Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
08:11
Z. Vicelarević - Vesti A

Pobeda života nad smrću

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Galusu služeno je večernje sa iznošenjem plaštanice i statije, plač majke Božje. Obeležavanju najtužnijeg dana svih hrišćana prisustvovao je veliki broj vernika, iako su u toku radovi na renoviranju ove svetinje.

Z. Vicelarević
Hram bio premali da primi sve vernike

- Za mene je ovo najtužniji dan kod hrišćana. Dok sam ulazio u naš hram osetio sam kako me obuzima neka jeza videvši tugu na licima ljudi koji su već došli. Osetila se drugačija atmosfera nego drugim danima i drugim praznicima. Znamo da posle ovoga dolazi najsrećniji dan, pa ćemo to umeti da proslavimo u krugu porodice - kaže Marko Gorijanac iz Frankfurta, koji je za Veliki petak došao sa majkom Mirjanom.

Slavica Radišić iz Noj Izenburga je na Veliki petak došla u hram Vaskrsenja i zbog jednog narodnog običaja.

Z. Vicelarević

- Po nekom našem običaju, samo na Veliki petak poklanjamo se Hristovom grobu i zamislimo jednu želju za koju se posle nadamo da će da se ostvari. U našem hramu postoji Hristov grob urađen po uzoru na originalni u Jerusalimu - rekla je Slavica koja nije htela da kaže koja joj je bila želja.

To nisu uradile ni njena ćerka Jasmina Mitrović, a ni snaja Jovana Nenadović Mitrović sa kojima se Slavica poklonila Hristovom grobu.

Ponosni otac Đorđe Kojić je došao sa decom u hram. Tu su Dejan, Nadica i Ružica Kojić kao i njihov brat Dušan Đurić (4) i drugarica Sonja Vasiljević.

- Mi znamo da će ova tuga sa vaskrsenjem Isusa da se pretvori u pobedu hrišćanstva. To je pobeda života nad smrću - najavio je Đorđe koji je u hramu gotovo svakodnevno jer pomaže oko radova. Đorđe je i jedan od ktitora hrama i svoju decu uči od malih nogu pravoslavlju.

Nadica Kojić je sada prvi put videla kako se plaštanica iznosi i kaže da se u njenoj rodnoj Banji Koviljači isto tako radi, samo što se umesto krsta na čelu kolone nalazi crkvena zastava.

Nakon iznošenja plaštanica, služba u hramu je nastavljena čitanjem psalmi do jutra. Na Veliku subotu služeni su sveta liturgija i pričešće, a vaskršnjim jutrenjem, pola sata pre ponoći, počelo je vaskršnje slavlje koje je nastavljeno svetom vaskršnjom liturgijom. Ne pamti se da je ovoliko naroda došlo na Vaskrs u naš hram, moglo se čuti iz mase ljudi.

Vezani za crkvu

Porodica Karbunarević iz Frankfurta došla je u kompletnom sastavu. Bili su tu mama Tatijana, tata Ivica i ćerke Klaudija i Ana Lioni.

- Danas je Veliki petak, dan kada je raspet Isust Hristos. To je tužan dan i mi smo ovde da podelimo tugu sa svim pravoslavnim hrišćanima. Poklonili smo se grobu i prisustvovali smo iznošenju plaštanice - rekla Tatijana.

Njen suprug Ivica, koji je dosad nekoliko puta obišao Hilandar, Jerusalim i brojne druge hrišćanske svetinje, dodaje:

- Mi smo porodica koja je jako vezana za crkvu. Nedelja je za nas dan posvećen našoj veri i ako nismo u našem hramu ovde, onda smo u nekoj drugoj pravoslavnoj ckrvi ili u nekom manastiru u nekoj drugoj zemlji.

POVEZANE VESTI

NEMAČKA Bratska podela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online