Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2018.
18:15
Ž. Marković - Vesti A

Rajna im zamenila Moravu

U Švajcarskoj se sve više naših ljudi bavi ribolovom. To im je jedan od glavnih hobija i kako kažu u ribolovu nađu mir i slobodu, daleko od fabričkih mašina i svakodnevnog stresa. Nikola Radomirović iz Vintertura se ribolovom bavi od ranog detinjstva. On je poreklom iz sela Stubal koje je u opštini Kraljevo, a samo je šest kilometara udaljeno od Vrnjačke Banje.

Lična arhiva
Dobar ulov: Nikola Radomirović

- Kuća mi se nalazi 50 metara od Zapadne Morave. Tamo sam proveo najlepše dane detinjstva, od igre s drugarima na plaži, druženja uz pečenjake i ponekad roštilj, prve simpatije i mnogo toga lepog. Ljubav prema ribolovu se rodila uz oca i komšije koji su bili strastveni pecaroši. Posle dolaska u Švajcarsku nastavio sam da pecam. Svaki slobodan trenutak provodim kraj vode, mahom na Rajni, a ponekad odem na Grajfense i Fefikerse. Idem i u Italiju u Mantovu. Tamo uvek ostanem bar četiri-pet dana. Idem i na takmičenje u Francusku. U Italiji pecam smuđa i soma, na takmičenju u Francuskoj šarana, a ovde u Švajcarskoj štuku, grgeča i najviše šarana. Što se tiče kilaže, najvećeg šarana sam upecao na divljoj vodi na reci Rajni, od 16 kilograma, a najveća štuka je imala šest kila. Ribu gotovo nikada ne nosim kući, jedino kad potraži neko od rođaka ili prijatelja, ja im donesem.

Poljubac za rastanak

I Dušan Đokić iz Vajnfeldena peca od malena, od svoje 10. godine.

- Ovde u Švajcarskoj pecam na reci Rajni, na Bodenskom jezeru i na veštačkim jezerima u Merštetenu i Vigoltingenu. Idem i na takmičenje u Francusku, a na slobodno pecanje na reke u Italiji, na Moravu i Rasinu u Srbiji i na veštačko jezero Ćelije u Rasinskom okrugu. Najviše volim da pecam grgeča, smuđa i štuku. Ponekad upecam i šarana, a najvećeg sam upecao od 17 i po kilograma, na jezeru Ćelije. Ja sam više sportski ribolovac i najčešće ribu vraćam u vodu. Jedino ako uhvatim više komada porcijaša onda ih uzmem, a ako uhvatim mnogo više onda neke takođe vratim u vodu.

Uz štapove i mladi

- Raduje me što sve više omladine počinje da se bavi ribolovom, među njima je i moj sin Bojan, što me posebno veseli. Bolje da su mladi u prirodi, da pecaju nego da su kafani - kaže Nikola Radomirović iz Vintertura.

Zoranu Koliću iz Herisaua ribolovački štap je u rukama od 11-12. godine.

- Pecam svuda na rekama i jezerima u Srbiji, Švajcarskoj, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Do sada sam upecao najvećeg šarana nešto težeg od 27 kilograma, kečigu od skoro 40 kilograma i amura od 24 kilograma. Sa mnom u ribolov ide i supruga Violeta. Ona je ulovila šarana od 24 kilograma, amura od 26,4 i kečigu od 25 kila. Naravno najviše volim šarana da pecam, ali nemam ništa protiv ni drugih riba. Sa upecanom ribom se slikam, merim je, a onda sledi srdačan poljubac za rastanak pre nego što je vratim u vodu.

Oprema jeftinija od viskija

- Oprema se jednom kupi i onda uvek dodaješ po nešto, ošteti se, pokida, sve je to sastavni deo ribolova i nije skupo. Kad se uporedi sa izlascima po kafanama i diskotekama to je zanemarujuća cifra. Ako uporedimo, jedan dobar štap i mašinica manje koštaju nego flaša viskija u diskoteci - navodi Nikola Radomirović.
Zoran Kolić za razliku od Nikole kaže da je oprema za sportskog ribolovca prilično skupa.
- Ali kada se nešto voli i kada uživaš u tome, onda i nije toliko skupo.

Barakuda iz Meksika

Vlasta Kimidžikić iz Domat/Emsa je ribolovom počeo da se bavim sredinom 90-ih godina. U Švajcarskoj peca na Staroj Rajni i u kantonu Tićino, a bio je i u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

- Ja sam sportski ribolovac i pecam i na drugim destinacijama gde idem na odmor. Do sada je najteži šaran koga sam upecao imao 19,6 kilograma, a kada sam bio na odmoru u Meksiku upecao sam barakudu tešku 27 kilograma. Oprema za pecanje šarana je prilično skupa, imam pet štapova, ali su ručni rad i upisano je moje ime na njima. Tu su još i šator i ribolovačka odela, tako da je prilično skupo. Kad idem na takmičenje peca se i po 36 sati non-stop. U roku od tri godine osvajao sam prvo, drugo i treće mesto - kaže Vlasta.

Ista riba dva puta

- Desilo mi se da za tri dana, ulovim dva puta istu ribu. Prepoznao sam je, jer je imala na stomaku ranu, ja sam je dezinfikovao, stavio jod i po tome sam je prepoznao, kada sam je upecao po drugi put. Desilo se i da nam je labud napravio paniku usred noći, kada se upleo u strune i alarmirao nas, normalno pomislili smo da je riba, prepričava nam neke od anegdota Vlasta Kimidžikić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online