Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 02.12.2010.
16:24
Vestionline A

Prekinuta utakmica zbog smrti barda

Za velikana jugoslovenskog teatra, Šapčanina Ljubišu Jovanovića govorilo se da je bio čovek velikog srca koga su kolege volele, a to isto se govorilo i za njegovu drugu suprugu, glumicu Sonju Hlebš.

Ljubiša Jovanović i Sonja Hlebš
 


Volela ga je i publika kojoj je priuštio uživanje u najširem mogućem opusu likova u velikim delima, domaćim i stranim, savremenim i klasičnim - od Sterije, Jakšića, Njegoša, Nušića, Cankara, Krleže i Andrića, do Sofokla, Molijera, Šekspira, Rostana, Igoa, Getea, Bihnera, Ostrvskog, Gogolja, Dostojevskog, Šoa.

Prva vamp-žena na Balkanu


Sonja Hlebš je šezdesetih godina prošlog veka bila jedina glumica koja se mogla nazvati vamp-ženom. Bila je prva filmska plavuša na Balkanu koja je plenila raskošnom figurom - kada bi prošetala Beogradom u haljini sa tigrastim dezenom, za njom su se osvrtali muškarci I žene. Prema njenom liku je karikaturistkinja Desa Glišić stvorila čuvenu junakinju istoimenog stripa Daru Nijagaru, objavljivanog u listu "Jež". Rođena Slovenka, Sonja je u prestonicu došla zahvaljujući Bojanu Stupici. Birali su je za uloge zavodnica, sve dok kosu nije obojila u smeđe i krenula u bitku za razbijanje mita o plavuši kao fatalnoj glupači. Pisala je u "Politici" priče pod pravim imenom, Sofija. Iako je često bolovala, umrla je u devetoj deceniji, u Beogradu 2005. godine.

Bio je i rekorder u broju naslovnih i glavnih uloga, ali i uloga koje je sam osmislio, čak epizoda koje su dosegle glumački vrh i proslavile ga kao i glavne.


Teško bi bilo tvrditi da li je bio ubedljiviji i veličanstveniji u tragičnim i dramskim likovima heroja, ili u komičnim, malim junacima koji su dizali publiku na noge i od čijeg su se smeha tresle pozorišne sale.

Primio je najveće nagrade i odlikovanja ondašnje Jugoslavije, i, kao malo koji glumac, doživeo je veliku retrospektivnu izložbu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Na izložbu su 1971. stigli najveći umetnici iz Zagreba, Ljubljane, Skoplja, Novog Sada i Beograda, a Ljubiša Jovanović im se radovao ne znajući da je poslednji put pred publikom.

Kada je 15. jula te godine oko 15 sati umro u jednoj beogradskoj bolnici, u 16 sati je prekinuta utakmica Partizan-Crvena zvezda. Ljubišin drug iz detinjstva, sportski reporter Radivoje Marković objavio je na stadionu JNA da je umro veliki glumac i član uprave Partizana.

Tog momenta je 50.000 ljudi ustalo i odalo poštu bardu, a Marković je rekao: "Ljubiša je bio Jugosloven, ali s toliko isto prava čini mi se mogao bi od svoga grada očekivati da se na njegovu spomen-ploču ukleše: Sav Šapčanin!"

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online