Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 26.02.2011.
11:07
A

Prvi tramvaj preko Save

Zemun je u 19. vek ušao kao najbogatiji i najlepši slobodni grad u okviru austrijske vojne granice. Od današnjeg Donjeg grada raširio se na predgrađe Gornja varoš, u kojoj su živeli uglavnom Srbi, i na Francštal, nastanjen nemačkim porodicama iz Banata, koji su ga tako krstili u čast visokog gosta, cara Franca Prvog.

 


Zahvaljujući činjenici da je bio jedna od glavnih stanica na putu koji je vezivao Beč i Carigrad, Zemun je izrastao u snažno trgovačko mesto. Njegovi preduzetni žitelji poslovali su sa mnogim evropskim zemljama, čak do Engleske. U Zemunu je 1833. boravio i čuveni francuski pesnik i državnik Alfons de Lamartin.
 

Milenijumska kula


Legenda kaže da je u kuli na zemunskom brdu Gardošu 1456. umro od kuge beogradski kapetan Janoš Hunjadi, otac jednog od najpoznatijih mađarskih kraljeva Matije Korvina. Građevina je zato poznata i kao kula Sibinjanin Janka, kako su Hunjadija nazivali Srbi. Istina je, međutim, da je podignuta tek 1896. na ostacima srednjovekovnog utvrđenja, u čast hiljadugodišnjeg dolaska Mađara u Panoniju. Zato joj je službeni naziv Milenijumska kula. Nekada je na njenom vrhu stajao zlatni orao, sa rasponom krila od 4 metra, okrenut ka Beogradu u znak mađarskih pretenzija nad Srbijom. Orao je nestao u vihoru Prvog svetskog rata.

 

Posle preuređenja države pod nazivom Austro-Ugarska, Zemun je 1871. dobio zvanje slobodnog grada s izbornim gradonačelnikom. Kada je nešto kasnije ukinuta Vojna granica, u administraciju je uveden srpski jezik, a varoš je postala i obrazovno središte, tako da pojedine škole, među kojima i Zemunska gimnazija imaju tradiciju dugu skoro dva veka.

Otprilike u isto vreme grad je povezan železničkom prugom s Evropom, a zatim preko Beograda 1884. i sa Istokom. Sve više se otvaraju radionice, preteče prvih fabrika, pa parni mlinovi, prve banke, savremeni hoteli. Uređuju se ulice, kopaju arteški bunari, a novi milenijum Zemunci su dočekali uz prve električne sijalice.

Iako sve do 1918. sa druge strane granice, Zemun je još od srpskih ustanaka održavao jake veze sa Beogradom. Bio je prvo sklonište srpskih izbeglica od Turaka, potom i političkih azilanata iz Srbije.

Od ulaska u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, te veze su još više ojačale, ali je Beogradu i administrativno pripojen tek 1934. sa gradnjom mosta na Savi. Most je dobio ime po kralju Aleksandru, koji je u oktobru iste godine ubijen u Marseju, ali su mu Beograđani svoja imena: Lančani, Zemunski ili Tramvajski, jer je preko njega prešla prva tramvajska pruga koja je vodila ka Zemunu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online