Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.04.2019.
18:18
Z. Vicelarević - Vesti A

Nemačka iskustva nose u Srpsku

Delegacija Republike Srpske na čelu sa Srebrenkom Golić, ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo, ekologiju i potpresednicom Vlade RS i Zlatanom Klokićem, ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju, posetila je nemačku pokrajinu Baden Virtemberg.

Z. Vicelarević
Za jaču Srpsku: Učesnici sastanka u kancelariji Predstavništva RS

Dvadesetočlanu delegaciju RS koju su, pored ministara, činili načelnici i gradonačelnici i direktori komunalnih preduzeća dočekao je Franc Unteršteler, ministar za zaštitu životne sredine, energetiku i klimatske promene u vladi Baden Virtemberga. Poseta Baden Virtembergu je rezultat ranijeg dogovora ministarke Golić i ministra Unterštelera, a sastanka je održan u ponedeljak u sedištu ministarstva u Štutgartu.

- Republika Srpska je na putu da reši određena pitanja, kada je oblast zaštite životne sredine u pitanju i kad je u pitanju upravljanje otpadom. Nemačko iskustvo koje smo čuli na ovom sastanku će nam mnogo pomoći kako bismo plan upravljanja prilagodili našim potrebama. Mi smo izneli naša iskustva i probleme koje imamo, a i oni su nama iznosili probleme na koje su nailazili prethodnih 20 godina, jer ni kod njih nije prošao taj proces bez teških odluka i za vladu pokrajine i za lokalnu zajednicu za funkcionisanje komunalnih preduzeća. Mi pripadamo dunavskom slivu kao i Srbija. Ministar je obećao da će nas pridružiti kao regiju, oni Republiku Srpsku gledaju kao regiju, kao i pokrajinu Baden Virtemberg, pa smo sklopili sporazum o saradnji između dve regije. To će nam pomoći kod ostvarenja i dobijanja određenih projekata koje finansiraju visoko razvijene zemlje, a nalaze se u dunavskom slivu. Takođe smo dobili konkretne putokaze kojim bi se trebalo kretati - kaže ministarka Srebrenka Golić.

Z. Vicelarević
Obilazak postrojenja u AWS

Radna poseta je u ponedeljak završena prijemom delegacije u Predstavništvu Republike Srpske u Štutgartu.

- Razgovarali smo na temu privredne saradnje između Republike Srpske i Baden Virtemberga. To je urađeno u cilju jačanja jedinica lokalnih samouprava iz kojih dolaze načelnici opština i samim tim jačanja Republike Srpske - rekao je kratko Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Delegacija je u utorak boravak u Baden Virtembergu nastavila posetom u gradu Ludvigzburgu, koja je manja opština, kako bi načelnici u opštinama sa manjim brojem stanovnika mogli da naprave poređenje sa sličnim obimom posla.

Privredni forum u junu

Organizator posete bilo je Predstavništvo RS u Štutgartu. Mićo Ćetković, šef kancelarije predstavništva, izneo je planove za još bolju saradnju Republike Srpske sa Baden Virtembergom.

- Obavestio sam delegaciju da mi ovde 5. juna organizujemo Privredni forum u Privrednoj komori Štutgart i da očekujemo određen broj firmi iz Republike Srpske koje će se predstaviti na tom forumu. Takođe ćemo se potruditi da uspostavimo kontakte između nemačkih firmi srodnih našim firmama. Upućujem poziv svim našim ljudima koji se bave privatnim biznisom da se jave u naše predstavništvo kako bismo se predstavili i napravili kontakte sa nemačkim firmama i time pomogli ulaganje u Republiku Srpsku - rekao je za Vesti Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu.

Kasnimo decenijama

Posle sastanka sa ministrom Unterštelerom, delegacija načelnika opština i direktora komunalnih preduzeća je imala sastanak u AWS (Abfalvirtssatft Štutgart) Upravljanje otpadom Štutgart, gde ih je dočekao Tomas Hes, direktor AWS. On je govorio o svim problemima i uspesima koje su komunalne firme imale u toku višedecenijske borbe sa otpadom i bio je spreman da odgovara na pitanja koja su imali članovi delegacije.

Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, ističe i da je značajno što su videli način funkcionisanja komunalnog preduzeća u Štutgartu.

- Videli smo kojim se sve delatnostima oni bave, načinom njihovog rada, kako naplaćuju usluge. Cilj naše posete i boravka u Baden Virtembergu je da vidimo način prikupljanja i upravljanja čvrstim otpadom. To je nešto što naše sredine u RS, BiH i čitavom Balkanu čeka u narednom periodu. Prema našem zaključku, mi se tek primičemo osamdesetim godinama po nivou usluga i nivou upravljanja čvrstim otpadom kakav je bio u Baden Virtembergu u ono vreme. Dosta tih stvari smo mi teoretski znali, ali je dobro što smo čuli od ljudi koji se time neposredno bave. Imali smo čast da danas dr Hes strateški elaborira našu situaciju kad je u pitanju upravljanje čvrstim otpadom sa konkretnim smernicama kako bi on radio na našem mestu i u našim uslovima.

Doktor Tomas Hes je bio zadovoljan sastankom sa našom delegacijom i za "Vesti" je rekao:

- Delegacija je bila veoma zainteresovana i to me je vrlo obradovalo. Vrlo autentično su mi opisali probleme sa kojima su suočeni. Objasnio sam im prednosti našeg sistema i ukazao na probleme sa kojima će se susretati i oni su me pozvali da ih posetim u njihovim sredinama - rekao je dr Tomas Hes.

Posle sastanka, načelnici opština i direktori komunalnih preduzeća su obišli postrojenja AWS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online