Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.10.2018.
20:15
B. Miličić - Vesti A

Pesma i perle čuvaju korene

Dva minhenska kulturno-umetnička društva Jugos i Soko realizuju projekat nemačke nevladine organizacije Morgen e.V, koju vodi Peter Hilkes. Reč je o saradnji društava čiji članovi imaju migrantsko poreklo. Tri dana zajedno su se družile dve grupe članova ova dva društva u prostorijama Pravoslavnog kulturnog centra u Minhenu i uz stručnjake iz oblasti etnologije iz Beograda učili i vežbali pevanje i "perlanje", odnosno izradu tradicionalnog nakita raznim tehnikama.

B. Miličić
Učesnici etno radionice u Minhenu

Siniša Gajić, predsednik KUD Soko, kaže da su dosad već uspešno sarađivali s Hilkesom i njegovom organizacijom.

- Pošto smo i sa KUD Jugos na istim talasnim dužinama, zajednički smo predložili konkretan sadržaj ovog projekta. Za ova tri dana pokazali smo da je to bio uspešan korak za članove oba društva, a sa nama su bili etnolozi iz Beograda za oblast pevanja i perlanja - kaže Gajić i dodaje da je petnaestak devojaka i momaka ovog društva tri dana aktivno radilo.

S njim se u potpunosti slaže Milan Glamočanin, koreograf i umetnički rukovodilac KUD Jugos.

- U stvari, napravili koncept projekta Ćirilizacija i već se realizuje u drugim oblastima. Iz ovog društva u oba dela etno radionice učestvovalo je 25 devojaka, a samo u pevačkom delu bilo je 15 momaka. U javnosti ćemo se predstaviti priredbom 27. oktobra, kada ćemo zajedno s našim gostima iz otadžbine pokazati šta i koliko smo naučili u ovoj etno radionici - najavljuje Milan Glamočanin.

Tokom tri dana rada etno radionice u sali Pravoslavnog kulturnog centra u Minhenu vredno se radilo. Sa zainteresovanim devojkama radio je diplomirani etnolog i antropolog Ivan Terzić. Za momke je grupno pevanje bilo mnogo izazovnije, pa su zajedno sa etnomuzikologom Gordanom Roganović radili vrlo ozbiljno. Opšti utisak dvoje stručnjaka iz Beograda je da su imali zahvalne učesnike koji su se iskreno trudili da što više nauče i za tri dana uspešno savladaju dosta zahtevan program. Iz Minhena su oboje otišli zadovoljni.

Gordana Roganović je trenutno na doktorskim studijama iz ove oblasti i zaposlena je na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Beogradu.

- Radila sam s više grupa članova ova dva društva koji su se opredelili za pevanje. Pripremila sam program pesama srpskog naroda iz raznih delova Srbije i drugih prostora. Bilo je zajedničkog rada muških i ženskih pevača, ali i odvojenih sadržaja, i osetila sam da im je svima bio cilj da što više nauče i napreduju. Kroz pevanje i muziku neguju jezik i kulturu svog naroda i s te strane je ovo vrlo korisno za njih i njihova društva - ističe ona.

Slične utiske nosi i Ivan Terzić, diplomirani etnolog antropolog, koji je rođen u Užicu, a živi u Beogradu.

- Pokušali smo da u ovoj etno radionici oživimo tehnike i način izrade tradicionalnog nakita. Perle su najviše zastupljene na jugu Srbije, Kosovu, Gnjilanu, Pčinji, delu Makedonije gde žive Srbi, kao i u Bosni. Radili smo nizanje perli uz iglu i konac, heklanje perli ravno i u krug, razne varijante uplitanja perli po nekoj šemi - kaže Ivan Terzić.

Monografija o narodnim nošnjama

Ivan Terzić je autor jedine monografije koja obrađuje više od 200 tipova nošnji Srba iz raznih delova nekadašnje Jugoslavije. Njegova monografija "Narodne nošnje Srba" vredno je izdanje koje svedoči o bogatstvu i raznovrsnosti odeće Srba. Zbog toga Ivan Terzić kaže da je nošnja lična karta svakog čoveka.

Bogat program 27. oktobra

U sali Pravoslavnog kulturnog centra u Minhenu, 27. oktobra posetiocima će biti predstavljen najveći deo onoga što su članovi KUD Jugos i KUD Soko naučili u etno radionici. Pored toga, priprema se još nekoliko sadržaja sa gostima iz Srbije. Tu su predavanje o ćirilici i kako je približiti mladim generacijama, nastup Bojane Peković, devojke koja svira gusle i muške pevačke grupe KUD "Đoka Pavlović" iz Beograda.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online