Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
17:14
Z.Vicelarević A

U pohode svetinjama

Hodočasničko putovanje u Jerusalim pamtićemo celog života, kažu vernici Manhajmske i Frankfurtske parohije koji su od 18. do 25. februara ove godine, sa blagoslovom vladike Grigorija, episkopa diseldorfskog i nemačkog, boravili u Svetoj zemlji.

Privatna arhiva
Patrijarh Teofil Treći i Hadži Kristina Višnjić

Putovanje je sjajno organizovap protoprezviter, otac Marko Jovanović sa suprugom Mladenkom. Putovalo je ukupno 59 parohijana, a mnogima iz Frankfurta ovo je bilo drugo hodočašće s ocem Markom.

- Kao Sveti Sava prvo smo se poklonili najvećim svetinjama, mestu rođenja u Vitlejemu i mestu vaskrsenja u Jerusalimu i zatim tražili blagoslov od njegove svetosti patrijarha jerusalimskog Teofila III koji nas je i primio u goste. Posle srdačne dobrodošlice i razmenjenih par reči u patrijaršiji i njegovim blagoslovom krenuli smo na dalje pokloničko putovanje kroz svetu zemlju - priča Saša Višnjić (47).

Zahvaljujući vodiču Srđanu Ratkoviću Fuksu ništa nije prepušteno slučaju.

- Po dve noći smo proveli u Vitlejemu i Jerusalimu, jednu u Jerihonu i dve u Nazaretu. Prva četiri dana smo proveli obilazeći svetinje u Jerusalimu i okolo svetog grada. Posebno smo se radovali poseti nekadašnjem srpskom manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, zadužbini kralja Milutina ali je sveštenik tog manastira otputavao za Grčku i nismo mogli da uđemo u ovu svetinju. Slikali smo se da se zna da ga nismo zaboravili. Manastir se nalazi pod upravom Jerusalimske patrijaršije od 17. veka jer srpski monasi nisu mogli dalje da ga održavaju pošto je u to vreme vladala kuga - priča Višnjić i dodaje da je Sveti sinod SPC poslao molbu Jerusalimskoj patrijaršiji da manastir vrati u okrilje SPC.

Hodočasnici iz Nemačke su prisustvovali liturgiju u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu kao i službi na samoj Golgoti gde su se i pričestili. Šestog dan putovanja su bili na liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja na mestu gde je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista.

- U Izraelu i Palestini smo svuda naišli na veliko gostoprimstvo, i pored ogromnog broja hodočasnika i turista narod prima sve raširenih ruku. U svakom hotelu je bila istaknuta trobojka Republike Srbije. U Haifi na severu Izraela smo se rastali od divnog vodiča Srđana Ratkovića Fuksa i zalili novostečeno prijateljstvo - veli sagovornik i verni čitalac "Vesti" Saša Višnjić, koji je na hodočašću bio i pre četiri godine.

Ispunjena duša

Privatna arhiva
Simbolično kršenje na reci Jordan

Parohijani iz Manhajma i Frankfruta posetili su manastire Sv. Georgija Hozevita i Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji, Sv. Jovana Preteče i Marije Magdalene u Jerusalimu, grobno mesto Presvete Bogorodice, Davidov grob, Maslinovu i Sionsku goru, Hram Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Nablusu, mesto Blagovesti i kuću svete familije u Nazaretu, Kanu Galilejsku, Crkvu i grobno mesto Svetog Georgija u Lodu... Obilazak ovih svetinja im je, kažu, ispunio dušu.

Blagoslov patrijarha

- Puna uzbuđenja krenula sam sa mojim ocem Sašom. Teško se mogu opisati emocije koje se u Svetoj zemlji doživljavaju. Najviše utisaka ostavili su na mene hram Vaskrsenja, manastir Svetog Save Osvećenog kao i simbolično krštenje u reci Jordan. Imala sam čast da da odgovaram na par pitanja Njegove svetosti patrijarha jerusalimskog Teofila III. Pitao me je o mom školovanju i mojim daljim planovima. Blagoslovio me i poklonio mi jednu prelepu ikonu presvete Bogorodice Jerusalimske - izjavila je za "Vesti" najmlađa hodočasnica Hadži Kristina Višnjić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online