Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.11.2018.
06:00
Ž. Marković - Vesti A

Srpska "Sloboda"se čitala u Ženevi

U prostorijama Srpskog kulturnog društva u Dibendorfu, povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata održana je veoma uspešna promocija nove dvotomne knjige "Srbi u Švajcarskoj, od 1863. do 1918." mr Živka Markovića. Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a sve prisutne pozdravila je Slađana Setenčić, predsednica SKD, koja je zahvalila Živku Markoviću za pomoć koju je pružao SKD prethodnih godina.

Ž. Marković
Ponosni na istoriju: Učesnici promocije

Generalni konzul Zoran Jeremić je visoko vrednovao rad Živka Markovića, ocenjujući ga kao veliki i nesebičan doprinos istoriji Srba u Švajcarskoj.

Autor Marković je o svojoj knjizi "Srbi u Švajcarskoj, od 1863. do 1918." govorio više od sat vremena, dok su posetioci u tišini to odslušali i na kraju velikim aplauzom nagradili pisca. Marković je govorio o prvim susretima Švajcaraca i Srba, pomenuo je Mihaila Miloradovića, koji se borio kao ruski general na teritoriji Švajcarske u ratu sa Napoleonom.

A kad je reč o prvom poznatom Švajcarcu koji je svoj život okončao u Beogradu, spomenuo je generala Nikolu Doksata, koji se u austrijskoj vojsci borio protiv Turaka, a živeo je u Beogradu kad je Austrija vladala teritorijom ondašnje Srbije (1718-1737).

Govorio je o Vladimiru Jovanoviću, Srbinu koji je u Ženevi izdavao list "Sloboda", na srpskom i francuskom jeziku.

- Taj list izlazio je 1864. i 1865. godine i bio je veoma značajan za to doba, iako u Ženevi tada nije živelo više od desetak porodica. "Sloboda" je izlazila sedmično, čitala se u knjižarama i restoranima. Jovanović se u Ženevi upoznao sa tadašnjim najznačajnijim političarima, naučnicima i profesorima. Bio je član Švajcarske akademije nauka, što je tada bila velika čast za malu Kneževinu Srbiju - naveo je Marković, koji se istorijom Srba u Švajcarskoj bavi od kako je 1991. godine došao u ovu zemlju. Tekstove o Srbima u Švajcarskoj je od 1992. do danas objavljivao u listovima i zbornicima.

- U Švajcarskoj su studirali najznačajniji srpski političar Nikola Pašić, najpoznatiji novinar Pera Todorović, najvažniji pravnik Slobodan Jovanović, socijalista Svetozar Marković, književni kritičar Jovan Skerlić, veliki pesnik Jovan Dučić, prva lekarka Draga Ljočić, najzapaženiji srpski hemičar Sima Lozanić, pa naučnik Milan Leko, poznati lekar Lazar Paču, kasnije nauspešniji srpski ministar finansija, te Nikola Velimirović, potonji vladika Nikolaj, a danas svetac Nikolaj Srpski i mnogi drugi - istakao je Marković.

On je zahvalio Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvu kulture i informisanja na značajnoj novčanoj pomoći koja mu je dobro došla za pokrivanje dela troškova ovog vrednog i korisnog izdanja.

Marković će svoje delo predstaviti i u Ambasadi Srbije u Bernu, 30. novembra.

Brojni studenti

Do pojave ove Markovićeve knjige smatralo se u srpskoj nauci da je u Švajcarskoj studiralo između 200 i 300 akademaca do kraja Prvog svetskog rata, međutim ovaj autor je, dugogodišnjim strpljivim radom, na osnovu arhivske građe i godišnjih izveštaja, pronašao podatke za 842 studenta, čime je znatno nadmašio dosadašnja znanja o tom pitanju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online