Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2019.
20:12
B. Miličić A

Minhen: Na časove srpskog jezika i po snegu

Posle obilnih snežnih padavina u Bavarskoj, u nižim predelima i gradovima padala je kiša koja je otopila znatan deo debelog snežnog pokrivača. Sada se strahuje od prevelike vodene mase, a meteorolozi najavljuju novi talas snežnih padavina sve do sredine sedmice što znači da će sa snegom biti još borbe. U Minhenu je sve do petka bilo problema u čišćenju snega, iako se radilo skoro dan-noć.

Lična arhiva
Ulice i prostori oko škola redovno su čišćeni

U gradskom delu nije bilo prekida u školskoj nastavi, jer su ulice i prostori oko škola redovno čišćeni. Tatjana Hot nastavnica dopunske nastave na srpskom jeziku, koja radi sa pet grupa naše dece u Minhenu kaže da nije bilo prekida nastave.

- Za dalje ćemo se dogovarati sa koordinatorima i kolegama nastave na srpskom jeziku u Baden-Virtembergu i Nemačkoj. Ako nemačke školske vlasti donesu odluku o prekidu redovne nastave u nemačkim školama, to automatski važi i za dopunsku nastavu na srpskom jeziku.
Branko Đukić radi kao domar u školi "St. Volfgang" u Landshutu u kojoj nastavu pohađa oko 500 učenika.

- Iako je bilo mnogo snega, zahvaljujući dobroj organizaciji u gradu, raščišćene su sve glavne ulice pa nije bilo mnogo problema u saobraćaju. Ja sam sa čišćenjem snega oko škole počinjao u 4.30 ujutru da bi do dolaska dece u školu sve bilo u redu. Problem su mi bile velike količine snega u školskom dvorištu koje je trebalo takođe očistiti - kaže Đukić.

U Rozenhajmu koji je bliži Alpima, snega je takođe bilo "preko glave". Nada Radojčić radi u nemačkoj školi i kaže da je u gradu bilo dosta problema u saobraćaju.

- Autobusi jedno vreme nisu vozili pa je bilo otežano ili nemoguće deci iz prigradskih delova da dođu u školu. U najgorem periodu, u školu koja ima 400 učenika, jedan dan je došlo svega 14 dece, a u školi su bili nastavnici da pomognu deci koja nekako stignu do škole. Na svu sreću, bez većih smetnji su funkcionisale železničke linije. Moj suprug je autom putovao u Alteting na posao gde normalno stiže za pedesetak minuta a kada je pao sneg trebalo mu je više od dva sata. Situacija se znatno popravila kada je počela da pada kiša i topi sneg - kaže Nada Radojčić.
Ona dodaje da su sportske dvorane u Rozenhajmu bile zatvorene jer je debeo sloj teškog snega na krovovima bio ozbiljna opasnost. Na svu sreću, nije se ništa dramatično dogodilo.

Čistio kilometar ulice

Osim u školi Branko Đukić je bitku sa snegom vodio na još nekoliko mesta.
- Svaki dan sam čistio skoro kilometar ulica i prilaznih puteva i kasnije posipao so. Kada je kiša počela da pada, onda je već bilo sve mnogo lakše - dodaje Branko koji strahuje da bi novi talas snežnih padavina, koji se najavljuje, mogao da donese nove nevolje.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online