Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 14.12.2010.
11:28
D. Lj. Joksić - Vesti A

Selo ljubomornih neženja

U srpskom selu Kučevište, smeštenom u brdima Skopske Crne Gore, planine nadomak makedonske prestonice, žive dva čoveka sa istim imenom - Srećko. Jedan je Ninić i ima 41 godinu, a drugi je dve godine mlađi Gluškinić. Oni nisu ni rođaci, a ni komšije, ali su, kao što im to i ime govori, podjednako srećni. Obojica su oženjeni mladim i lepim Ukrajinkama, koje su im donele sreću u kuću i izrodile decu.

Mnogo neženja u selu
 


Srećka, i jednog i drugog, poznaje celo Kučevište. Žene iz ovog sela sa oko 3.200 stanovnika iskreno im se dive, a muškarci, naročito neženje, pomalo im i zavide. Neki i ne kriju ljubomoru.

Jetrva hvali jetrvu


Natalija živi u istoj kući sa jetrvom Lile Ninić i njenim mužem, Srećkovim bratom Zlatkom. Slažu se kao sestre, jedna drugoj pomažu oko čuvanja dece, na njivi, oko stoke... - Ona ima drugačiji karakter, bolji od našega, kulturnija je, ima poštovanja, vaspitanija je, milija je. Mi smo drskiji. Zato među nama nema svađe - veli Lile Ninić.

- Ma, lako je njima. Da se i ja zovem Srećko, danas bi sigurno već bio oženjen i domaćin čovek. Ovako, sa punih 40 godina života, i dalje maštam da se oženim - procedio je kroz zube jedan meštanin Kučevišta, dok je po zubatom suncu sa prijateljima ispijao pivo preko puta seoske bakalnice.


Prišli smo im u nameri da proverimo da li je tačno da u Kučevištu ima veliki broj neženja.


- Čuli ste da u Kučevištu ima oko 50 neženja? Ima ih više od 250 - reče nam jedan od njih.


Njegov drugar je dodao da su im jedini spas Ruskinje i Ukrajinke. Napustili smo veselo društvo i krenuli u potragu za devojkama iz Ukrajine koje su usrećile dva Srećka u Kučevištu. Prvo smo zakucali na vrata Srećka Ninića (41). Umesto njega, dočekala nas je plavooka Natalija Ninić (25), rođena Belovič iz sela Činagievo kod Mukačeva, grada u Ukrajini. Iako je njen muž Srećko bio na poslu, ljubazno nas je pozvala u kuću.


- Moj Srećko je imao sreće - stidljivo poče Natalija na makedonskom jeziku sa simpatičnim ruskim akcentom.

- On je radio u jednom rudniku u Ukrajini, a upoznali smo se u obližnjem selu. To je bila ljubav na prvi pogled. Jezik nije predstavljao nikakav problem, oči su same sve govorile. Prvo smo počeli da pričamo na srpskom, a posle i na makedonskom jeziku. U Ukrajini me je zaprosio. Rekao mi je da treba da dođem u Makedoniju, u selo Kučevište čije slike mi je pokazao. Odmah sam pristala.


Kada se udala Natalija je imala 19 godina, a u selo Kučevište su se doselili 2003, kada su pravili i svadbu. Natalija veli da su je njegovi dočekali kao rod rođeni. Sa Srećkom ima sina Marka od godinu i po dana i ćerku Jelenu od dve godine i osam meseci. Nijedan posao u selu joj nije težak. Redovno se čuje telefonom sa mamom, bratom i sestrom u Ukrajini, a bila bi presrećna kada bi je jednoga dana posetili. Zna da u selu ima mnogo neženja koji bi se rado oženili Ukrajinkama, ali im u tome iz Kučevišta ne može pomoći.


Na drugom kraju Kučevišta nalazi se kuća drugog Srećka, Srećka Gluškinića ( 39 ). Ovde nas je dočekao domaćin Srećko sa ćerkom Aleksandrom (13). Njegova supruga Svetlana Gluškinić, rođena Pavlik ( 38 ) iz Kijeva, nije bila kod kuće.


- Od 1994. do 1997. sam radio u Kijevu. Sa Svetlanom sam se upoznao 25. maja 1996. u diskoteci. Ja sam joj prvi prišao i tako je sve počelo. Posle osam meseci zabavljanja tamo sam je i zaprosio. Ona je bez razmišljanja pristala, iako je znala da će doći u Makedoniju, u selo. To je, ipak, nije pokolebalo - priseća se Srećko.


Svadbu su pravili u Ukrajini, a pošto su, veli, njihovi običaji slični našim, nikakvih problema nije bilo. Prvo su se venčali u crkvi, pa onda kod matičara. Jedno vreme su živeli u Kijevu, a kada za Srećka tamo više nije bilo posla, 1999. su došli u Kučevište. On priznaje da je Svetlani u početku bilo neobično, ali se brzo privikla i ubrzo zaposlila u jednoj burekdžinici u Skoplju. Za sebe kaže da je pravi srećko.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online