Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.04.2019.
20:15
M. S. i R. P. A

Obavezna vakcina protiv boginja?

Nemački ministar zdravstva Jens Špan planira donošenje preporuke saveznim pokrajinama o obaveznom vakcinisanju dece protiv boginja, a posle Brandenburga i najmnogoljudnija savezna pokrajina Severna Rajna Vestfalija planira da uvede obavezno vakcinisanje, javljaju nemački mediji.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministar Špan, inače iz vladajuće Demohrišćanske unije najavio je posle razgovora s koalicionim partnerom, Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), preporuku o obaveznom vakcinisanju za decu koja polaze u vrtiće i škole.

S obzirom na to da je reč o pitanju vezanom za školstvo i obrazovanje, što je u Nemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, odluku donose same pokrajine, ali bi preporuka sa saveznog nivoa mogla da to ubrza.

Savezna pokrajina Brandenburg je u petak proglasila obavezno vakcinisanje za svu decu, a sličnu meru je najavila i Severna Rajna Vestfalija. Posle izbijanja epidemije boginja u nekim delovima Donje Saksonije i Šlezvig Holštajna i ove pokrajine podržavaju obavezno vakcinisanje. Postoji namera da se pooštri Zakon o vakcinaciji - roditelji koji prilikom upisivanja dece u obdaništa nemaju potvrdu o vakcinaciji trebalo bi da budu prijavljeni Saveznom zavodu za zdravlje.

U Nemačkoj ne postoji obaveza vakcinisanja, za razliku od na primer Francuske ili Italije.

Dr Ratomirka Strugar je lekar na klinici u Bremenu i kaže da nije upoznata sa predlogom novog zakona i preporukama sa najvišeg nivoa, ali razume da se i na taj način mora regulisati zaštita stanovništva od epidemije zaraznih bolesti.

- Nemačka populacija je veoma dobro edukovana i ima pozitivan stav prema redovnom vakcinisanju dece. Ipak, treba uzeti u obzir da je prethodnih godina veliki priliv stanovništva iz drugih zemalja koji dolaze iz različitih kultura, drugih shvatanja i odnosa prema zdravlju. Smatram da zato treba preduzeti veće mere predostrožnosti. Ja sam sa porodicom stigla iz Srbije pre nešto više od dve godine i kao lekar uvek sam poštovala mišljenje struke tako da su obe moje ćerke vakcinisane prema predviđenom programu. Međutim, uočavam razliku u dinamici kada su u pitanju pojedine vakcine. Starija ćerka je sve vakcine primila u Srbiji i poslednju pred polazak u školu, a sada je na redu mlađa i planirala sam da je vakcinišem pred polazak u školu. Stav ovdašnjih stručnjaka je da deca treba što ranije da prime vakcinu, jer tada imuni sistem bolje reaguje. Zato smo baš za maj zakazali vakcinaciju za mlađu ćerku koja tek ide u vrtić, a koju bi u Srbiji primila pred sam polazak u školu, znači za dve godine - kaže za "Vesti" dr Ratomirka Strugar.

Lična arhiva
Zakazano vakcinisanje: Dr Ratomirka Strugar sa mlađom ćerkom i suprugom Oliverom

Ona smatra da bi zakon o obaveznom vakcinisanju morao da važi za školsku decu. Predškolci mogu da ostanu i kod kuće, jer boravak u vrtićima nije obavezan.

Mirjana Srijemac medicinska sestra iz Dortmunda navodi da su boginje jedna vrsta virusa i da ih dobijaju osobe sa slabim imunitetom.

- Po običaju dobijaju ih deca i odrasli koji nisu vakcinisani. Moja preporuka je obavezno vakcinisanje.

Lična arhiva
Mirjana Srijemac

Poslušati preporuke stručnjaka

Sanja Kantar Stojković je medicinska sestra u Vitenu i ističe da su njena deca vakcinisana.

- Mislim to je vrlo važno. Sve što Institut "Robert Koh" preporuči treba poslušati. Ne bi ni zdravstveno osiguranje u Nemačkoj snosilo troškove vakcine, da to nije dobro. Kao i svaki lek i vakcina može imati rizik, ali je to stvarno malo slučajeva kad se uporedi korist vakcine. Kad se dete ozbiljno razboli onda je kasno. Zbog vakcine neke bolesti danas više ne postoje, ali ako se narod ne vakciniše onda će se te bolesti opet pojaviti.

Lična arhiva
Sanja Kantar Stojković

Nije dovoljno 90 odsto

Broj obolelih od malih boginja u Nemačkoj 2017. godine se utrostručio u poređenju sa 2016, bez obzira na to što je sve više dece koja su primila vakcinu protiv te bolesti, što je bio alarm za vlasti jer se loši trendovi teško preokreću.

Institut "Robert Koh" saopštio je da je zarazni virus prošle godine dijagnostifikovan u 919 dokumentovanih slučajeva, a tokom 2016. bilo je 325 registrovanih oboljenja. Portparolka Instituta Suzana Glasmaher kaže da, kada je reč o malim boginjama, postoje velike oscilacije u broju obolelih: 2013. bilo je 1.769 registrovanih slučajeva, 2014. samo 442, a 2015. je registrovano 1.769 obolelih.

Stručnjaci Instituta "Robert Koh", na koje se poziva nemačka štampa, navode da je potrebno vakcinisati 95 odsto dece da u Nemačkoj tog oboljenja više uopšte ne bi bilo.
Birgit Stojver, portparolka za zdravstvena pitanja grada - savezne pokrajine Hamburg, ocenila je da kvota od 90 posto nije dovoljna.

- Ova kvota više nije dovoljna kako bi se zaraza sprečila, a pogotovo ne ako se želi potpuno iskorenjivanje boginja - rekla je ona za agenciju DPA.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online