Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.10.2017.
00:22
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Hram se orio od pesama

U pravoslavnom hramu Prepodobnog Simona Monaha u St. Galenu nedavno je služen akatist Presvetoj Bogorodici u čast njene ikone Jerusalimske Majke Božje.

Ž. Marković
Čuveni hor: Ivana Žigon i Kosovski božuri

Posle akatista svi prisutni vernici su prišli sa strahopoštovanjem, poklonili se pred ikonom celivajući je pobožno, a potom su uzeli blagoslov od sveštenika koji ih je mirisnim uljem pomazao i tada su se svi u najboljem redu i miru vratili na svoja mesta i dočekali početak koncerta.

Ž. Marković
Deca uzimaju blagoslov od sveštenika

Naime, posle završenog služenja akatista nastupao je hor Kosovski božuri, koji su u ovoj parohiji po prvi put na čelu sa glumicom, gospođom Ivanom Žigon. Za vreme služenja akatista i pevanja hora bilo je omladine i dece.

Kosovski božuri u Švajcarskoj su na gostovanju, pre svega na poziv povodom 150-godišnjice ruske crkve u Ženevi Životvornog krsta, a tome se priključila i naša pravoslavna crkva koja je pozvala ovaj ansambl u nekoliko gradova u Švajcarskoj, da gostuju za naše ljude u našim pravoslavnim crkvama.

Ž. Marković
Deca uče: Kako i kome se pali sveća

Hor Kosovski božuri je nastupao pevanjem pesama Sv. Nikolaja Velimirovića "Vera naša", himne Caru Lazaru, pesme Ljube Manasijevića "Oj, Kosovo, Kosovo" i pesme Gavrila Kujundžića. Te večeri na ovom koncertu su bili i umetnici Bojana Peković, koja je bila pobednica serijala Ja imam talenat, i Predrag Radisavljević, harmonikaš i kompozitor koji je bio pobednik svetskog takmičenja u harmonici.

Bogati repertoar

Vođa Kosovskih božura Ivana Žigon se brinula da repertoar bude od svih velikih pesnika koji su pisali o Kosovu. Tako pronose širom Srbije i Rusije pre svega istinu o njihovom detinjstvu.

Glumica Ivana Žigon, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, pre 13 godina osnovala je hor Kosovski božuri. U tome joj svih ovih godina pomaže Gavrilo Kujundžić, učitelj iz Orahovca i Velike Hoče, koji je napisao prelepe pesme o Kosmetu. Kosovske božure sačinjavaju devojke i momci koji žive na Kosovo i Metohiji i bili su deca kada ih je glumica Ivana okupila, a sada su već odrasle devojke, neke od njih se udaju ove jeseni, ali ostaju i dalje porodica jer su tako živeli tokom svih ovih godina.

Ž. Marković
Crkva puna dece: Anđelina, Sara, Nikola, Uroš, Jakov i Akilina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online