Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.11.2018.
19:10
Z. Vicelarević - Vesti A

Kolo igrali i za Unesko

Srpsko društvo Dunav iz Hohajma na Majni priredilo je Dunavske jeseni folklora, revijalnu smotru koja je održana u velikoj sportsko-kulturnoj hali u Pfungštatu. Sve goste je pozdravio Krsta Prtljaga, predsednik kluba domaćina, a smotru je blagoslovio otac Aleksandar Marković, starešina Crkvene opštine Vizbaden, a prisustvovao je i Vojin Dragišić, konzul republike Srbije u Frankfurtu.

Z. Vicelarervić
Svetska baština: Snimak velikog kola ide u Beograd

U okviru smotre podržana je velika akcija zaštite srpskog kola kao nacionalnog blaga na listi Uneska. Pre nekoliko dana na adresu SD Dunav stigla je molba iz Srbije za akciju podrške kolu, što je prihvaćeno sa velikim oduševljenjem. Kolo igrano uz muziku Ivka Racića, legendarnog frulaša iz Darmštata je snimljeno i biće poslato u Ministarsto kulture Srbije.

Program je inače otvorila Anastasija Jokić pesmom "Sini sjajno sunce sa Kosova", a potom se halom proneo zvuk gusala koje su zasvirali članovi Udruženja "Hajduk Veljko" iz Frankfurta. Prvi folkloraši na bini bili su najmlađa D grupa SD Dunav, a zatim je nešto starija C grupa nastavila u istom ritmu. Srpski kulturni centar iz Ofenbaha predstavljala je je B grupa, a zatim su nastupili njihovi vršnjaci SD Dunav. Nastupom prvog ansambla domaćina završen je i prvi deo programa.

U pauzi je goste zabavljao duet Tatijana Zečević i Zoran Nikolić uz pratnju klavijaturiste Neše Živkovića, a program je nastavljen pesmom "Kosovski božuri", koju su izvele Jovana Panjkov i Anastasija Jokić uz pratnju Ljubiše Markovića na harmonici. Potom se publici predstavio KUD "Sveti Sava" iz švajcarskog Cuga, a zatim je nastupio prvi ansambl KUD Srbija iz Dortmunda. Svoje umeće pokazao je i ansambl Zlatnog opanka iz Berlina, a program je još jednim nastupom zatvorio domaćin.

- Ideja za Dunavske jeseni folklora nastala je prošle godine kada smo proslavili 40 godina postojanja kluba. Želja nam je da ova revijalna smotra postane tradicionalna i da okupimo što više naših društava iz Nemačke i drugih zemalja iz Evrope - kaže Krsta Prtljaga.

On je zahvalio članovima Dunava, ali i gostima koji su takođe pomogli u organizaciji smotre.
- Rame uz rame s našim članovima pomagali su i članovi društava koji su bili gosti, a na neki način i domaćini. To nam je veliki podstrek, podrška i sigurnost za naredne Dunavske jeseni folklora.

Danijela Milenković iz švajcarskog Cuga je puna reči hvale domaćinima:
- Prvo bih zahvalila na pozivu da učestvujemo na ovom divnom događaju. Lepo smo dočekani, što nam je veoma drago, a takođe i što nam deca nastavljaju druženje koje je započelo proletos kada su članovi Dunava bili naši gosti u Cugu. Ja sam prvi put na nekoj smotri folklora u Nemačkoj i veoma mi se dopada kako se igra ovde.

- Prošlog vikenda Dunav je bio na našoj proslavi 15 godina postojanja KUD Srbija, a sada smo mi kod njih ovde. Lepo je organizovano i veoma smo toplo primljeni. Veselo je, družimo se i to je najbitnije - kratko je rekla Ankica Srijemac iz Dortmunda.

Program su izvanredno vodile Žaklina Žibert Marić i Rada Banjac.

Uz Srbe Nemac, Hrvat i Rus

- U našem društvu imamo Srba, Hrvata, jednog Nemca i našeg Milana, koji je poreklom Rus. Društvo je super i svima se sviđaju ova naša muzika i folklor. Svi smo mi odrasli uz ovako nešto. Svi na bini su bili odlični, počevši od najmlađih folklora, pa sve do guslara. Svi su prva klasa i ne mogu da se odlučim za nekog kada su svi bili super - kaže Lazo Livnjak, u čijem su društvu bili, Nedo Cvijetić, Stefan Zovkić, Milan Vlasov, Bojo Cvijetić i Jirgen Gernard svi iz Frankfurta i okolnih gradova.

Vrhunsko umeće

- Mi smo članovi Dunava i naša ćerka Jelena igra u prvom ansamblu. Svaki nastup svih folklornih ansambala smo gledali i svi su nas oduševili. Ne bi bilo fer da izdvojim bilo koga jer su večeras svi pokazali vrhunsko umeće. Društvo nam je raspoloženo i bolje ne može biti - kaže Marko Nešić, koji je program pratio u društvu supruge Jovanke i njihovih prijatelja Olgice i Jozefa Kovača i Stoje Oljače.

Paketići za decu na Kosmetu

Krsta Prtljaga je pozvao sve prisutne da podrže humanitarnu akciju društva 28. juna.
- Ova organizacija je priznata od Ujedinjenih nacija i oni trenutno prikupljaju božićne paketiće za decu na Kosovu i Metohiji. Mi želimo da ih podržimo tako što ćemo da u našem klubu organizujemo akciju prikupljanja paketića koji bi sadržali slatkiše i male igračke u vrednosti do 15 evra. Na taj način želimo da deci na Kosmetu priuštimo lepe božićne praznike - rekao je Prtljaga.

Zahvalnice i plaketa

Po završetku programa Krsta Prtljaga je predstavnicima svih kulturno-umetničkih društava i učesnicima u programu uručio zahvalnice za učešće, a za uzvrat je od Roberta Jovanovskog, predsednika SKC iz Ofenbaha dobio poklon.
- U znak zahvalnosti na pozivu za učešće poklonili smo Dunavu Plaketu Vojvode Mišića. Nedavno je u prostorijama SKC održana velika izložba 100 godina primirja i oni su organizovano došli da posete tu izložbu i mi smo im se i zbog toga odužili - rekao je Jovanoviski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online