Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.06.2018.
20:11
M. STANKOVIĆ A

Postojimo dok je Vidovdana

I ove godine kao i prethodnih, poslednje subote uoči Vidovdana, u Osnabričkom memorijalnom centru, zadužbini Srba koji su na ovim prostorima preživeli strahote Drugog svetskog rata i onih koji su se neposredno po završetku rata ovde nastanili, predstavnici crkve, države i Vojske Srbije, zajedno s narodom poklonili su se senima svih srpskih stradalnika od Kosovskog boja do današnjih dana.

Posle propovedi vladike kanadskog Mitrofana, sveštenstvo se s okupljenim narodom uputilo ka vojnom spomen-groblju na kome počivaju oficiri stradali za vreme bombardovanja 6. decembra 1944. godine. Litiju ka spomen-groblju predvodili su najmlađi parohijani.

Svi pevali s protom

Posebni radost svima je priredio prota Vojislav Bilbija koji je otpevao nekoliko duhovnih pesama prateći sebe na gitari, a kada je zapevao "Tamo daleko", pevali su svi prisutni.

Pred centralnim spomenikom je održan Vidovdanski parastos, grobovi su preliveni vinom i služeno koljivo za pokoj duša stradalnika.

Vence su položili konzul Lidija Ivanović iz Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu, vojni ataše Vojske Srbije iz Berlina pukovnik Dejan Cimbaljević i u ime Osnabričke parohije Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine.

U crkvenom domu, koji je posvećen Svetom knezu Lazaru, organizovan je ručak za sve prisutne i održana svečana akademija koja je počela himnom "Bože pravde". Sve goste je najpre pozdravio prota Marinko, a potom se vladika Grigoriju u kratkom obraćanju podsetio svog detinjstva i priča svog dede koji je upoznao strahote logorskog života na tlu Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

Kanadski vladika Mitrofan je održao veoma lepo predavanje na temu Večni smisao Vidovdana.

On je govorio o malenom ovozemaljskom carstvu i značaju nebeskog koje je večno i doveka, a što je bio izbor Svetog kneza Lazara i njegovih pred bitku pričešćenih ratnika koji su izginuli kao sveti mučenici u borbu za svoju veru. Vladika je svoje predavanje završio citirajući Miloša Crnjanskog: "Seoba ima, smrti nema."

Prisutnima su se veoma dirljivim govorima obratili Lidija Ivanović, konzul iz Hamburga koja je istakla da je važno čuvati uspomene na pretke jer: "Čovek postoji dok sećanje postoji."

Večna kuća 29 generala

Vojni ataše, pukovnik Cimbaljević, koji se već nekoliko godina zaredom poklanja senima predaka u Osnabriku istakao je da je ovo vojno groblje je posebno važno za Vojsku Srbije jer tu počiva 29 generala i mnogo oficira.

Mladi ispričali istoriju

U svečanoj akademiji su učestvovali mladi parohijani: Andrija i Teodora Dabić, Katarina i Stoja Timarac, Bojan Bera, Violeta Lukovac, Sonja Lojgerman, Biljana Dabić, Nikolina Milaković, Damjana i Milica Kačavenda, Aleksandra Bojić, Stefan Brkić, Violeta i Tijana Rankić iz Osnabrika i Lazar i Jefimija Mihajlović, Miloš Protić, Anđelina Vešović, Nina Borisavljević, Tijana Mihajlović, Vanesa i Emili Pšibilak, Ana Marija Živković i Maja Plještišević iz Fersmolda.

Oni su u salu ušli uz zvuke "Marša na Drinu", a akademija je počela refrenom pesme "Oj ,Kosovo, Kosovo" i završena istom pesmom.

Mladi su govoreći stihove ispričali srpsku istoriju od Kosovskog boja preko oslobodilačkih podviga Karađorđa i njegovih saboraca, stradanja u Balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu do pesme "Balkanac" u kojoj je Desanka Maksimović opevala sve naše vrline i našu široku dušu.

Program su zajednički pripremile Biljana Dabić, Stoja Timarac, Milica Stanković i Nataša Stanojević.

Memorijalni centar

U Osnabriku je za vreme Drugog svetskog rata bio oficirski logor OFLAG VI C
u kome se nalazilo više od 4.000 zarobljenih srpskih oficira. Danas u Osnabriku postoji Memorijalni centar koji sačinjavaju crkva Svetog Georgija ispod koje je spomen-kosturnica sa 1.020 ćelija, crkveni dom "Sveti knez Lazar kosovski" u porti hrama i vojničko spomen-groblje. Na tom groblju su sahranjeni logoraši, žrtve Drugog svetskog rata, među kojima i 116 oficira. U blizini je i Srpsko civilno groblje.
Ceo ovaj kompleks nastao je sukcesivnom izgradnjom u spomen nevinim žrtvama koje su stradale u toku silovitog savezničkog bombardovanja 6. decembra 1944. kada je bombardovan oficirski logor

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online