Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.02.2018.
19:19
N. Popović - Vesti A

Beli orao leti i bez gnezda

Klub Beli orao iz Bad Homburga, kod Frankfurta, nedavno je lepom priredbom, koja je ujedno bila i svetosavska proslava, obeležio 40 godina od osnivanja. Međutim, brojni gosti koji su došli da bi uživali u pripremljenom programu polaznika dopunske škole, koje je uvežbala nastavnica Katica Stanimirov, saznali su i tužnu vest. Bila je to, naime, poslednja priredba koju je ovaj poznati i nekada veoma masovan klub, održao u svojim prostorijama u Elizabetenstr. 37. I pored teškoća, uprava ne odustaje i klub neće biti ugašen.

Vesti
Sledeći susret u drugom prostoru: Učesnici priredbe i gosti

Mnogi se sada sa setom sećaju da je klub u svom zenitu postojanja imao i brojnu folklornu i fudbalsku sekciju, a da su prostorije, koje su se nalazile na raznim adresama, uvek bile pune zemljaka. I tako punih 40 godina! Ali, tome je sada došao kraj.

- Nismo uspeli da se izborimo s finansijskim nedaćama. Gazdi od kojeg smo iznajmljivali prostor ostali smo dužni 2.300 evra (mesečna kirija iznosila je 800 evra) i mi smo faktički od kraja decembra bez stalne adrese - kaže za "Vesti" Miodrag Stojković, predsednik kluba Beli orao.
On je ujedno predsednik Saveta stranaca u Bad Homburgu i predsednik Centralnog saveta Srba Hesena.

- Vlasnik tog prostora nam je izašao u susret da bez novačane nadoknade ostanemo još tokom januara, da bi proslavili jubilej i slavu kako dolikuje - ističe Stojković.

Učesnici programa

Program svetosavske proslave vodili Aleksandra i Nikola Lukić, a recitacije u čast prvog srpskog prosvetitelja govorili su Arsenije Lipovac, Mario Hert, Denis Kam, Helena Šenštajn, Uroš Zarić, Kristijan Srejić, Ana Lipovac, Miljan Zarić, Nikolina Alimpić, Konstantin Lužajić, Jelena Ametović i Selena Hirth. Referat o Svetom Savi pripremio je Aleksandar Urošević. Zagorka Bunthornsade iz Udruženja pisaca Sedmica je zatvorila prigodni program.

Razloge zbog kojih klub sa tako bogatom tradicijom polako vene Stojković vidi u sve manje zainteresovanom članstvu za ovakvom vrstom okupljanja i druženja.

- Nekoliko priredbi godišnje, koje nisu posećene kao nekad, nisu bile dovoljne da se namakne novac za kiriju. Stariji zemljaci su izgubili naviku da redovno dolaze u prostorije i tu provode vreme, a mladih i tako već odavno nema jer su zauzeti drugim aktivnostima. Smanjili su se i prihodi od članarine - priča nam Stojković.

Propalo je, prema njegovim rečima, više pokušaja da se zakažu redovna, pa i vanredna skupština, nisu uspeli da se okupe ni svi članovi Upravnog odbora, o članstvu da i ne govorimo, pa su bez kvoruma i svi dogovori o budućnosti kluba ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Gosti

Posetiocima su se obratili i gosti, sveštenik Milorad Marijanović, Vojin Dragišić, konzul Srbije u Frankfurtu, Nada Stojković, član stranke SPD u Bad Homburgu i Svetlana Ilić, predsednica kluba Oro iz Frankfurta. Došli su i članovi uprave Centralnog Saveta Srba Hesena, Marija Laban Urošević i Dragica Sauervajn.

- Predsednišvto kluba, koje pored mene čine i Aleksandra Zarić, (potpredsednik) Mirko Lužajić (sekretar) i Silvija Srejić (blagajnica) još je aktivno i odlučili smo da zadržimo registraciju kluba. Planiramo da obeležimo 8. mart tradicionalnom priredbom, a za tu priliku ćemo iznajmiti jedan prikladan prostor u Oberežbahu (deo grada Bad Homburga), koji može da primi oko 150 posetilaca. U planu je i da se 31. marta pojavimo na internacionalnom fudbalskom turniru koji se organizuje u Bad Homburgu, imaćemo svoj štand, a pokušaćemo da za tu priliku okupimo i ekipu fudbalera koja bi nas predstavljala na tom sportskom događaju - dodaje Stojković
Beli orao, i pored svega, i dalje leti!

POVEZANE VESTI

NEMAČKA Bratska podela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online