Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

RIBAROV

Predrag Ribarov iz Vršca eli da sazna nešto više o poreklu svoje porodice, čija je slava Sveti Nikola. Od predaka naš čitalac nabraja oca Milana, dedu Dušana i pradedu Dimitrija. O prošlosti porodice, jedino zna da se ovde naselila "iz Militićeva kod Plandišta pre neka dva-tri veka".

Što se tiče čitaočeve napomene da je čuo da potiču "iz Militićeva", konstatovali smo da je to, zapravo, Miletićevo, pored većeg naselja Dužine. Ako uzmemo u obzir da je u pitanju omaška čitaoca, ne znamo kako bismo objasnili da on smatra kako su se njegovi u Vršac naselili iz Miletićeva "pre dva-tri veka," kad je ovo naselje (prema podacima na internetu vrednog Gorana Tešića), nastalo kao novo i sa ovim imenom tek 1922. godine, na mestu naselja Raroš-pusta, na nekadašnjem spahiluku mađarskog grofa Karačonija.

Nakon Prvog svetskog rata, agrarnom reformom grofu je oduzeto imanje. Na dobijenu zemlju, kolonisti su dolazili iz Bosne, Like, Korduna, Hercegovine, Dalmacije, Srema, Slavonije, Sandžaka, Srbije kao i Srbi iz mađarske Batanje i Rumunije, tzv. "optanti".

Ribarovi su, dakle, mogli biti samo raniji, možda i privremeni, doseljenici u Raroš - da bi kasnije prešli u Vršac ...

Kako prezime Ribarovih ne nalazimo ni u starijim monografijama koje obuhvataju i današnji rumunski (Temišvarski Banat), utoliko je bilo teže da im se uđe u trag. Prvi spomen porodice sa prezimenov Ribarov navodi J. Erdeljanović ("Srbi u Banatu") u mestu Kusić u belo-crkvanskom okrugu - prema najstarijem Domovniku iz 1850, kada su zabeležene dve kuće sa ovim prezimenom i slavom Sv. Nikola.

Većina stanovnika doselila se u ovo mesto iz sela Kusića u Srbiji, koje se nalazi u tzv. ramskom okrugu u Braničevu.
 

Taj prvobitni zbeg koji se naselio "od preka", ili preko Dunava iz Srbije, bio je u Kusiću koji se danas nalazi u ataru sela Dušanovca, a 1736. je imao 70 domova. Današnje stanovništvo je srpsko i vlaško, a Srbi su uglavnom doseljeni pre i za vreme Velike seobe 1690. i 1735. godine. Jedno od prezimena koje ukazuje na moguće pretke Ribarovih jeste Belić, po pretku Belji doseljenom iz mesta Ribare u Staroj Srbiji (slava je Nikoljdan).

Familija Belić ima i u Vršcu i u obližnjem Bešenovu i to od pre Velike seobe, što bi poreklo Ribarovih pomerilo na temišvarski Banat i neki još raniji termin doseljavanja. U spomenutom popisu stanovnika Vršca iz 1796, nema Ribarovih, ali ima porodica Save Beljina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online