Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.03.2018.
00:22
B. Božin - Vesti A

Hor Bundestaga u srpskoj crkvi

Jedan vanserijski događaj koji će se još dugo pamtiti desio se prošlog vikenda u srpskoj crkvi u berlinskom Tempelhofu, gde je održan koncert sećanja na stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata.

B. Božin
Pesma za mir: Dva hora, dva dirigenta,a jedna ideja

Tim povodom su prvi put zajedno nastupili nemački i srpski hor: Muzičko društvo Bundestaga pod upravom Žarka Bulajića i crkveni hor Serafimi kojim rukovodi Simeon Sekulić.

Dugogodišnji rukovodilac hora Bundestaga Žarko Bulajić otkriva da je spontano došao na ideju o zajedničkom koncertu, onako tipično srpski "jer mogu da imam i pet pasoša, ali ću biti i ostajem Srbin".

- Iza ove organizacije ima mnogo priča, ali smo smatrali da treba obeležiti stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata. Pre nekoliko godina smo radili Milanski edikt u Vedingu i moji horisti su me stalno pitali: "Kada ćeš da nas vodiš u tvoju crkvu?", jer se njima to jako svidelo - ispričao je Bulajić za "Vesti".

B. Božin
Publika će dugo pamtiti ovaj koncert

Repriza sa katoličkim horom

Bulajić već 17 godina diriguje zaposlenima u Bundestagu i nekim bivšim poslanicima, jer, kako kaže, ovi aktuelni nemaju vremena za to.
- Iako su probe najsumornija i najgora stvar na svetu, kada se napravi ovako nešto, za ovo živimo i zato me moji horisti trpe svake nedelje najmanje dva sata - kaže uz smeh.
Bulajić inače peva u horu Serafimi da, kako kaže, zadovolji svoje duhovne potrebe.
- Dolazim svake nedelje, iako stanujem daleko, ali mi uopšte ne pada teško.
Bulajić je najavio reprizu koncerta, s tim što je dirigent katoličkog hora Zingflut iz Berlina izrazio želju da nastupe sva tri hora zajedno.

Posle himne "Bože pravde", episkop austrijsko-švajcarski i administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke Andrej pohvalio je divnu ideju za spomen-koncert i pozdravio ugledne goste, među kojima su bili Matijas Hajnrih, vikarni biskup, Dušan Crnogorčević, ambasador Srbije, Raed Saleh, šef frakcije SPD-a u berlinskom parlamentu, konzul Kosta Simonović, evangelistički sveštenik Detlef Rimer, dr Gabrijela Šubert, profesor slavistike na Univerzitetu u Jeni i mnogi drugi prijatelji Srpske pravoslavne crkve.

B. Božin
B. Božin Predstavnici Ambasade Srbije i nemački gosti

Posle kratkog podsećanja na fakte i brojeve iz Prvog svetskog rata, moderator Gordana Milanović-Kovačević je istakla:

- Kada bismo održali minut ćutanja za svaku žrtvu, čovečanstvo bi večno zanemelo... Ali, da zanemi mora i treba samo oružje.

Hor Serafimi je oduševio publiku duhovnim i kultnim pesmama "Kreće se lađa francuska" i "Tamo daleko", a hor Bundestaga je izveo i dela srpskih kompozitora Obradovića i Marinkovića, kao i Mokranjčev "Rekvijem" - molitvu za sve pale u Prvom svetskom ratu.

Poklon za vladiku

Političar palestinskog porekla Raed Saleh je kao veliki prijatelj Srpske crkvene opštine u Berlinu poklonio episkopu Andreju knjigu u kojoj opisuje svoja iskustva i "nova pravila za Nemačku koja mora da bude moderna, svetski otvorena i rigorozno demokratska".
- Religioznost spada u to. Imam veliko poštovanje prema onima koji veruju, kao i onima koji ne veruju. Mislim da svi zaslužuju poštovanje, bilo da su pravoslavni Srbi, Rusi, katolici, evangelisti, muslimani, Jevreji... Svi imamo jednog istog Boga - rekao je Saleh, koji je "oduševljen i radostan zbog koncerta koji nosi poruke mira".

Starešina hrama u Tempelhofu Dragan Sekulić bio je krajnje iskren:

- Moje srce je puno radosti. Ko bi pre 20 ili 30 godina poverovao da će Srbi i Nemci da održe zajednički koncert u našoj crkvi i to povodom Prvog svetskog rata? Naravno, niko! - na šta je usledio smeh u sali.

B. Božin
Vladika Andrej, Raed Saleh i Drgana Mitrovski

On je naglasio da je Srpska crkvena opština u Berlinu srdačno prihvaćena, kao i pravoslavni vernici koji su dobro integrisani u celoj Nemačkoj.

- Imamo pravo da negujemo našu veru, da govorimo naš jezik i očuvamo ono što nas čini narodom. Želimo da tako i dalje ostane i molimo se da više ne bude ratova, ni u Evropi ni u svetu!

Berlin čuo za Serafime

Simeon Sekulić, rukovodilac hora Serafimi, pod utiscima je brojnih pohvala koje je njegov hor dobio od nemačkih gostiju.
- Plašio sam se kako će sve izgledati, jer nisu u pitanju samo probe, već čitava organizacija koncerta. Ovo je bilo prvi put da smo u našoj crkvi postavili stolice, a ovo je i prvi naš koncert koji smo održali u hramu. Ponosni smo i uzbuđeni, ali se sve isplatilo od početka do kraja.
Simeon kaže da su imali jednu zajedničku probu u Bundestagu, da su prošli veliku proceduru, ali i bili lepo dočekani i posluženi od zaposlenih u administraciji.
- Ovim smo se otvorili i prema berlinskoj publici i nadam se da će još mnogi da nas čuju - rekao je Sekulić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online