Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.02.2019.
20:10
R. Rajić Ristić A

Narod je bogatstvo Srbije

Dan državnosti Republike Srbije obeležen je i u Generalnom konzulatu u Trstu uz prisustvo brojnih Italijana i Srba.

R. Rajić Ristić
Pozdravna reč: Ivana Stojiljković, generalni konzul

Svečani prijem priredila je Ivana Stojiljković, generalni konzul, koja je između ostalog istakla:
- Naš narod kaže - dukat je mali, ali vredan. Tako je i naša Srbija, samo naizgled mala, ali prebogata vrednošću svog naroda, njegovim poštenjem, ponosom, mudrošću i dobročinstvom.

Generalni konzul je zahvalila italijanskim vlastima na saradnji i predstavnicima srpske dijaspore što čuvaju naše versko i kulturno nasleđe.

Praznik je čestitao i Roberto di Pjaca, gradonačelnik Trsta koji je istakao da su Srbi vredan i dostojanstven narod.
- Čast nam je da imamo Srbe za sugrađane - dodao je Di Pjaca.
Kristina Ivanović, Dragana Gajić i Milena Petković na violinama su odsvirale prvo srpsku, a potom i italijansku himnu.

Miljana Stević iz udruženja SKUD Pontes - Mostovi otpevala je pesme: "Junaci sa Košara", "Rasti moj zeleni bore" i "Vila sa Košara". Miljana je rodom iz Ćirikovca kod Požarevca, u Trstu je već 13 godina, a došla je kao mala, sa četiri godine.

Između ostalih prijemu su prisustvovali i Rastko Janković, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i članovi srpskih udruženja u Italiji.

- Već šest godina obilazim našu dijasporu, ali eto do sada nisam imao priliku da upoznam naše ljude koji žive u Italiji. Došao sam povodom obeležavanja Dana državnosti, a pošto Ivana Stojiljković, novi generalni konzul, da ujedno i njoj pružim podršku. Drago mi je što sam sreo i upoznao naše ljude koji žive ovde i koji su važni za našu zajednicu - rekao je za "Vesti" Janković.
Na prijemu su bili i Nevenka Grdinić, konzulka Hrvatske, grčka konzulka i grčki sveštenik.

Značajan datum

Đorđe Milanović iz KUD-a Vidovdan ističe da je Sretenje za Srbe, ma gde bili, značajan datum.
- Zato smo se sa velikim zadovoljstvom odazvali pozivu našeg konzulata i konzula Ivane Stojiljković. Da smo cenjen narod ovde potvrdio je i gradonačelnik Trsta. Roberto di Pjaca je ove godine prvi put ostavio božićne ukrase po gradu posle katoličkog Božića, do pravoslavne Nove godine i to će od sada uvek biti tako. Srbi vole Trst, a u gradu vole srpsku zajednicu, nadam se da će biti još više posla za Srbe ovde - navodi Milanović

Knjige poklon Uprave za dijasporu

Rastko Janković je u subotu biblioteci Srpske pravoslavne crkve u Trstu predao 500 knjiga, poklon Uprave za dijasporu namenjen učenicima škole pri crkvi.

- Jedan od najvažnijih razloga je da donesem knjige našoj deci, kojih ovde 150 ide u predškolsko i u školu od prvog do osmog razreda. Ovde je oko 500 knjiga naših pisaca, heroja i heroina ćirilice. Najvažnije je da te knjige čitaju naši ljudi, treća, a sada i četvrta generacija, da ne zaborave svoj jezik, svoje pismo. Bitno je da dođemo na dan-dva gde žive naši ljudi, gde imaju savez, gde su organizovani, a država je tu da im pomogne u očuvanju jezika i identiteta. Trudimo se da odvojimo što više sredstava kad pravimo budžet za donaciju knjiga, a imamo i projekat o dopuni bibliotečkih fondova i tu je već oko 10.000 knjiga. Otvaramo nove biblioteke, imamo molbu i iz Švedske da i tamo otvorimo biblioteku - istakao je Janković.

Knjige su primili predstavnici Crkvene opštine Rade Milojević i Zlatimir Selaković i učiteljice Tatjana Dašić (predškolski uzrast) i Slađana Marković (osnovci).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online