Subota 27. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.05.2019.
23:12
R. Lukić - Vesti A

Sveti Sava okupio zemljake

Srpski hram u Hanoveru koji je posvećen Svetom Savi čije i ime nosi obeležio je u nedelju, 19. maja, slavu posvećenu prenosu njegovih moštiju.

R. Lukić
Sveštenici Aleksandar Perković i Milan Pejić

Kao što je poznato, Sveti Sava je na povratku s hodočašća u Jerusalimu u januaru 1236. preminuo u Trnovu, u Bugarskoj. Kralj Vladislav njegove mošti je godinu dana kasnije (1237) preneo i sahranio u manastiru Mileševa. U znak poštovanja i sećanja na ovaj događaj, folklorna grupa "Srbija" ovaj datum svake godine obeležava kao svoju krsnu slavu.

Posle Savindana koji se u Hanoveru slavi 27. januara i 10. maja, koji se u znak sećanja na spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru, slavi kao hramovna slava, Prenos moštiju je treća slava koja se u srpskom hramu u Hanoveru slavi u čast osnivača SPC.

Liturgiju su služili sveštenik Aleksandar Perković, đakon Slavko Bosančić i čteci Matijas i Pavle, a činodejstvovao je i penzionisani sveštenik Milan Pejić koji je pevao u horu "Sveti Simeon Mirotočivi". Horom je dirigovala Jelena Agbaba Milosavljević.

Slavsko znamenje pripremila je mlada folklorašica Ana-Marija Trivić s mamom Lidijom i tatom Draženom, a ova čast za iduću godinu pripala je Senadi Đurić, članu seniorske grupe Srbije.

R. Lukić
Kolač sa sveštenicima okretali mladi

- Posluženje za sve prisutne pripremila je cela folklorna grupa , a domaćini pripremaju samo slavsko znamenje - pojasnila je Jasna Janković od pre godinu dana član seniorske grupe koja se upravo vratila iz Banjaluke gde su bili gosti KUD-a "Vaso Pelagić".

- Prenos moštiju Svetog Save iz Trnova u manastir Mileševa obeležavamo kao njegov povratak svojoj kući - rekao je između ostalog sveštenik Perković koji je pre blagoslova posluženja govorio o životu srpskog svetitelja.

Vladimir Pištalo u gostima

U subotu, 25. maja, u 18 časova u Hramu Svetoga Save (Mengendam 16 c) gostovao je književnik Vladimir Pištalo, koji je predstavio svoju najnoviju knjigu "Značenje Džokera". Pištalo je, između ostalih, autor i knjiga "Tesla - portret među maskama" i "Sunce ovog dana- Pismo Andriću".

Pištalo je redovni profesor svetske i američke istorije na Univerzitetu Vuster u Americi . Nosilac je prestižne "Ninove" nagrade za najbolju knjigu 2008. godine. Rođen je 1960. u Sarajevu. Pravo je diplomirao u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u Americi.
O knjizi su govorili autor i urednik Nenad Šaponja.

R. Lukić
Domaćini slave: Senada Đurić i Ana Marija Trivić

Generacije naučile kolo

Folklornu grupu "Srbija' osnovali su sveštenik Milan Pejić i njegova supruga, popadija Ivanka sedamdesetih godina prošlog veka, odmah po dolasku u Hanover, u vreme kada crkva osim jedne kancelarije nije imala drugih prostorija. Pa ipak, upornim radom problemi su prebrođeni, a narodne igre su, po nekim procenama, do danas naučile više od 400 mladih. Do sada nijedan srpski praznik u Hanoveru nije proslavljen bez folklora, a nastupali su i na prigodnim proslavama i manifestacijama u Nemačkoj. "Srbija" danas ima oko 70 članova formiranih po uzrastu u pet grupa.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online