Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.10.2018.
21:10
B. MILIČIĆ A

Učenici zbližavaju Smederevo i Ingolštat

Dr Mima Andrejević Kri iz Bad Salcuflena nastavlja svoju humanu misiju, ne samo kroz organizaciju Pro Human koju je osnovala, već i povezivanjem zdravstvenih ustanova u Srbiji i Nemačkoj.

B.Miličić
Volfgang Lampreht, dr Mima Andrejević Kri i Dejan Spasić

Ovih dana ona je sa Dejanom Spasićem, direktorom Medicinsko-farmaceutske škole "Sveta Petka" iz Smedereva posetila Centar za zdravstveno obrazovanje u Ingolštatu. Na inicijativu dr Andrejević Kri dogovrena je saradnja ove dve ustanove.

- Posetili smo Centar u Ingolštatu gde se 450 đaka školuje za razna zanimanja iz medicinske struke. Oni imaju izvanredne uslove i savremeno opremljene sale. Sa mnom je bio direktor prve private medicinske škole iz Smedereva profesor Dejan Spasić.

Ta škola je savremeno opremljena, ima sve dozvole Ministarstva za prosvetu Srbije. Zamolili su me da pomognem u nabavci modela za anatomiju. Zahvaljujući poznanstvu sa direktorom škole u Ingolštatu predložila sam da, kada učenici iz Smedereva završe drugu i treću godinu dolaze u Ingolštat na usavršavanje.

Naravno, nastava je ovde na nemačkom, što znači da u Smederevu treba da se uči taj jezik i oni su to prihvatili - kaže dr Mima Andrejević Kri.

Ona ističe da i druge zainteresovane škole u Srbiji i Republici Srpskoj koje joj se jave, mogu računati na njenu pomoć. Partner sa nemačke strane je Volfgang Lampreht direktor Centra za obrazovanje u zdravstvu Ingolštat.

- Do kontakta s dr Andrejević Kri došlo je kroz saradnju Ingolštata sa partnerskim gradom Kragujevcem, a onda zahvaljujući njoj do kontakta sa školom u Smederevu. Tu postoje mogućnosti saradnje u obostranom interesu, u prvom redu kroz razmenu učenika, ali i nastavnika - ističe Lampreht.

Ovde reč o partnerstvu i usavršavanju učenika, ali ne i o zapošljavanju, ističe dr Andrejević Kri. Njoj je gost iz Smedereva vrlo zahvalan, jer je inicirala saradnju.

Dejan Spasić, direktor Medicinsko-farmaceutske škole "Sveta Petka" kaže da je ovo prva školska godina prve privatne medicinske škole u Smederevu i okolini.

- Škola je počela rad ove godine, a u Smederevu i okolini do sada nismo imali medicinsku školu, ali ni privatne škole. Kao nastavnik, odnosno profesor posle 20 godina prakse, želeo sam da u privatnoj školi primenim sve ono što nisam mogao u državnoj školi. Sada mogu da razgovaram sa ljudima kao što su dr Mima Andrejević Kri i Volfgang Lampreht, koji imaju i viziju i misiju, a to je teško ostvariti iz državne škole, jer morate da prođete razne procedure. Ovako se ideje brže realizuju nego u državnim školama - ističe Spasić.

Praksa najbolja nastava

Spasić je oduševljen onim što je video u Ingolštatu, pogotovo činjenicom da se nastava svodi na praksu, jer gde god je bio u ovom obrazovnom centru video je kabinete koji su "bolnica u malom". Zato je važno da dok se ne stvore takvi uslovi u Srbiji, učenici mogu da dolaze u Ingolštat i stiču veća znanja.

- Bilo bi dobro kada bi godišnje bar jedna grupa učenika naše škole došla u Ingolštat - kaže Spasić.

Nemci za nova prijateljstva

- Mi smo zainteresiovani za saradnju sa drugim školama i u drugim zemljama, što već činimo sa Češkom, tako upoznajemo nove ljude, različite obrazovne i stručne sisteme, organizaciju u zdravstvu i stvaramo poznanstva i prijateljstva - kaže Volfgang Lampreht.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online