Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.12.2018.
03:00
D. Jovičić - Vesti A

Zindelfingen slavi titulu

Pobednik 13. dečje savezne smotre srpskih folklora Nemačke je Srpski kulturni centar Zindelfingen koji je pesmama i igrama iz doline Gruže sa 99,17 bodova po oceni stručnog žirija u sastavu Dragica Panić Kašanski, Vesna Marjanović i Igor Gudić bio najbolji.

D. Jovičić
Najbolji na smotri: SKC Zindelfingen

Na nadmetanju najmlađih folkloraša okupilo se oko 2.000 igrača i posetilaca. U takmičarskom delu nastupilo je 15 ansambala, a u revijalnom delu zaigrali su Nova generacija iz Šorndorfa, Sloga iz Štutgarta i druga ekipa Izvora iz Noj Izenburga. Takođe u revijalnom delu programa nastupili su i gosti iz otadžbine folklorni ansambl Karanovac iz Kraljeva i folklorni ansambl "Sveti Nikola" iz Trstenika.

Manifestacija u prepunoj hali u Kalvu nadomak Štutgarta počela je intoniranjem himni Republike Srbije i Republike Srpske, a potom su se prisutnima obratili Saša Ivanović, predsednik domaćina Smotre, SKC Zindelfingen, Danilo Đokić, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke i Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu.

D. Jovičić
Devojčice iz Drine Augzburg

Smotri su prisustvovali Dragan Dimitrijević, konzul Republike Srbije, Mićo Ćetković, šef predstavništva Republike Srpske u Štutgartu i sveštenik iz Štutgarta Stanko Rakić.

Igre za pobednika, Srpski kulturni centar Zindelfingen postavio je koreograf Zvezdan Đurić. Na drugo mesto plasirali su se folkloraši Kola iz Esena sa igrama Kosovskog Pomoravlja koreografa Velibora Todića. Treće mesto i zlatna plaketa pripala je prošlogodišnjim pobednicima srpskom centru iz Štutgarta za igre Srba zapadne Slavonije koje je postavio koreograf Saša Bogunović. Bio je to i najbrojniji folklorni ansambl koji je na bini nastupio sa 50 folkloraša.

D. Jovičić
Brojne nagrade najboljima: "Vesti" su po tradiciji obezbedile pehare

Zlatne plakete sa istim brojem bodova 98 pripale su i folklorašima Ofenbaha za igre iz Kobišnice, Dunavu iz Hohajma za Crnu Travu i "Karađorđevićima" iz Rojtlingena za pesme i igre iz Vladičinog Hana.

Srebrnim odličjem morali su da se zadovolje Izvor iz Noj Izenburga koji su nastupili sa igrama iz Krive Palanke, Sloga Manhajm sa Igrama iz Semberije. I Izvor i Sloga nastupili su sa igrama koreografa Slavice Mihailović.

D. Jovičić
Koreografi, žiri i organizatori smotre u Banjaluci

Srebro je pripalo i folklornim ansamblima iz Berlina, Zlatnom opanku za Vlaške igre iz Kobišnice i Dunav Kolo kolo za igre skopske Crne Gore. Peta srebrna plaketa po oceni žirija otišla je Drini iz Augzburga za igre i pesme iz Bujanovca.

D. Jovičić
Uvek uz "Vesti": Članovi Sloge iz Manhajma

Bronzane plakete, sa istim brojem bodova, osvojili su "Sveti Sava" iz Gepingena za igre iz Dimitrovgrada i Morava iz Štutgarta za igre i pesme iz Pčinje. Bronzana plaketa pripala je i Jugosu iz Minhena za vlaške igre iz Homolja, a poslednja bronzana plaketa i 15. mesto pripalo je folklorašima srpskog kulturnog i sportskog centra Šumadija iz Hajlbrona.

Za sve učesnike "Vesti" su obezbedile plakete, na čemu rukovodstvo SSUN zahvaljuje redakciji.

