Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.07.2018.
18:18
E. V. A

Ponosni na srpske korene

Od početka školske godine učenicima iz Zindelfingena, Eslingena, Kirhajma, Rojtlingena i Gepingena, kojima predaje nastavnica Nataša Milenković učestvovali su na 16 književnih konkursa u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Maštu i emocije pretočili su u stihove i pisanu reč, a njihove pesme i priče putovale su od Sremske Mitrovice, preko Beograda, Lazarevca, Banje Vrujci, Požarevca, Knjaževca, do Aleksinca i Niša.

Iz dana u dan stizali su rezultati sa konkursa na kojima su učenici osvojili brojne nagrade i pohvale za književna ostvarenja. Vredni mališani su sa nestrpljenjem iščekivali da nagrade iz otadžbine stignu u njihove ruke. Veoma su ponosni i srećni jer su pesme i priče koje su pisali bile zapažene i deo brojnih zbornika dečjeg književnog stvaralaštva.

Pričala mi baka

Na literarnom i likovnom konkursu Pričala mi baka - Deca pevaju otadžbini, u Beogradu, nagrađeni su: Angelina Stevanović (Rojtlingen) - prva nagrada za literarni rad, Nikola Stajić Maksimović (Eslingen) - prva nagrada za likovni rad, Angelina Stevanović (Rojtlingen) - treća nagrada za likovni rad. Pohvale za učešće: Mila Tripković (Rojtlingen) - literarni i likovni rad, Matija Kruškonjić (Rojtlingen) - literarni rad, Sara Milenković - literarni rad, Mina Manić (Eslingen)- literarni rad, Emilija Pavlović (Eslingen) - literarni rad, Dajana Kovačević (Rojtlingen) - likovni rad, Teheridis Teodor (Eslingen) - likovni rad.

Učenica Mila Tripković ističe da voli Srbiju, otadžbinu svojih predaka.

- Iako sam rođena u Nemačkoj, Srbija je deo mene i volim da raspuste provodim u njoj. Ljubav prema otadžbinu mi je bila motivacija da učim srpski jezik i narodne običaje, kulturu i tradiciju Srba. Zadovoljstvo mi je bilo da učestvujem na konkursima kada nam je učiteljica predložila. Drago mi je što sam dobila nagrade i pohvale na više konkursa, a moji roditelji su vrlo ponosni na mene, a ja ću se truditi da i dalje budem uspešna kao i do sada.
Emiliji Živković je Srbija motivacija da uči maternji jezik.

- Volim da idem u dopunsku školu i ponosna sam što moji koreni potiču iz Srbije. Ove godine sam vredno radila i dobila nagrade na nekoliko konkursa i osvojila prvo mesto na Krosu RTS-a. Moj brat Filip je takođe osvojio prvo mesto na Krosu RTS - i dobio pohvalu na konkursu Dani ćirilice. Srećni smo oboje, a naši roditelji su ponosni na nas.

Čitalići postali pisalići

Na Međunarodnoj smotri Čitalići učestvuju tri godine zaredom. Od ove su postali i "pisalići" s obzirom na brojne nagrade. Nagrađeno je 11, a pohvaljeno sedam učenika iz Gepingena, Zindelfingena, Rojtlingena, Eslingena i Kirhajma
U kategoriji mlađeg uzrasta nagrađeni su: 2. mesto: Mila Tripković (Rojtlingen), Natali Veljković (Gepingen), David Stojanovski (Eslingen), 3. mesto: Sara Bjelošević (Zindelfingen), Teodora Kremenović (Rojtlingen)
U kategoriji starijeg uzrasta nagrade za 2. mesto dobili su: Nikola Stajić Maksimović (Eslingen), David Đurašinović (Kirhajm) i Sara Milenković (Gepingen), 3. mesto: Teodora Ružić (Kirhajm), Ljubica Manić (Eslingen) i Milena Veljković (Gepingen)
Pohvale za učešće dobili su: Mila Cvetanović i Iva Cvetanović (Eslingen), Lena Stegić, Emilija Živković, Lea Janjetović (Zindelfingen), Vanesa Miler (Kirhajm) i Angelina Stevanović (Rojtlingen).

Na svoje učenike ponosna je i nastavnica Nataša Milenković

- Srećna sam zbog mojih učenika koji su osvojili brojne nagrade. Nagrade potvrđuju njihov veliki rad i ogroman trud, a time su pokazali da vole svoj jezik i ćirilicu, da svoje korene neće zaboraviti, da je njihova ljubav prema Srbiji velika i de će se truditi da tako zauvek ostane.

Učenike uskoro očekuje promocija knjige "Deca deci s ljubavlju" u kojoj se nalaze pesme i priče koje su nagrađene na konkursima širom Srbije. Promocija će se održati u Štutgartu 13. jula ( VDI - Haus, Hamletstr. 11, 70563 Stuttgart).

Učenici s nestrpljenjem očekuju dan promocije koja će biti humanitarnog karaktera.

Bujna mašta

Koliko je mašta učenika iz Baden Vitemberga bujna pokazali su rezultati sa konkursa Mašta i snovi u Sremskoj Mitrovici, gde je 29 učenika pohvaljeno. U Zindelfingenu su nedavno učenici srdačno dočekali diplome i knjige u kojima su njihove pesme. Pohvaljeni su: Isidora i Angelina Rajić, Emilija Živković, Stefan, Natalija i Anastasija Pušica, Ksenija Jevtić, Lena Dašić i Lena Stegić. Nasmejanih lica, knjige i diplome primili su učenici iz Gepingena: Tijana Arsenić, Milena Veljković, Sara Milenković, Sara Moconja i Aleksandar Moconja. U Eslingenu su nagrađeni: Mina i Ljubica Manić, Nikola Stajić Maksimović i Mila Stanojević. Iz Kirhajma su pohvaljeni: David Đurašinović, Balša i Teodora Ružić. U Sremskoj Mitrovici su nagrađeni i đaci iz Rojtlingena: Mila Tripković, Katarina Kerk, Matija Kruškonjić, Teodora Kremenović, Benjamin Duraković, Sofia Oroz, Luka Duraković i Angelina Stevanović.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online