Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.07.2018.
22:23
V. Mačar - Vesti A

Bez podmlatka nema budućnosti

Tradicionalni Srpski dan, sabor Srba iz Ontarija, koji Srpska narodna odbrana organizuje već 50 godina, održan je povodom Vidovdana na srpskom imawu Sveta trojica u Binbruku kod Hamiltona.

Na imanju u Binbruku okupilo se blizu 2.000 Srba iz Hamiltona, Toronta, Kičinera, Vaterloa, Glelfa, Nijagara Folsa i drugih gradova, a Srpskom danu prisustvovali su i vladika Mitrofan, episkop Eparhije kanadske Srpske pravoslavne crkve, zatim Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u Torontu, Koviljka Špirić, bivša ambasadorka BiH u Otavi, a danas aktivistkinja u Vladi Republike Srpske, Nebojša Živković, predsednik SNO za Ameriku, Aleksandar Pantelić, predsednik SNO iz Nijagara Folsa, Mile Popović, predsednik Odbora imanja Sveta trojica u Binbruku, sveštenici iz srpskih crkava u Hamiltonu i Torontu.

Zahvalnice 

Koviljka Špirić je u ime Gorana Đurića, predsednika SNO za Srpsku, uručila Neđu Krajišniku i Miodragu Dangubiću, bivšim predsednicima SNO za Kanadu, kao i Anđelku Krajišniku, aktuelnom predsedniku ove patriotske organizacije, zahvalnice ovog ogranka SNO.

Program je vodila Snežana Popov, a kanadski politički establišment predstavljali su Bob Bratina, član kanadskog Parlamenta, Pol Miler, član Parlamenta Onntarija, kao i  Marija Pirson, član gradskog veća Hamiltona, koji su održali kratke pozdravne besede.

Vladika Mitrofan je sa sveštenicima Vojislavom Pavlovićem, Milovanom Sredojevićem, Dejanom Obradovićem, Prvoslavom Purićem, Aleksandrom Mitrovićem održao parastos svim srpskim rodoljubima stradalim od Kosovskog boja.

Anđelko Krajišnik, predsednik SNO za Kanadu, naglasio je da je ovogodišnji Srpski dan značajan ne samo po poluvekovnoj tradiciji proslavlja Vidovdanskog sabora, nego i zbog obeležavnja 75-godišnjice od osnivanja Srpske narodne odbrane za Kanadu, kao i obeležava 110 godina od osnivanja SNO u Beogradu.

Krajišnik je apelovao na mlade Srbe u srpskoj zajednici u Kanadi da se uključe u rad ove patriotske organizacije.
- Džabe nam crkve i manastiri kojima se ponosimo ako se mladi u većem broju ne uključe u aktivnosti svih srpskih organizacija - istakao je Krajišnik.

O aktivnostima oko davanja imena Nikole Tesle školi u Hamiltonu govorio je Veroslav Đur|ević, koji je apelovao na sve Srbe da se aktivno uključe u ovaj posao kako bi Tesla, pored bulevara u Hamiltonu koji već nosi njegovo ime, bio upisan i u institucijama obrazovnog sistema.

Doprinos proslavi Vidovdana u Binbruku dali su i folkloraši koji deluju pri CŠO "Sveti Nikola" u Hamiltonu, a goste je celog dana zabavljao orkestar Miška Lukića i pevačica Vesna Davidović.

Pozdrav iz Srpske

Koviljka Špirić je pročitala pozdravno pismo koje je uputila Željka Cvijanović, predsednica Vlade Republike Srpske, u kojem se, između ostalog, navodi:

- Budući da je osnovana u Beogradu 1908. godine kao odgovor na aneksiju BiH od Austro-Ugarske i odvajanje velikog broja Srba od matice, Srpska narodna odbrana se ubraja u red nacionalnih organizacija koje su sudbinski povezane sa istorijom srpskog naroda u BiH, danas okupljenom oko Republike Srpske.

O značaju SNO najbolje govori činjenica da su neki od osnivanja Jovan Dučić, Branislav Nušić, kao i proslavljene srpske vojvode Radomir Putnik, Stepa Stepanović i Živojin Mišić.

Republika Srpska i njene institucije stoje vam na raspolaganju za sve humanitarne, kulturne i druge aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju tradicionalnih vrednosti našeg naroda, te očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u SAD i Kanadi.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online