Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.02.2019.
19:10
Ž. Marković - Vesti A

U školi i crkvi čuvamo korene

Centralna Svetosavska priredba učenika Dopunskih škola u Cirihu održana je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Švamendingenu. Proslavi školske slave prisustvovali su brojni roditelji i učenici iz Regensdorfa, Afolterna, Sebaha, Švamendingena, Oberglata, Britiselena i Hardaua.

Ž. Marković
Centralna priredba u Cirihu: Đaci sa učiteljicama Ivanom i Jelenom (desno)

Slavski kolač je osveštao protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović, nastojatelj Svetouspenjskog hrama u Cirihu, program je otvoren Svetosavskom himnom, a zatim su usledile recitacije, priče i dramatizacije sa temama iz prinčevskog i svetiteljskog života Svetog Save.

Umetnički kolaž o Svetom Savi još jednom je naglasio najvažnije momente iz života mladog Rastka. Program sa učenicima pripremili su nastavnici Ivana Petković, Zoran Mitrašinović i Jelena Angelovski. Savindan je svojim prisustvom uveličao i Zoran Jeremić, generalni konzul u Cirihu koji je pozdravio sve prisutne i čestitao školsku slavu učenicima, roditeljima i učiteljima.

- Srpska dopunska škola i crkva su od velike važnosti i koristi našoj deci, jer značajno doprinose očuvanju i negovanju naše kulture i tradicije u Švajcarskoj - istakao je konzul Jeremić.

Nastavnica Petković, u ime Ministarstva prosvete i u svoje ime pozdravila je sve đake, roditelje, kolege i zahvalila proti Simijonoviću na podršci u organizaciji školske slave i pruženom gostoprimstvu, kao i konzulu Jeremiću na časti koju je pričinio školi i đacima svojim prisustvom.

Posle svečanog programa nastavljeno je prijatno i ugodno druženje svih prisutnih uz posluženje koje su pripremili roditelji đaka.

Zbog dobijanja termina u školama svetosavske priredbe u Bilahu i u Otvil am Zeu održane su nešto kasnije, dan-dva posle Svetog Save.

U oba mesta je kolače osveštao protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović, a deca iz Dopunskih škola u Bilahu i Otvilu, učiteljice Ivane Petković, izvela su svečan svetosavski program uz puno recitacija i dramatizacija posvećenih životu i delu Svetog Save.

Priredba u Basesdorfu

Svetosavska priredba održana je i u prostorijama srpskog kluba "Sveti Jovan" u Basesdorfu. Slavski obred je obavio sveštenik Branimir Petkovć, a učenici Dopunske škole u Klotenu su izveli svečani program, posle čega je nastavljeno druženje odraslih i dece.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Zlatne niti brojanice
ŠVAJCARSKA Istorija na platnu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online