Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2018.
18:12
Ž. Marković-Vesti A

Pesmom povezuju maticu i dijasporu

U prostorijama SFD Homolje iz Gosaua u Nidervilu organizovan je celovečernji koncert hora i orkestra "Knjaz Miloš", koji deluje u okviru Udruženja U ime živih iz Beograda. Ovaj koncert je organizovan povodom obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu.

Foto: Ž.Marković
Duhovna muzika pa evergrin: Nastup gostiju iz Beograda

U veoma bogatom programu hor je u prvom delu izvodio duhovne pesme, dok je u drugom delu repertoar bio šarolik od "Oro se vije kraj manastira", preko "Džesterdadž" i "Hej momci mladi", do "Marša na Drinu" i "Kreće se lađa Francuska" i druge pesme. Jedno veoma kulturno i lepo veče uz mnogo pesama ovog eminentnog ansambla.

- Osnovni cilj udruženja U ime živih je unapređenje kulturnih i poslovnih veza Srbije sa svetom a posebno dijasporom. Stoga smo u okviru udruženja oformili hor i orkestar pod "Knjaz Miloš" koji je praktično izvršni organ našeg udruženja. Nastojimo da definišemo koje su to kulturne potrebe naše dijaspore i naših građana u rasejanju i shodno tome formiramo odgovarajući umetnički program. Taj program je delom duhovni, a delom svetovni jer izvodimo i popularna dela evergrin muzike.

Foto: Ž.Marković
Dr Rabrenović (u sredini) sa Milenkovićem, Fusuljevićem i članovima uprave SSFŠ

Na taj način skromno želimo da doprinesemo očuvanju kulturnog identiteta našeg naroda u rasejanju i doprinesemo jačanju veza između matice i dijaspore. Tako je i sa ovim gostovanjem koje je trenutno u toku - izjavio je prof. dr Mihajilo Rabrenović, predsednik poslovnog saveta Udruženja U ime živih, u okviru kojeg deluje hor i orkestar "Knjaz Miloš" iz Beograda.
Hor je posle koncerta u prostorijama Homolja, nastupio u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, a potom i u našoj pravoslavnoj crkvi u Cirihu.

- Prvi put sam imao priliku da ovako nešto gledam i čujem u Švajcarskoj, oduševljen sam. Hor koji zaslužuje svaku pohvalu i smatram da treba organizovati više ovakvih događaja i da što više ljudi dođe, jer ovo je stvarno bilo nešto nezaboravno - kaže za "Vesti" Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj rodom iz Beograda.

- Večeras je SFD Homolje iz Gosaua ugostilo hor i orkestar "Knjaz Miloš" iz Beograda, koji su se predstavili u punom svetlu i sjaju. Bilo je prelepo veče, jedno novo iskustvo i koncert je bio perfektan. Homolje se potrudilo da bude dobar domaćin, a u tome su nam pomogli oko smeštaja gostiju kolege iz Izvora u St. Galenu i Ostroga iz Vila. Nastojaćemo da i u buduće organizujemo slične koncerte. Mada je bio radni dan, zahvalio bih svima koji su došli na koncert - izjavio je Bojan Fusuljević, predsednik SFD Homolje.

Zahvalni domaćinima

- Mi smo došli ovde u prostorije SFD Homolje, koje sa društvima Izvor iz St. Galena i Ostrog iz Vila ukazuje podršku članovima naše delegacije, dakle reč je o smeštaju, ishrani i organizovanju koncerta u njihovim prostorijama. Zahvalio bih našim domaćinima koji su veoma su dobri i zahvaljujući kojima smo puno saznali o životu i radu naših građana u ovom delu sveta - dodao je dr Rabrenović.

Foto: Ž.Marković
Domaćini: Članovi prvog ansambla SFD Homolje

Trajni blagoslov patrijarha

Koncert je održan uz blagoslov patrijarha Irineja, podršku Vlade Republike Srbije i pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Gostovanje ovog eminentnog ansambla organizuje se i uz podršku Ambasada Republike Srbije u Bernu, SPC iz Ciriha i Saveza Srpskog folklora u Švajcarskoj
- Veoma smo srećni što naše udruženje deluje s trajnim blagoslovom patrijarha srpskog, gospodinom Irineja i što svoje projekte realizuje po pravilu uz podršku Vlade Republike Srbije
 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Zaigrali kolo sokakom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online