Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.03.2018.
19:28
S. Nikolić - B. Miličić A

U srpskom kolu i "poglavice"

U Amsterdamu je drugu godinu zaredom održan Međunarodni festival folklora, a okupilo se četiri stotine učesnika. Uz srpske klubove iz dijaspore - KUD Tamo daleko i KUD "Sveti Sava" iz Roterdama (Holandija), KUD Jugos - Minhen (Nemačka), SKUD Pontes-Mostovi - Trst (Italija), nastupali si i sastavi iz Rusije, Belorusije, Bugarske, Mongolije, Indonezije.

S. Nikolić/B.Miličić
Svi na pozornici: I posetioci su zaigrali kolo

Svi su publici prikazali svoj raskošan talenat i umeće, ali i šarolikost folklora s raznih meridijana.

Na kraju službenog dela programa sve se pretočilo u praznik za dušu i oči - zajedničko narodno kolo na pozornici u Amsterdamu.

Uz folkloraše, na festivalu koji je svečano otvorio Bojan Kljajić, konzul Republike Srbije u Holandiji, nastupio je i hor Osnovne škole "Duško Radović" iz Beograda.

Folkloraši iz Roterdama, članovi KUD-a Tamo daleko iz Roterdama, okupljenima su preneli izuzetnu energiju i izmamili brojne aplauze izvođenjem "Nove Šumadije", "Vranjskog polja" i "Leskovca".

Trud se isplatio

Festival je organizovala internacionalna agencija Fest info iz Praga, na čijem je čelu Dragan Petković, uz značajnu logističku podršku agencije Olivera travel iz Amsterdama. Oni su se pobrinuli da sve bude na vrhunskom nivou.
- Ovo je drugi po redu festival, koji je do sada okupio blizu hiljadu učesnika. Cilj nam je da sledeće godine bude rekordan broj folkloraša. Mnogo je truda uloženo, ali kada pogledate ovu mladost, lepotu i folklorno bogatstvo oko sebe, onda se svaki uloženi trenutak i energija višestruko isplate - rekla nam je Olivera Stanojević, vlasnik agencije Olivera travel.

Publika im nije ostala dužna, pa je njihove nastupe ispratila gromoglasnim aplauzima.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo bilo da se odazovemo pozivu organizatora i da učestvujemo na ovako značajnoj priredbi na kojoj su se okupila folklorna društva iz raznih krajeva sveta. Već sada se radujemo i nestrpljivo čekamo sledeću godinu i nastup u Amsterdamu. Ovo je nagrada za sav uložen trud i brojne sate provedene u pripremama za nastup - rekla je Slađana Nikolić u ime KUD-a Tamo daleko.

Na festivalu je nastupio i KUD Jugos iz Minhena. Kombinovani sastav od 30 igrača činili su članovi omladinskog i pripremnog ansambla koje vode Milan Glamočanin i Bojana Manojlović.

Tamo daleko je tako blizu

- Ovakva druženja i nastupi su kruna svog vremena i uloženog truda za uvežbavanje koreografije. Zato pozivam sve bivše i buduće folkloraše iz Roterdama i okoline da osete istu ovu energiju i da nam se pridruže na probama koje održavamo sredom i subotom. Zainteresovani mogu da nam se obrate mejlom na adresu: kudtamodaleko15Žgmail.com
- pozvala je nove folkloraše Slađana Nikolić.

Tokom trodnevnog boravka u Amsterdamu su u glavnom programu nastupili izvodeći Vlaške igre iz Kobišnice, a preostala dva dana iskoristili su za razgledanje grada.

- Nastup u Amsterdamu je nešto novo u radu Jugosa, jer nam je cilj izlazak kluba na međunarodnu scenu, a ovaj festival je bio prava prilika za to. Do sada sam bio na više od stotinu festivala međunarodnog karaktera i jasno mi je koliko to znači igračima, ali i jednom kulturno-umetničkom društvu. S organizatorima festivala sarađujem od 2008. pa je tako usledio poziv za naše učešće u Amsterdamu - kaže Milan Glamočanin.

On ističe da su ga oduševila naša deca jer su se pokazala u pravom svetlu.

- Ponosan sam na naše devojčice i dečake zbog nastupa, ali i ponašanja tokom trodnevnog gostovanja u Holandiji, jer su ispoštovali sve što smo se dogovorili pre polaska na put. Posetili smo mnogo toga što treba videti u Amsterdamu, a oni su puni znatiželje za novim stvarima, počev od posete muzejima do razgledanja grada - ističe Glamočanin.

Dogovorena gostovanja

Trodnevni boravak u Amsterdamu bio je za članove Jugosa dobra prilika za druženje, pa je tako dogovorena saradnja sa našim društvom iz Trsta, a poziv za gostovanje je stigao od srpskog kluba iz Roterdama.
- Posebna vrednost ovakvih međunarodnih festivala je mogućnost susretanja i druženja sa vršnjacima sa raznih strana sveta. Naši igrači su uzrasta od 13 do 16 godina i može se pretpostaviti šta im u tim godinama znači poseta Amsterdamu, ali i nastup pred potpuno drugačijom publikom u odnosu na ono što činimo u Minhenu i po Nemačkoj - kaže Milan Glamočanin.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online