D. Jovičić
Drugoplasirani: Kolo Esen

Bez Dečje evropske smotre?

Prema informacijama članova Saveta Evropske smotre iz SSUN, Dečja evropska smotra najverovatnije neće biti održana iduće godine, jer nijedan savez do sada nije dostavio kandidaturu za organizovanje smotre. U Kalvu nije ni saopštavano ko se plasirao na Dečju evropsku smotru.

Pokloni koreografima

Svim prisutnim koreografima, a bili su tu Marko Ljubojević, Velibor Todić, Milan Glamočanin, Zvezdan Đurić, Dalibor Mandžukić i Dejan Prvanović uručeni su prigodni pokloni za igre koje postavljaju i sa kojima naši folklorni ansambli nastupaju širom Nemačke i sveta i tako promovišu kulturu srpskoga naroda.

Takođe, prigodne poklone Danilo Đokić uručio je i članovima žirija Dragici Panić Kašanski, Vesni Marjanović i Igoru Gudiću.

Plakete za Banjaluku

Predsednik Danilo Đokić iskoristio je priliku i da se kratko podseti 23. evropske smotre koja je održana u Banjaluci krajem maja ove godine i na kojoj je SSUN bio domaćin i organizator. Svim članovima organizacionog odbora uručene su prigodne plakete za uspešnu organizaciju najmasovnije smotre dijaspore i Srba u regionu.

Plakete su dobili: Gojko Baralić, Tomislav Sofranić, Miloš Vlahović, Mika Milovanović, Nebojša Antić, Zvezdan Đurić, Dragan Jovičić, Saša Ćelić, Danilo Đokić, Saša Vićentijević, Siniša Đokić, Miodrag Simić, Nešo Marić, Krsta Prtljaga i Siniša Burgić.

Novi račun i upravni odbor

Održan je i kratak sastanak uprave SSUN sa svim predstavnicima klubova o trenutnom stanju u savezu, na kome su prisutni upoznati sa aktuelnim stanjem, registracijom novog upravnog odbora koja je uspešno obavljena, otvaranju novog računa u banci, osiguranju na smotrama. Danilo Đokić je najavio da je sledeći zvaničan sastanak saveza u Minhenu 2. februara 2019.

PLASMAN PREMA OSVOJENIM BODOVIMA

Zlatne plakete:

1. SKC Zindelfingen 99,17 bodova

2. Kud Kolo Esen 98,33

3. SC Štutgart 98,17

4. SKC Ofenbah 98,00

4. SD Dunav Hohajm 98,00

4. SKD "Karađorđević" Rojtlingen 98,00

Srebrne plakete:

7. KUD Izvor Novi Izenburg 97,83 bodova

8. SKD Sloga Manhajm 97,33

9. KUD Zlatni opanak Berlin 95,17

10. KUD Dunav Kolo kolo Berlin 93,00

11. KUD Drina Augzburg 92,83

Bronzane plakete:

12. SKD "Sveti Sava" Gepingen 92,33

13. SHKD Morava Štutgart 92,33

14. KUD Jugos Minhen 92,00

15. SKSC Šumadija Hajlbron 91,83

Specijalne nagrade

Stručni žiri je dodelio specijalne nagrade u sledećim kategorijama:
- Koreografija najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu - SKSC Šumadija Hajlbron

- Koreografija prilagođena dečjem uzrastu - SD Dunav Hohajm

- Najbolje stilski izvedena koreografija - Izvor Novi Izenburg

- Nova koreografija - Kud Kolo Esen

- Najbolji muzički aranžman - SKD "Sveti Sava" Gepingen

- Najbolji kostim prilagođen dečjem uzrastu - KUD Drina Augzburg

- Najuigraniji ansambl - SC Štutgart

- Najbolji igrač smotre: Aleksandar Lončarević iz Dunav Kolo kolo Berlin

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online