Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.01.2018.
08:10
B. Božin - Vesti A

Prevara zvana spufing: Lažni policajci vrebaju telefonom!

U regionu Ciriha već nekoliko nedelja beleže se novi slučajevi telefonskih prevara nazvane spufing. Lažni policajci ili advokati pozivaju žrtve telefonom i kažu im da njihove stvari od vrednosti nisu više sigurne jer je navodno u tom kraju došlo do pljačke. Zatim se žrtvama savetuje da svoj novac i nakit spakuju i predaju policajcima koji dođu do njih i isto tako brzo ispare s dragocenostima. U mnogim slučajevima se na telefonu zaista i pojavi broj koji sadrži cifre 117.

pixabay.com
U decembru prošle godine prijavljeno 250 pokušaja prevara

Kantonska policija Ciriha navodi 250 pokušaja prevara ove vrste koji su prijavljeni samo u decembru prošle godine.

U Vinterturu je poznato više od 130 sličnih poziva, a gradskoj policiji Ciriha je od novembra prijavljeno više stotina takvih manipulacija. policija kantona Argaua je zabeležila između 40 i 50 pokušaja prevare.

Koliko su imali uspeha s ovim trikom, za sada nije poznato. Policija sumnja da im je sigurno pošlo za rukom da nekoga namame, ali da žrtve to nisu prijavile policiji jer ih je sramota. Pri tom se uglavnom radi o osobama starijim od 65 godina.

Prevaranti su govorili hohdojč, a ne švajcarski nemački, pa policija pretpostavlja da se iza poziva krije više organizovanih bandi. One operišu lažnim brojevima više operatera iz više zemalja, tako da je teško da se utvrdi poreklo poziva i da se preduzmu odgovarajuće mere.

Najbolja mogućnost da se prevarantima stane na put je prilikom primopredaje novca i vrednosti, ali za to je potrebno da se naivne žrtve odmah jave pravoj policiji.

Korisni saveti

Policija savetuje građane da se na sledeći način zaštite od telefonskih prevara:
prijavite sumnjive pozive policiji na broj 117;
s obzirom na to da su meta mahom starije osobe, da razmisle o brisanju imena iz telefonskih imenika;
proverite da li se radi o pravom policajcu tako što pozovu 117 i raspitaju da li takav postoji;
budite nepoverljivi prema policajcima koji govore hohdojč (književni govor) jer većina njih govori švajcerdojč (posebna vrsta naglaska);
ne verujte ako vam neko traži da podignete visoke sume novca iz banke ili da ga nekome predate ili deponujete jer tako nešto policija ne zahteva;
pri najmanjoj sumnji da nešto nije u redu obavestite policiju;
ne dajte nikada nepoznatoj osobi novac, zlato i druge vrednosti.
Policajci po pravilu uvek pokazuju službenu legitimaciju građanima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online