Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
00:44
Ž. Marković - Vesti A

"Karadžić" poneo Čiču u Roršah

U Dietikonu nadomak Ciriha održana je 23. Smotra srpskog folklora u Švajcarskoj, a titulu najboljeg ansambla osvojili su članovi KUD-a "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha. Oni su uz zlatnu plaketu dobili i prelazni pehar, popularnog Čiču.

Pred oko 3.000 ljubitelja folklora, što je rekordna poseta Saveznoj smotri u Švajcarskoj, u takmičarkom delu nastupilo je 16 kulturno-umetničkih društava, a prvih 12 udruženja plasiralo se na Evropsku smotru srpskog folklora u Banjaluci.

Smotru je otvorila Snežana Janković, ambasadorka Srbije u Švajcarskoj, a Smotri je prisustvovao i Zoran Jeremić, generalni konzul u Cirihu.

Organizator je bio Savez srpskog folklora u Švajcarskoj, domaćin smotre KUD "Sveti Sava iz Altštetena, a medijski sponzor dnevni list "Vesti", koji je učesnicima tradicionalno dodelio pehare.

Tabela prema broju osvojenih bodova:

1. KUD "Vuk S. Karadžić" - Roršah 98,96
2. FMD Izvor - St. Galen 98,20
3. KUD Zavičaj - Vintertur 97,20
4. SKUD "Vuk S. Karadžić- Šenenverd 96,80
5. FMD Kolo - Nojhauzen 96,50
6. SFD Homolje - Gosau 95,90
7. KUD "Kikac" - Bazel 94,56
8. SKUD "Branko Radičević" - Lugano 94,13
9. SKUD "Petar Kočić" - Soloturn 93,83
10. KUD Ras - Lucern 93,06
11. KUD "Sveti Sava" - Cug 93,00
12. KUD Sloga - Cirih 91,46

Takmičarski deo sastojao se od dva bloka, a u prvom su nastupila sledeća udruženja: "Nikola Tesla" iz Lucerna, Zlatnik iz Veveja, "Karađorđe" iz Berna, Ostrog iz Vila, "Petar Kočić" iz Soloturna, "Vuk S. Karadžić" iz Šenenverda, Ras iz Lucerna i "Sveti Sava" iz Cuga.

Dok su u drugom bloku zaigrali Kolo iz Nojhauzena, "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha, Izvor iz St. Galena,"Kikac" iz Bazela, Sloga iz Ciriha, "Branko Radičević" iz Lugana, Homolje iz Gosaua i Zavičaj iz Vintertura. U revijalnom delu učestvovali su KUD "Sveti Sava" iz Altštetena i ANI "Abrašević CH" iz Vetingena.

Specijalne nagrade:

Najbolja novoizvedena koreografija - SKUD "Vuk S. Karadžić" Šeneverd.
Najuigraniji ansambl - FMF Izvor St. Galen.
Koreografija najbliža izvornom stvaralaštvu - SKUD "Petar Kočić" iz Soloturna.

Najbolja ženska pevačka grupa - KUD "Vuk S. Karadžić" Roršah.
Najbolja muška pevačka grupa - KUD "Kikac" Bazel.

Najbolji pevački ansambl - SKUD "Vuk S. Karadžić Šenenverd.

Najbolji muzički aranžmani - KUD Sloga Cirih.

Najbolja rekonstrukcija nošnje - KUD Zavičaj Vintertur.

Posle dodela plaketa i zahvalnica u ime Saveza srpskih udruženja Nemačke, koji je domaćin Evropske smotre u Banjaluci, Tomislav Sofrenić, predstavnik SSUN, čestitao je svim učesnicima švajcarske Smotre na lepoj igri i pozvao ih na 23. Evropsku smotru u Banjaluci 19. i 20. maja. On je pohvalio veoma lepo organizovanu Smotru i zahvalio na gostoprimstvu Nenadu Milenkoviću, predsedniku švajcarskog saveza.

Nastupe je ocenjivao žiri koji su činili Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Slobodanka Rac koreograf, Selena Rakočević etnomuzikolog, Vilma Niškanović, etnolog i Dajana Kostić, koreograf.

Veselje do pomeranja kazaljki

Nastupi folklora završeni su u 22 sata i posle toga je usledilo veselje koje je trajalo sve do 2 sata posle ponoći, jer je do tada zasedao žiri. Tačno u momentu kada se sat sa 02 pomerao na 03 sata saopšteni su rezultati i tada su svi krenuli kućama. Primedaba na odluku žirija nije bilo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online