Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 11.12.2010.
11:40
Vestionline A

Zaboravljeni običaji: Veselje nad grobom

Kod mnogih naroda, pa i balkanskih, u drevna vremena se igralo, pevalo i gostilo čak i na sahranama, a ostaci takvih igara su preživeli sve potonje civilizacijske prepreke i pretvorili se u izraze dečje radosti ili dobre zabave za odrasle.

Koliko je takav običaj bio ukorenjen kod svih evropskih naroda dok su bili mnogobošci, pokazuje niz zabrana koje je izdavala hrišćanska crkva.

Ostaci mnogobožačkih žrtava i pogrebnih svetkovina bili su oglašeni za đavolju rabotu, pa je najpre u 8. veku zabranjeno tzv. Regino pevanje đavolskih pesama i zbijanje šala nad mrtvima. Vladar Svetog rimskog carstva Karlo Veliki je pod pretnjom smrtnom kaznom 785. pokušao da zaustavi običaj da se na grobovima umrlih čine gozbe i veselja, a istu zabranu je morao da ponovi, sto godina kasnije, i Rimski sinod u vreme pape Lava Četvrtog. Potom je na svešteničkom savetu, koncilu, odlučeno i kako da se mrtvi sahranjuju - bogobojažljivo i u krajnjoj ozbiljnosti.
 

Prvi je pogrebne igre među Slovenima opisao Arapin Al-Bekri u 11. veku, navodeći da se oni "raduju i vesele pri spaljivanju mrtvaca". Ovakvi veseli obredi zadržali su se kod Slovena i kada su masovno primali hrišćanstvo, a najteže i najduže su ih se odricali Česi.
 

I Srbi su dugo zadržali običaj da igraju prilikom sahranjivanja, o čemu govore narodne pesme. Tako se u "Ženidbi Milića Barjaktara" kazuje se kako svatovi, kad videše da im je umro mladoženja, "naopako koplja okrenuše, naopako kolovo povedoše, žalostivu pjesmu zapjevaše, sabljama mu sanduk satesaše, nadžacima raku iskopaše".

Naopako kolo označava žalost i u pesmi "Sestra Ivan kapetana", a vodi ga Anđa, kada vidi da joj se čovek koga voli vraća sa megdana osramoćen: "Kad se Senju primakoše blizu, al Anđuša kolo ufatila, u zelenu Ivanovu bašču. Kad sagleda Nukić barjaktara, svezanije' ruku naopako, đe ga vuče zekan od megdana, onda Anđa kolo okrenula, okrenula kolo naopako".
 

Vuk Karadžić je, putujući Crnom Gorom i sakupljajući narodne običaje, zabeležio paštrovićka naricanja i takođe naveo da "Paštrovići, dakle jedini, koliko je meni poznato, imaju nešto postojanoga naricanja u stihovima koje žene od roda pokojnikova, uhvativši se za ruke kao u ukolu, nad njime, poklanjajući se, zapijevaju: svaki se stih zapijeva po dva put - jedna žena kao kolovođa počinje, a ostale joj pomažu, izgovarajući za njom, kad po drugi put zapijeva, samo poslednju stopu od stiha, kao što se u Hrvatskoj i Dalmaciji i u kolu pjeva".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online