Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.02.2019.
18:10
Ekipa "Vesti". A

Nama Srpska znači sve

U Štutgartu je u subotu obeležen Dan Republike Srpske, uz prisustvo brojnih zvanica iz Srpske i Nemačke i Srba koji žive i rade u glavnom gradu Baden Virtemberga i okolini, ali i u drugim delovima Nemačke. Proslavu su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Nemačkoj i SKSK Sloga iz Štutgarta.

Vesti
Verski obred: Slavska znamenja osveštao episkop Grigorije

Okupilo se oko 700 naših ljudi, a zbog ograničenog broja mesta svi zainteresovani nisu mogli da prisustvuju. Među uglednim zvanicama, između ostalih bili su: Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Miladin Dragićević, izaslanik predsednice RS Željke Cvijanović, prof. dr Vlado Đajić, poslanik i direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Banjaluka, Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu i Biljana Marilović konzul BiH u Štutgartu. Proslavi je prisustvovao je i dr Stefan Kaufman, savezni poslanik u Bundestagu koji je održao govor podrške Republike Srpske.

Verski obred obavio je episkop diseldorfski i nemački Grigorije.

- Bez obzira na to što kamenje dobijamo u kičmu i dušu najvažnije je da podignemo lice gore - poručio je episkop Grigorije.

Vesti
Iduće godine veći prostor: Naproslavu nisumogli dauđu svi zainteresovani

On je dodao da mu je posebno drago što se narod nije odrodio i što se okuplja na ovakvim svečanostima.

- Nije Sveti Stefan kao prvomučenik slučajno odabran za Dan Republike Srpske - istakao je vladika.

Šef Predstavništva Mićo Ćetković rekao je da 27. put obeležavaju Dan Republike u Štutgartu.

- Za ljude koji ovde žive Srpska znači sve, drago mi je što je narod toliko veran proslavama. Kod nas u Štutgartu se uz Banjaluku i druge gradove u Srpskoj ova proslava najduže organizuje. Svaki put nas je sve više. Sledeće godine rezervisaćemo veći prostor jer sada nisu mogli da dođu svi koji su želeli i ja im se izvinjavam - istakao je Ćetković.

Vesti
Vladika Georgijev i Mićo Ćetković

Ministar Klokić je ukazao na značaj obeležavanja Dana Republike Srpske u Nemačkoj, koji je za nju najznačajniji datum.

- Bitno je istaći da je narod, koji ovde živi, dao svoj doprinos očuvanju Srpske izlaskom na referendum 2016. godine kojim su dali veliku podršku da se Dan Republike i dalje slavi - rekao je Klokić.

- Izuzetno je zadovoljstvo videti ovde ljude kojima srce kuca za Republiku Srpsku i koji su u mislima sa Srpskom - istakao je ministar Rajčević.

Ministri Klokić i Rajčević će tokom boravka u Nemačkoj na brojnim sastancima sa privrednicima razgovarati o razvoju privrede u Srpskoj.

Posle centralne proslave usledilo je narodno veselje, a nastupili su Snežana Đurišić, dr Nele Karajlić i folklorni ansambl Sloge iz Štutgarta.

Vesti
Tomislav Sofranić (stoji prvi zdesna) i članovi SKSK Sloga

Čast nam je da smo pomogli

- Čast nam je što smo bili deo organizacije slave Republike Srpske u Štutgartu. Sve je bilo na visokom nivou i trebalo bi da bude primer svima u dijaspori da obeležavaju slavu i postojanje Srpske. Interesovanje za proslavu iz godine u godinu raste, i ove godine Birgerhaus u Zindelfingenu nije mogao da primi sve posetioce. Dosta gostiju čak i sa nemačke strane potvrđuje značaj ove proslave , a to vodi daljoj saradnji i u privrednom aspektu. Mi iz Sloge srećni smo da smo uspeli da pomognemo organizaciju ove proslave - rekao je Tomislav Sofranić, zamenik predsednika SKSK Sloga iz Štutgarta.

Književno veče

U Hramu Sabora Srba Svetitelja u Štutgartu održano je književno veče pod nazivom "Preko praga Solunske 28". Predstavljene su knjige "Preko praga" episkopa Grigorija i "Solunska 28" dr Nela Karajlića. "Vesti" će u narednim brojevima izvestiti sa promocije ove dve knjige u Minhenu.

Dodik čestitao

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH nije mogao da prisustvuje proslavi u Štutgartu, ali je uputio čestitku Mići Ćetkoviću i Predstavništvu RS.

Čast mi je i zadovoljstvo da vama i svim pripadnicima srpskog naroda u rasejanju koji proslavljaju Dan Republike Srpske uputim najiskrenije čestitke. Želim vam da ovaj veliki dan proslavite u dobrom zdravlju, sreći i zajedništvu sa porodicama, prijateljima, uvaženim gostima i svim ljudima dobre volje.

Uprkos stalnim pritiscima kojima je bila izložena, Republika Srpska je uspela da sačuva identitet, slobodu i jedinstvo. Za Srpsku je od izuzetnog značaja veza i podrška naših ljudi u dijaspori koji iznad svega vole, poštuju i pomažu svoju domovinu. Proslava Dana Republike u zemljama gde god ima našeg naroda potvrda je snažne povezanosti sa maticom što je od posebne važnosti u današnje vreme velikih geopolitičkih kretanja i izazova koje zahteva dodatnu snagu, mudrost i viziju kako bismo očuvali identitet i jedinstvo. Žao mi je što, zbog neodložnih obaveza, nisam u mogućnosti da prisustvujem svečanoj proslavi u Štutgartu, naveo je između ostalog Dodik.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online