikom izjavio da je njima dobro i da su im "teljizi od srebra, a špice od zlata" (delovi zaprežnih kola), što je ostavilo jak utisak na Porti, te mu je poklonjeno imanje u Kobilj-Dolu.

Oni su, prema našem izvoru, srodnici sa Đokićima u Alilovićima i Docu i slave Sv. Ignjatiju. Za Đokiće se, opet, kaže se da su jedna od najstarijih porodica u Sarajevskom Polju i da su se doselili u 17. veku.


Matići pravoslavne veroispovesti i to kako u Bosni, tako i na prostoru Hercegovine slave veći broj raznih krsnih slava, ali je izvesno da u najvećem delu Bosne, osim u Semberiji, nema nijedne porodice sa slavom Mala Gospojina.

U Hercegovini je u prošlosti živeo veći broj porodica sa prezimenom Matić koje su bile i pravoslavne i katoličke veroispovesti i to uglavnom poreklom iz Tulja u Popovom Polju, starinci koji su slavili Jovanjdan, ali ih je početkom 18. veka nestalo, ili su, kako Dedijer kaže, "izumrli".
 

Prava istina je da su se, u stvari, nekud iselili, a mnogi su pokatoličeni. Tako su katolici u Dubljanima iz Popova, a ima ih i u Zelenikovcu, Prapratnici, zatim, oko Čapljine, Stoca i Neuma i Hutova. U Dubljanima ih više odavno nema, za jedan deo je poznato da se iselio u Slavoniju. Slavili su Matijevdan, a ovo je interesantno jer su neki nosili i prezime Matijić, otud skraćeno: Matić, što nas podseća na praksu tzv. Cincari koji su za slavu često uzimali imendan domaćina porodice.

U Dubljanima su Matići bili katolici za koje se znalo da su nekad bili pravoslavni i svi su slavili Malu Gospojinu. Interesantno je spomenuti da je pre stotinak godina, a možda i kasnije, u Donjem Stupu pored puta Sarajevo-Mostar, bilo Matića katolika, doseljenih iz Dalmacije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online