Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2018.
05:00
N. Popović - Vesti A

Dobijena bitka za ćirilicu

Srbi u Hesenu izvojevali su važnu pobedu u "borbi za ćirilicu i srpski jezik"! Od naredne školske godine (2018/2019) đacima će u ovoj nemačkoj pokrajini, pored Vladimira Živanova, po programu Ministarstva prosvete Srbije, predavati još jedan nastavnik srpskog jezika!

N. Popović
Rukovodstvo CSSH: Marija Laban Urošević, Miodrag Stojković i Katica Stanimirović

Ovu lepu vest za decu i njihove roditelje, obelodanio je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu na godišnjoj skupštini Centralnog saveta Srba Hesena (CSSH). On je istovremeno naglasio i medijski doprinos "Vesti" u prikupljanju više od 300 prijava zaniteresovanih roditelja, što je bio osnovni uslov da Ministarstvo prosvete u Hesenu otvori još jedno mesto nastavnika srpskog jezika.

Lepe želje "orlovima"

Jumas Medof, predsednik Saveta stranaca grada Frankfurta naglasio je dugogodišnje sjajne veze koje neguje sa srpskom zajednicom, a nije zaboravio i da fudbalskoj reprezentaciji Srbije poželi sreću na predstojećem Mondijalu u Rusiji.

Ovaj skup, održan u prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah, otvorio je Miodrag Stojković, predsednik CSSH (u organizaciji mu je pomagala članica uprave Marija Laban Urošević) i poželeo dobrodošlicu uvaženim gostima, pre svega konzulu Radovanoviću, zatim dr Ralfu Norbertu Barteltu (CDU), poslaniku parlamenta pokrajine Hesen, njegovom kolegi iz poslaničkih klupa Koladu di Benedetu (SPD, poreklom Italijan) i Jumasu Medofu, predsedniku Saveta stranaca u Frankfurtu. Bili su tu i predstavnici nekoliko srpskih klubova i organizacija iz Frankfurta i okoline i Nada Stojković, predstavnica stranke SPD u Bad Homburgu.

Konzul Radovanović je zahvalio nemačkim vlastima na "logističkoj podršci" koju pružaju nastavnicima srpskog jezika (radne i boravišnih dozvole, obezbeđivanje adekvatnih učionica pri redovnim nemačkim školama, kao i "pokrivanje troškova obaveznog osiguranja za naše đake tokom nastave na srpskom jeziku").

N. Popović
Gosti: Dr Ralf Norbert Bartelt, Jumas Medof i konzul Branko Radovanović

- Srbi su sjajno integrisani u nemačko društvo o čemu svedoče i jubileji koji su ove godine obeležili mnogi naši klubovi i organizacije koji su više od 40 godina aktivni na ovim prostorima.

To su FK Tempo i Oro iz Frankfurta, SKC Ofenbah, Dunav iz Hohajma i drugi - naglasio je on.

- Dragi prijatelji, dobar dan - počeo je rečima na srpskom jeziku svoje obraćanje dr Ralf Norbert Bartelt (dobio glasan aplauz) istakavši da Nemačka jasno podržava put Srbije u EU "o čemu govore i česti susreti kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Učesnici skupa u Ofenbahu

Pripreme za jubilej

Posle prvog dela skupa tokom kojeg se, zbog gostiju, konverzacija vodila isključivo na nemačkom, na red su došle i druge tačke dnevnog reda, poput izveštaja o radu između dve skupštine. Govorilo se i o planu za narednu godinu, a pomenuto je i obeležavanje jubileja - 10 godina CSSH, u čemu je pomoć obećao i konzul Radovanović.

Ponosni na zemljake

- Srbi su ponosni i na zemljake koji su dali vredan doprinos naučnim dostignućima u Nemačkoj - kazao je Radovanović podsećajući da su pre nekoliko dana dvojica srpskih lekara, prof. dr Veselin Mitrović i dr Predrag Matić dobili priznanje kao istaknute ličnosti stranog porekla u pokrajini Hesen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online