Petak 14. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

MIHAJLOVIĆ

Čitalac Miljan Mihajlović iz Vršca kaže da se njegov deda ovde naselio kao kolonista posle Drugog svetskog rata iz sela Milentije kod Brusa. Krsna slava - Sv. Arhanđeo Mihailo.

 

Moli nas da mu pomognemo da dođe do korena, tj. ove grane Mihajlovića. Kopaonik i podkopaonička oblast u kojoj se nalazi i Brus predstavljale se od davnina tranzitnu oblast u kojoj se najčešće zadržavalo, generaciju-dve, u etapnim seobama pojedinačnih porodica. Preko prevoja na Kopaoniku išli su pravci dve najjače naseljeničke struje: kosovsko-metohijske.


Osim toga, u ove krajeve je i kolonizovano brojno stanovništvo iz Crne Gore i Stare Hercegovine, posebno nakon oslobađanja od Turaka, od osme decenije 19. veka. Slična je bila i sudbina Mihajlovića koji su se u kopaoničku oblast nastanili iz Sjenice, gde su i dobili ovo prezime. Inače, oni su starinom Braunovići iz Donje Morače (Kolašin, selo Vratina) gde se spominju još davne 1251. i 1574. godine. U Kolašin su se doselili iz Skadra a još daljim poreklom su iz Kuča.

Mihajlovići su se, pak, prezivali po rodonačelniku Mihajlu koji je došao u Sjenicu. Iz Sjenice su se iseljavali u nekoliko različitih pravaca, tako da ih ima i u Femijića Kršu (Berane), Lozni i Prijelogama upravo od ove grane koja slavi Aranđelovdan. I Mihajlovići u Prijelogama su od Braunovića i bilo ih je sredinom 20. veka nastanjenih u 12 kuća sa slavom Aranđelovdan. Ovde su se naselili iz Morače u prvoj polovini 18. veka. U Morači i danas žive njihovi rođaci Braunovići koji su Bratonožići, naseljeni iz Kuča.


Dolaskom u Moraču oni su uzeli za slavu Aranđelovdan, dok su raniju Nikoljdan samo imali kao "prislužbicu". Dosta su se iseljavali. Njihovi rođaci su Mirosavljevići u Lopižama kod Sjenice i Stankovići u Rasinskoj oblasti u Srbiji. Mihajlovića od ove grane koja je doseljena od Sjenice, ima i u Gruži u Vitkovcu sa slavom Aranđelovdan i u Petropolju od grane Rakovaca, starinaca, sa istom slavom.

Po jednom tumačenju, Mijajlovići su od posebne bratonoške familije iz Lutova koja je to prezime dobila po sinu rodonačenika Pipera, Pipu, i većinom žive u Piperima (među svojim pravim krvnim srodnicima) a slave, za razliku od Bratonožića, Aranđelovdan. Po drugom objašnjenju, Mihajlovići u Brskovu (Mojkovac) potiču od rudara "Sasa" koji su rano došli u nemanjićku državu. Naziv "Sasi" nije označavao isključivo pripadnike nemačkog plemena Saksonaca nego i brojne germanizovane ili i negermanizovane Lužičke Srbe - čime se objašnjava njihovo lako primanje pravoslavlja i posrbljavanje, tačnije - vraćenje u Srpstvo.


Da ne bi bilo zabune, stariji i izvorniji oblik imena od koga su nastali Mihajlovići glasio je Mihailo (od hebrejskog Mihael), "ko je kao Bog", ime arhanđela, predvodnika "nebeske vojske".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online