Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.12.2018.
19:10
M. Stanišić A

Švajcarci u kolu pevali zumbalice

Kulturno udruženje Fokus organizovalo je festival Jesen srpske kulture u Lokarnu (kanton Tićino). Nadežda Starović i Tatjana Radić Milutinović, su osmislile festival koji je trajao četiri vikenda, a svake subote u akustičnoj galeriji Spazio Ellai bio je posvećen srpskoj tradicionalnoj muzici.

M. Stanišić
Prisna atmosfera: Koncert Vladana Radisavljevića, Aleksandra i Vojkana Milutinovića

Kvalitet umetnika koji su učestvovali, na koncertima, radionici sviranja kavala i na izložbi fotografija doprineo je da se svake naredne subote okupljalo više publike. Moto festivala bio je "Dođi i povedi svog Švajcarca".

Aleksandar Milutinović, autor izložbe fotografija pod nazivom Graditeljstvo muzičkih instrumenata danas, održao je radionicu sviranja na kavalu, u trajanju od četiri dana, koju je pohađalo petoro učesnika. On je takođe svirao na otvaranju festivala sa delom instrumentalnog ansambla Runo (Ankica Mutavdžić, Dejan Đorđević, Ivan Pavlović), a zatim i na drugom koncertu, sa drugim delom Runa kojeg su činili Vojkan Milutinović i Vladan Radisavljević.

Na trećem koncertu tri devojke, Olga Marković, Tijana i Zorana Vujović, uspele su da podignu na noge do tada najbrojniju publiku, naučivši ih kako se igra kolo i kako se pevaju srpske zumbalice. Zapažen je bio i koncert ženskih vokala Milanke Nastović i Olje Njaradi iz grupe Iskon.

- Namera nam je bila da pokažemo bogatu srpsku tradiciju, kako bismo razvili veće razumevanje i ljubav domaćina prema našem narodu. Da li zbog mota ili iz drugih razloga, uglavnom na koncertima je bilo više Švajcaraca nego Srba. Veliko je zadovoljstvo bilo videti kako uživaju u našoj muzici i kako su spremni da aktivno učestvuju kada umetnici pokušaju da ih uključe u program. Posle svakog koncerta smo imali zakusku i druženje, sklapali nova prijateljstva i priliku da još više približimo i objasnimo Švajcarcima sve ono što su čuli i videli - kaže Nadežda Starović.

A da nije samo publika oduševljena, nego i izvođači dokazuju reči Vladana Radisavljevića, gajdaša:

- Učešće na festivalu u Lokarnu bilo je privilegija, jer smo na najlepši mogući način mogli da upoznamo ljude, prirodu, arhitekturu, red i poredak, koji vladaju ovde i da obogatimo naša dosadašnja iskustva Sam nastup je protekao najbolje moguće u akustičnoj galeriji i prisnoj atmosferi sa publikom koja je vrlo zainteresovano pratila naš nastup. Predivno iskustvo i potpuno uspešno predstavljanje kulturnog nasleđa Srbije stranoj publici i našim ljudima koji tamo žive.

Najmlađi, a uspešni

Nadežda Starović ističe da je Fokus osnovan u februaru ove godine i da je verovatno najmlađe naše udruženje u Švajcarskoj.
- Nas nekoliko prijatelja i entuzijasta se okupilo, razgovarali smo kako bismo voleli da imamo svoje udruženje u Lokarnu i uzvratimo gostoprimstvo prijateljima iz Lugana i Belincone. Mali broj članova nije nas sprečio da pripremimo ambiciozan program izuzetnog kvaliteta, na čemu najviše moramo da zahvalimo umetničkoj direktorki Tatjani Radić Milutinović i nesebičnom angažovanju članova u organizaciji i prijemu gostiju i izvođača. Značajno su nam pomogli pokrovitelji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, Migros kulturprocentu i firma Bogojević rajzen - navodi Nadežda Starović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online