Petak 14. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

ANDRIĆ

Iz Konjica u FBiH javlja nam se čitalac Zoran Andrić (1957). Njegovi su Srbi, pravoslavne vere i slave Sv. apostola Tomu (19. oktobra). Pokojni mu otac i šira familija rodom su iz sela Rupeljevo - opština Požega (užička) a ima ih i u selu Zlakusa, u samoj Požegi i Užicu.

 

Učtivo moli da mu istražimo poreklo same familije, uključujući tu i ustaljivanje "službenog" identiteta prezimenom iako ni njegov nastanak prezimena nije lako utvrditi jer je moglo nastati ili od pretka Andrije (starogrčke osnove, u značenju "muževan"). To ime u nas bilo je popularno i među pravoslavnim i među pokatoličenim, a i širom hrišćanskog sveta, a prvobitno prezime sledstveno, glasilo je Andrijić.

A. i V. Miljanići ("Prezimena u Crnoj Gori") zabeleželi su pored tog i prelazni oblik Andrijć - ili je načinjeno prema hipokoristiku Andra odnosno Andro. Zabeležimo da je ovo ime kod nas korišćeno i kao Andrej, Andreja i Jandrija, pa su se javljala i odgovarajuća drugačija prezimena, nesrodnih familija.

S poreklom familije, pokazalo se, biće još više poteškoća. Pregledali smo nekoliko monografija njegovog šireg zavičaja ali u "Užičkoj Crnoj Gori" Lj. Pavlovića, planinsko Rupeljevo je nekako ostalo u neistraženom međuprostoru a Andrići nezabeleženi. Proveravali smo i na internetu i na karti našli ovo mesto ali bez podataka o njegovom stanovništvu...

Preostalo je da u okolnim krajevima tražimo ovu srpsku porodicu znamenitog prezimena i to sa slavom Sv. apostol Toma, i došli do sledećih podataka. Na Zlatiboru, Andrića koji su negde oko sredine 19. veka doselili iz Trnave, od Obradovića, oko Prvog svetskog rata je bilo u Sirogojnu, ali slave Đurđevdan. U Donjem Dragačevu, Andrići "lučinštaci", koji su se u međuvremenu razrodili u pet porodica raznih prezimena, početkom prošlog veka su živeli u Lučanima u koje su se doselili za vreme Prvog srpskog ustanka. Na navodi se odakle su, ali ih po slavi možemo smatrati Rovčanima.

U selu Grab, zapisani su Andrići poreklom od Andrije Kandića koji je ovamo još kao dečak došao od Nove Varoši. Slava im nije utvrđena. U Gornjem Dragačevu nema spomena o ovoj familiji. U nekadašnjoj Sokolskoj Nahiji, Andrići su "nikoljštaci" u Obajgori (pripadaju familiji Ekmeščije) i Rastištu a "jovanjštaci" u Peckoj, doseljeni iz Pogarevca. I u "Ljubićkim selima" u Gornjoj Trepči evidentirani su Andrići sa slavom Sveti Nikola a Bresnici su, inače, ogranak Deli-Marića, i svečare Sv. arhiđakona Stefana.

U južnijem "Ibru", Andrići su pre stotinak godina živeli u Baljevcu. Slavili su Jovanjdan a došli "iz Biora u Staroj Srbiji". Zapadnije, u Sarajevskom Polju, u selu Rečica, zabeleženi su Andrići koji su se doselili iz Vogošće, a slavili su Aranđelovdan. O ostalim Andrićima iz Crne Gore, Hercegovine, Bosne, Hrvatske nemamo prostora, a ipak smo ostali dužni određeniji odgovor o poreklu našeg čitaoca...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online