Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.10.2018.
19:11
E. V. A

Ćirilica za decu i roditelje

U Rojtlingenu je u prostorijama koje koriste srpski klubovi "Karađorđevići" i "Sveti Sava" otvorena biblioteka koja trenutno ima oko 500 naslova, ali će se taj broj u narednom periodu povećati. Knjige su obezbedili Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu i nastavnica Nataša Milenković u saradnji sa Kulturnim centrom u Aleksincu i OŠ "Ljupče Nikolić" u Aleksincu, sa kojima uspešno sarađuje već tri godine.

Vesti
Učenici iz Rojtlengena, nastavnicam konzul i sveštenik

Priređen je i prigodan program koji je vodila učenica Andrea Feldeši, a generalni konzul Vučurović je u pozdravnom govoru istakao "da je ovo poseban dan za decu i roditelje u Rojtlingenu i da se nada da će deca redovno čitati knjige, a da će možda jednog dana i neko od njih postati pisac".

Sveštenik Milenko Bakmaz je blagoslovio decu i sve prisutne goste u publici i poželeo mališanima da se rado druže sa knjigama.

Nastavnica Milenković izrazila je nadu da će ubrzo biti i znatno više knjiga.
- Izuzetno dobro sarađujem sa srpskim klubovima "Karađorđevići" i "Sveti Sava" u Rojtlingenu, a zahvaljujući toj divnoj i uspešnoj saradnji obezbeđena je prostorija u kojoj su smeštene knjige. Deca će moći redovno da pozajmljuju i čitaju knjige na ćirilici. Verujem da će literatura koja je sada dostupna mališanima znatno obogatiti njihov rečnik i proširiti njihova znanja o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda - istakla je nastavnica Milenković.

Ona je navela da su knjige prilagođene uzrastu školske dece, ali da ih mogu čitati i odrasli.
Roditelji su uživali u programu najmlađih učenika Dopunske škole na srpskom jeziku. Porodica Kruškonjić je izrazila veliko zadovoljstvo povodom otvaranja biblioteke. Matija i Đorđe su srećni jer će sada moći da čitaju dela na ćirilici.

- Ima mnogo interesantnih knjiga - poručili su Matija i Đorđe Kruškonjić.

Teodora Kremenović kaže da će rado čitati knjige na srpskom.
- Primetila sam da ima mnogo knjiga koje mi se dopadaju. Sigurna sma da ću obogatiti svoj rečnik na srpskom jeziku - rekla je Teodora.

Dobrodošlica prvacima

U programu je srdačnu dobrodošlicu svim gostima, a posebno najmlađim đacima koji su tek krenuli u prvi razred, poželela Anđelina Kerk pesmom "Dobrodošlica". Angelina Stevanović je pesmom "Sada je već velika" poručila da je i ona sada velika i da sve može sama. Stihove pesme "Au što je škola zgodna" Ljubivoja Ršumovića govorili su Ana Tripković i Đorđe Krukonjić. Recitovali su još Benjamin i Nenad Duraković, Matija Kruškonjić, Pavle Angelovski, Mila Tripković, Andrej Feldeši, Dajana Kovačević, Neven
Ćetojević i Teodora Kremenović.

Romani, bajke, basne

Biblioteka poseduje knjige o poznatim srpskim ličnostima: Vuku Karadžiću, Nikoli Tesli, Nadeždi Petrović, Svetom Savi i mnogim drugim poznatim ličnostima, potom dela o događajima i ličnostima koji su obeležili pojedine epohe u našoj istoriji: o Milošu Obrenoviću, Hajduk Veljku, Stanoju Glavašu i drugim ličnostima. Zatim su tu i poznate bajke, basne, pesme, romani, priče, ali i pesme i priče koje su učenici Dopunske škole pisali i koje se nalaze brojnim zbornicima i u knjizi "Deca deci s ljubavlju" koja je nastala kao zbirka književnog ostvarenja učenika iz dijaspore.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online