Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2019.
19:14
B. Đorđević - Vesti A

Dočekali i neradni 8. mart

U radu srpskih klubova u Berlinu žene su uvek imale važnu ulogu iako su predsednici uvek bili muškarci. Zato su proslave 8. marta bile jedne od najvećih tokom godine. Slavilo se bez obzira da li klub ima svoje prostorije ili ne. Tako je bilo i ove godine.

B.Đorđević
Dečji folklorni ansambl SNZ Mladost

Srpski klub Berlin slavio je u severnom delu grada, a Srpsko-nemačka zajednica Mladost na krajnjem jugu, što je bila garancija da glasne muzičke interpretacije neće jedna drugu zaglušiti. Oba slavlja su organizovana u subotu.

Srpski klub Berlin priredio je proslavu u ukusno aranžiranoj sali sa dobrom domaćom trpezom. Gosti su sedeli za velikim okruglim stolovima gde je bilo mesta za više porodica, ali je bilo i stolova rezervisanih samo za dame.

Najbolji dar - muževi

B.Đorđević
Mirjana i Mladen Manojlović

Milan Petković, predsednik Srpskog kluba Berlin, pored obaveza na poslu i u klubu, ne zapostavlja ni osmomartovske obaveze u kući, što je potvrdila i njegova supruga Jasmina, rekavši da je njoj najbolji poklon upravo Milan.

O tome kako su proslavljani praznici u našim klubovima, a pogotovo 8. mart najbolje može da potvrdi Cvija Zorić, koja kao i uvek u dobrom raspoloženju, na veliko iznenađenje, ističe da joj je ovo 45. Dan žena koji proslavlja u Berlinu! Uz to, prvih godina posle njenog dolaska, još se nije slavilo.

Ona se priseća kako je 1969. u rodnom mestu Lopare dobila ponudu da radi u elektronskoj industriji Telefunken, a zatim je u AEG radila 41 godinu. Nemci su se uvek čudili, kako kaže, kakav mi to 8. mart hoćemo da slavimo kada je to praznik u tadašnjem DDR.

- I, evo, dočekali smo ne samo da svi slavimo, već je ove godine jedino u Berlinu u celoj Nemačkoj, Dan žena proglašen za neradni dan čak i za muškarce. To je ono što ove godine posebno slavimo. Važno je da smo tu mi koji smo prvi počeli da se okupljamo i slavimo i da to može da se prenosi na mlađe generacije - ističe Cvija.

Umesto cveća večera

B.Đorđević
Slavi 45.dan žena: Cvija Đorić (desno) sa prijateljicama

Srpsko-nemačka zajednica Mladost organizovala je proslavu u velikoj sali, a deca iz folklornog ansambla su pokazala svoje umeće. Predsednik Slobodan Đorđevski se potrudio da veliki broj zemljaka zajedno proslavi 8. mart. U porodici nije imao posebna zaduženja, jer prema rečima njegove supruge Nataše, njima je svaki dan - Dan žena!

Mirjana i Mladen Manojlović uživali su u dobrom raspoloženju i atmosferi, između ostalog i što mogu da slave sa svoje dvoje dece i troje unučadi. O tome čime je obradovao suprug za 8. mart Mirjana navodi:

- Super je ovde kao što je bilo i juče. Proslavili smo tako što smo bili na večeri. On meni nikad ne kupuje cveće nego me vodi na večeru.

B.Đorđević
Jasmina i Milan Petković

Na pitanje da li je bolja večera ili cveće, Mirjana nedvosmisleno odgovara: Najbolji je moj Mladen!

Kada se Mirjana brže bolje vratila u kolo i Mladen je dobio reč:

- Bio sam i predsednik kluba, ali su se aktivnosti znatno smanjile u odnosu na nekadašnje vreme. Deca se danas druže na drugačiji način. Ipak bi trebalo da se okupljaju da bi se očuvao naš identitet. Mi Srbi u Berlinu smo značajna grupa, a uprkos tome ni u čemu se ne eksponiramo u ovom društvu, kao da živimo na marginama. Inače, večeras je vrlo lepa atmosfera, mada je malo preglasna muzika. Nije zgoreg da ponekad možemo malo da porazgovaramo jedni sa drugima. Žene su zaslužile ovaj praznik i na važnost njihove uloge uvek treba neko da nas podseća. Odluka berlinskog senata da se 8. mart ozvaniči kao praznik sve nas je obradovala - kaže Mladen.

Muzičari "prevarili" goste

Tokom večeri sve više gostiju se u Srpsko-nemačkoj zajednici Mladost hvatalo u kolo, pa je ono bilo sve duže i duže. U neko vreme pred ponoć orkestar je inscenirao malu pauzu, u koju su gosti poverovali, nadajući se da će malo da se odmore. U tome ih je iznenada osujetio pozamašan broj decibela u ritmu zanosnih vlaških kola, pa se kolo oteglo do duboko u noć.

"Još rađaju majke Obiliće"

B.Đorđević
U kolu uz mame i sestre

Tokom večeri, svoju humanitarnu delatnost predstavila je i organizacija Srbi za Srbe čiji članovi Ceno Milojev, Vesna Papić i Filip Mijatović postavili su štand sa proizvodima čijom prodajom finansiraju humanitarne akcije. Među izloženim majicama bilo je i onih sa natpisima kojima se izražava poštovanje majkama i ženama. Nekima su se posebno dopale one sa natpisom "Još rađaju majke Obiliće".
 

POVEZANE VESTI

NEMAČKA Za veru i nauk
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online