Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.10.2017.
00:44
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Zaribala kočnica za stanarine!

Mere koje su donete u velikoj koaliciji prošle vlade, a na insistiranje socijaldemokrata, s idejom da se zaustavi nezadrživi rast kirija u većim nemačkim gradovima, tzv. kočnica za stanarine (Mietbremse), nije dala očekivane efekte zbog brojnih izvrdavanja i pravnih začkoljica, pa je vladajuća CDU već sada najavila da se oprašta s ovim zakonom najkasnije do 2020. godine.

pixabay.com
Očekivani efekti izostali zbog pravnih začkoljica

U 300 gradova i komuna

Trenutno zakon važi sa više od 300 gradova i komuna u Nemačkoj, a podrazumeva da kirija prilikom sklapanja novog ugovora o stanovanju sme da iznosi najviše 10 odsto više od prosečne stanarine na toj lokaciji. Ova kočnica za stanarine ne važi za novogradnju koja je posle 1. oktobra 2014. u opticaju za izdavanje, kao i kod temeljno saniranih objekata kod kojih je investirana trećina sredstava u odnosu na ono koliko bi koštala slična novogradnja.

Pravni stručnjaci iz ove oblasti savetuju šta se može učiniti dok je Mietbremse još na snazi.

Lokalna uporedna stanarina može da se vidi iz indeksa kirija, koji je dostupan u stambenim službama.

Već ukidaju zakon

U novoj saveznoj vladi demohrišćana sa liberalima i Zelenima i u sličnim pokrajinskim koalicijama, teško je očekivati opstanak "kočnica za stanarine". Zeleni su u osnovi za zaustavljanje rasta kirija, ali su liberali odlučno protiv. U novim pokrajinskim vladama u Severnoj Rajni-Vestfaliji i Šlezvig-Holštajnu, gde SPD više nije na vlasti, u koalicionim ugovorima je već zaključeno da se ovaj zakon ukida.

Pored toga, stanar mora da zna koliko je iznosila kirija za prethodnog stanara, a vlasnik stana je obavezan da pruži tu informaciju. Razlog za to jeste što bi stanodavac, koji je i s prethodnom kirijom kasirao više novca, nastavio to da radi i s novim ugovorom.

Pošto se radi o komplikovanoj regulativi i brojnim izuzecima, stanarima se savetuje da malo sačekaju sa žalbom u kojoj traže sniženje stanarine. Ukoliko se, naime, ispostavi da je korak preduhitren, stanaru preti otkaz zbog neplaćanja zaostalih stanarina. U tužbi stanar mora da obrazloži koja lokalna kirija se koristi za poređenje i koliko iznosi deo koji se previše zaračunava.

Zablude

Fokus zatim navodi koje su tipične zablude u vezi s kočnicom za kirije. Prva je kada stanar veruje da treba da čeka do kraja ugovora i onda zahteva povraćaj kirije. To je pogrešno, savetuju eksperti ovog portala. Zahtevi ne važe retroaktivno. Stanar gubi novac svakog meseca ako nešto ne preduzme i ne tuži zbog previsokih kirija.

Sledeće je to da, pošto je zakonodavac odobrio izuzetke, stanodavci strahuju da bi mogli da izgube parnicu jer ne znaju sve detalje. Eksperti smatraju da je i to greška jer postoji generalni zahtev, ne samo za davanje informacije o visini prethodne kirije. Na zahtev stanara, vlasnik je dužan da pruži informacije o činjenicama koje su relevantne za prihvatljivost ugovorene kirije ako one nisu široko dostupne, kaže zakon.

Namešteni stanovi se često nude znatno skuplje nego nenamešteni. Obično se veruje da "kočnica" ovde ne važi, ali to nije slučaj. Za nameštaj je uračunat dodatak, ali koliko će on iznositi, zavisi od vrednosti nameštaja. Stanodavac je u obavezi da dokaže tu vrednost, poručuju eksperti.

Povreda ravnopravnosti

Pokrajinski sud u Berlinu je u ovom zakonu video povredu ravnopravnosti iz dva razloga: Stanodavac u Berlinu je zbog nižeg nivoa zakupnina u prestonici u lošijoj poziciji nego stanodavac u Minhenu. Ovakva nejednakost je opravdana samo onda ako su primanja u dva grada u toj meri različita. Osim toga, vlasnici stanova koji su tražili visoke stanarine u prošlosti ostaju u prednosti. Oni mogu i dalje da zahtevaju najmanje toliko i s novim zakupom, čak i ako su prestupili maksimalnu vrednost prema kočnici za stanarine. Time se stanodavci koji je prethodno zahtevali fer rente nalaze u nepovoljnijem položaju, ocenio je sud u Berlinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online