Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.05.2019.
21:25
Z. Vicelarević - Vesti A

"Džoker" među ikonama

Najnovija knjiga eseja Vladimira Pištala "Značenje Džokera" predstavljena je proteklog vikenda u Frankfurtu, u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg. Domaćin prezentacija, otac Simon Turkić pozdravio je goste i sve prisutne i blagoslovio književno veče. O knjizi je govorio književni kritičar i izdavač Nenad Šaponja.

Z. Vicelarević
Eseji o Americi i Srbiji: Nenad Šaponja i Vladimir Pištalo

Šaponja je prvo publiku upoznao na prethodna dela Pištala - "Sunce ovog dana - pismo Andriću" i "Tesla, portret među maskama", koje su obeležile poslednjih desetak godina u srpskoj književnosti.

Govoreći o "Značenju Džokera", Nenad Šaponja je ukazao na vezu sa prethodnim knjigama:

- Povezanost ove dve knjige sa "Značenje Džokera" je u tome što Vladimir Pištalo opet otvara čitav niz novih pitanja koje se tiču naše književnosti i našeg položaja u svetu. Knjiga se bavi o esejima o njegova dva ključna mesta. Vladimir Pištalo je profesor u Vusteru nedaleko od Bostona u Americi, pa sa te strane ima najdublje uvide u tamošnje društvo, a sa druge strane ima uvid i u srpsko društvo. Tako da je to jedna srpsko- američka knjiga koja se bavi smehom.

O ocu Simonu kao prijatelju, o ljudima koje je upoznao u Frankfurtu, Vladimir Pištalo je imao najdublje simpatije i komplimente, a o prezentaciji u Hramu je rekao:

- Nikada do sada u životu nisam čitao u crkvi. Čitao sam u crkvenim prostorijama, ali je drugačije je kada čovek sedi pod freskama, drugačije je kad čovek sedi u svetom prostoru. Mogu vam reći da sam imao malu tremu, ja koji dugo radim ovaj posao i govorim profesionalno za život. Ipak, govoriti u svetom prostoru je malo drugačiji i ako se nisam obrukao bilo bi mi drago. Već sam drugi put u Frankfurtu i ovaj grad smatram veoma značajnim za nas pisce i za našu kulturu.

Ovde je najveći sajam knjiga i tu se jako mnogo proda knjiga. Ne mislim na knjigu kao robu, već kao duhovnom artefaktu i prevođenju i kako mala kultura dospe do velikih jezika. Ogroman deo tog posla se radi ovde u Frankfurtu.

Najprevođeniji roman

"Tesla, portret među maskama" je najprevođenija srpska knjiga u svetu. Prevedena je za deset godina na 16 jezika. "Sunce ovog dana - pisma Andriću" objavljena je prošle godine i prevedena je već na makedonski jezik, a na srpskom jeziku je već imala 4 izdanja i upravo se radi prevod na nemački jezik.

Bliske teme

Milovan Rankov iz Frankfurta je nakon promocije izjavio za "Vesti":

- Retka je prilika da čovek posluša uživo takvog jednog velikana književne umetnosti kakav je Pištalo. Veoma je interesantan način na koji su predstavili Vladimir i njegov izdavač Šaponja, jedna interaktivna komunikacija. Imao sam u jednom momentu utisak kao da se samo meni obraćaju jer se govorilo o nekim odgovorima koja nas diraju. To su bile teme zbog kojih se mi budimo noću. Zaista sam u tom inspirativnom razgovoru dobio neke odgovore. Generalno, uživao sam u prezentaciji, mogu slobodno reći, sve tri knjige i nadam se ponovnom dolasku i novoj knjizi Vladimira Pištala - kaže Rankov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online