Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

ĐOKOVIĆ

Iz Kosovske Mitrovice redakciji "Vesti" javio se Vladan Đoković. O poreklu svoje porodice jedino zna da su, počev od pradede Samaila, zatim oca Milića i Milićevog oca Đoke, živeli na planini Rogozni, u selu Grižani, opština Zvečan. Vladan Đoković se pita odakle da počne sa istraživanjem svoje porodice koja slavi Sv. Dimitrija - Mitrovdan.

Kosovska Mitrovica nastanjena je uglavnom starinačkim stanovništvom, kolonistima posle Prvog svetskog rata i migracionom strujom koja je vodila dolinom Ibra. U srednjem veku Zvečan je bio grad, sve do pada Despotovine 1459, dok je Kosovska Dmitrovica (Dimitrovica, kasnije Mitrovica), čiji je zaštitnik Sv. Dimitrije (po kome je i dobila ime), zbog geografskog položaja u ravnici, nastala tek sa turskom administrativnom upravom.

Moguće da su Đokovići tek u Mitrovici prihvatili kao svog zaštitnika Sv. Dimitrija, jer smatramo da su oni samo "lokalno migrirali", dok su zapravo starosedeoci srednjovekovnih kosovskih rudarskih centara.

Đokovići sa Rogozne nastanjeni su duž naselja uzvodno od reke Ibra u Cerju, Ratini i Kruševici. Zabeleženo je da su ih u Cerje naselile turske vlasti oko 1780. Šta je bilo pre toga malo se zna ili samo pretpostavlja. Ono što zasigurno možemo da kažemo, jeste činjenica da su preci Đokovića (prezime se menjalo iz bezbednosnih razloga) bežali od turske odmazde i boravili jedno vreme u oblasti oko Bijelog Polja, u mestu Ivanje, utvrđenom gradu u Staroj Srbiji.


Preci Đokovića znali su za ovo skrovito mesto, jer su bili rudari ili trgovci i to posebno na severu današnjeg Kosova i njemu gravitirajućih mesta (Zvečan, Stari Trg, Raška i dr.). Kasnije su ih putevi vodili prema Limu u Štitare, gde ih i danas ima, ili prema Raškoj gde ih ima u selu Sase (rudarskom centru) i okolini.
 

Đokovići su doseljeni u Cerje pod nekim drugim prezimenom, a jedan ih izvor dovodi u vezu sa Vučinićima koji takođe slave Sv. Dimitrija. Oni su se ovde naselili iz studeničkog sreza, iz sela Dražinići, dok se za Đokoviće kaže da su se doselili "za njima" od Deževe i da im je slava bila Sv. Toma, karakteristična za rudare u srednjovekovnoj srpskoj državi. U mnogim mestima koje smo pobrojali, postoje i Đokovići sa drugim slavama.

Tako na primer, u Cerju, drugi Đokovići, zvani "Kučuci", slave Đurđic, a u Matarugama, takođe Đokovići koji su ista familija sa Krsmanovićima, slave Sv. Petku. Ova "nestabilnost", u slavi kao porodičnom kultu, ne mora da znači samo raznorodnost porodica (ima Đokovića i među Vasojevićima), već i nešto drugo: izvorno drugi etnicitet, česte seobe ili i etno-mimikriju ...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online