Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.02.2018.
19:22
N. Popović - Vesti A

Zlato svi zaslužili!

Članovi folklornog ansambla Izvor iz Noj Izenburga kod Frankfurta imali su najviše razloga za radost nakon što su saopšteni rezultati odluke žirija sa Savezne folklorijade za sever Nemačke, koja je proteklog vikenda održana u Milhajmu, kod Frankfurta.

Z. Vicelarervić
Proglašenje pobednika

Sa osvojenih 96,83 boda, i koreografijom sa Korduna, pod nazivom "Jedva čekam đurđevdanske noći", zauzeli su prvo mesto i okitili se "titulom na severu".

Pored njih, zlato su zaslužili ansambli Borac iz Solingena (96,33 boda), dok su treće mesto, sa identičnim brojem bodova (94,50) podelili folkloraši KUD Zlatni opanak iz Berlina, te neposredni domaćini priredbe, SKC Ofenbah.

A priredbu koja je pod medijskim pokroviteljstvom "Vesti" održana u prepunoj dvorani "Vili Brant", u ime organizatora prvi je pozdravio Dragan Ivašković iz Dortmunda, aktuelni predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke, te Robert Jovanovski, predsednik SKC Ofenbah, koji su ove godine bili zaista sjajni domaćini ove lepe priredbe.

Sa bine su se - pre nego što su je prepustili članovima osam folklornih ansambala, koliko ih se ove godine takmičilo - biranim rečima obratili i uvaženi gosti: Vojin Dragišić, konzul Srbije u Frankfurtu i Mitar Pavić, konzul BiH u metropoli na Majni.

Konačni poredak

Pored već pobrojanih, ostali ansambli na priredbi zauzeli su sledeći poredak: KUD Srbija Dortmund (94 boda), KUD Kolo- Esen (93,83), KUD Kolo - Frankfurt (93,33) i SD Dunav - Hohajm (90,83).

Nakon što su svi u dvorani stojeći pozdravili intoniranje himni Republike Srbije i Republike Srpske, tamičenje je moglo da počne.

Tročlani žiri u sastavu Dejan Trifunović (koreograf), Ivan Terzić (etnolog) i Dragica Panić-Kašanski (muzikolog) - koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz Srbije, i svako iz svog domena ocenjivao nastupe - imao je zaista težak zadatak da u sjajnim nastupima uoči finese koje će odlučiti pobednike.

Specijalne nagrade

- Najbolja nova koreografija: KUD izvor - Noj Izenburg
- Koreografija najbliža izvornom stvaralaštvu: KUD Kolo - Frankfurt
- Najbolji muzički aranžman: KUD Zlatni opanak - Berlin
- Najbolja grupa pevača u koreografiji: KUD Kolo - Frankfurt
- Najbolje uvežban ansambl: KUD Borac - Solingen
- Najbolje stilski izvedena koreografija: KUD Izvor - Noj Izenburg
- Priznanje stručnog žirija za nadahnuto izvođenje koreografije: KUD Kolo - Esen

Publika tih dilema nije imala. Svi su srcem uživali u onom što je srpska mladost u dijaspori pokazala na bini, a ni laiku nije bilo teško da zaključi da je na ovakvim priredbama već odavno dosegnut gotovo profesionalni nivo igre i pesme.

I činjenica da su svi ansambli osvojili više od 90 poena, dakle prešli magičnu granicu koja zlato deli od srebra, dovoljno govori sama za sebe. Zato i ne čudi da su svi nastupi, bez izuzetka, bili nagrađeni burnim navijanjem i ovacijama.

Pa i onaj "pilića" domaćina SKC Ofenbah, koji su nastupili revijalno, a tek uvežbavaju prve folklorne korake.

Žriranje po novom sistemu

Tročlani žiri je ovog puta ocenjivao po novom sistemu koji je na ovoj priredbi primenjen drugi put, a premijeru je imao na Dečjoj saveznoj smotri Nemačke, u jesen prošle godine. Naime, članovi žirija su nakon svake odgledane koreografije predavali svoju kovertiranu ocenu koja je čuvana u zaključanom boksu. Kad je takmičenje završeno, u prisustvu predsednika klubova, a kao svedoci pozvani su izveštači "Vesti", koverte su otvorene, ocene sabrane i dobio se konačan poredak učesnika ove smotre.

- Odluka da tokom nastupa iz dvorane proteramo stolove sa hranom i pićem, a publici ovoga puta priuštimo pozorišnu atmosferu pokazala se više nego ispravnom - sa zadovoljstvom je konstatovao Robert Jovanovski, predsednik SKC Ofenbah.

- Ništa nije smetalo da učenici i publika imaju puni doživljaj praznika srpskog folklora što ovakve priredbe zaista jesu u svakom smislu - dodao je naš sagovornik.

Treba istaći i da je proglašenje pobednika i dodela pehara "Vesti", pokrovitelja priredbe, protekla u najlepšoj atmosferi i sportskom navijanju, a nakon što je oficijelni deo priredbe završen, zajedničko kolo vilo se po dvorani do iza ponoći.

Gost iz Kanade

Među brojnom publikom, našao se i Milorad Marin (61) koji već više od 20 godina živi u Kičineru, kod Toronta, i koji nam kaže da je tamo "preko bare", u Kanadi, redovan čitalac "Vesti".
- Došao sam u Frankfurt na rođendan moje najstarije sestre Mirjane Pejović koja slavi 70. rođendan, a pošto na ovoj priredbi nastupaju i njeni unuci iskoristo sam priliku da ih vidim na delu i uživam na lepoj priredbi - kaže Marin, inače poreklom iz Kostajnice, ali u međuvremenu cela njegova uža i bliža familija su u Kanadi ili Nemačkoj.










 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online