Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

ILIĆ

Milan Ilić kome je, sudeći po adresi u mejlu nadimak "Mačak" - odnekle iz Srbije nas moli da mu pomognemo da sazna odakle potiču Ilići iz Runjana kod Loznice, koji slave Sv. Nikolu. Najstariji predak koji se ovde naselio je bio Đuko, po porodičnom predanju učesnik u boju na Loznici protiv Turaka.

 

Predanje još kaže da je imao veliko imanje i jedan deo gradilišta u Loznici koji se zvao "Ilićevo". Čitalac nabraja i kasnije potomstvo do svoga dede Milana (rođenog 1888.) a naglašava da Ilići, od pradede Trifuna, žive u Runjanima. U monografiji o Jadru i Rađevini (ispitivanim između 1906. i 1912), o Ilićima sa slavom Sv. Nikola, iz sela Runjani, jedino je zabeleženo da su "starosedeoci" a da je njihov deda (ondašnji, pre stotinak godina) učestvovao u "madžarskoj" buni 1848. zbog čega je i prozvan "Madžarin".

Istraživač ne navodi otkud, tj. otkad i zašto se hrabri predak nađe "preko" kao ni da li se pod pojmom starosedeoci podrazumeva stvarno davnašnja familija u tom kraju (kakvih je po J. Cvijiću, ovde bilo) ili, je reč o relativnoj "periodizaciji" koja u krajevima dinarskog stanovništva "dužeg istorijskog pamćenja i epske tradicije", varira - od vremenskog raspona jednog i po... do tri i četiri veka. A Rađevinu i Jadar nastanjuje upravo ovaj živalj.

Navod čitaoca da su njegovi preci učestvovali u bici na Loznici, ako je tačan, i te kako objašnjava i njihovu moć i značaj... kao Karađorđevih ustanika, kad su imali imanje i deo na gradilištu u Loznici, sa njihovim imenom, ali i veze sa "Madžarskom", pod kojom se u srpskom narodu južno od Save i Dunava podrazumevala svekolika teritorija koja je na levoj obali ovih reka, u to vreme i politički graničnim prema Mađarima koji su vladali Sremom, Baranjom i Bačkom.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Tako su preci današnjih Ilića i bežali preko posle sloma Prvog srpskog ustanka pa se posle Drugog, većinom vraćali nazad. Neke familije su čak jedno vreme boravile u nekoj vrsti "zbega" na ripanjskoj površi, u selu Filipovićima. Za Iliće u tom selu kaže se da slave Sv. Nikolu i da su se bavili dunđerskim zanatom i često putovali poslom po Azbukovici i imali veliko imanje u Lozničkom Polju koje su davali da se obrađuje "na pola" jer nisu imali vremena da se bave i zemljoradnjom. Od iste familije su, svakako, i Ilići u Milini, takođe starosedeoci sa slavom Nikoljdan.

Čitalac na kraju dodaje mu je "jednom prilikom u Mojkovcu" prišao čovek koji se predstavio kao Zoran Ilić i rekao mu su im koreni iz nekog mesta u Crnoj Gori sa neke planine... Milan je nažalost zaboravio šta mu je sve tom prilikom nepoznati rekao", ali tu priču u prilogu u ovoj rubrici ne možemo proveravati s obzirom na brojnost Ilića i uopšte i u Crnoj Gori, Staroj, kao i, pogotovo, sadašnjoj, sa Bokom i Starom Hercegovinom ...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online