Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.08.2017.
13:20
Đ. Barović - Vesti A

Nezapamćena tragedija porodice iz Italije: Dijaspora plače za malim Tomom

Oko hiljadu članova porodice, brojni prijatelji i komšije od kojih je najveći broj hitno pristigao iz Italije, Švajcarske i Austrije, na lokalnom groblju u Selištu kod Velike Drenove oprostili su se od četvoroipogodišnjeg Tomislava Pešića, tragično nastradalog mališana u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila krajem prošle nedelje u Aleksandrovcu.

Lična arhiva
Tuga do neba: Sahrana Tomislava Pešića

Ne pamti dijaspora ovakvu tragediju. U samo nekoliko sekundi vozačke nepažnje mali Toma je pokošen na lokalnom putu kroz Aleksandrovac, a cela porodica koja živi i radi u Italiji zavijena u crno. Da tragedija bude veća, sve se odigralo pred očima neutešnih roditelja, Danijele i Bobana, bake i deke, Gordane i Tomislava.

- Krenuli smo na ručak, namerno parkirali automobil da bi se prošetali do restorana, a onda je jedna sekunda preokrenula naše živote. Zar je moguće da se u Srbiji tako brzo vozi mada su na svega desetak metara i škola i autobuska stanica. Zar nadležni ne mogu ništa da učine da spreče divljanje na putevima - pitaju više sebe nego bilo kog drugog neutešni roditelji i porodica.

Pesma na grobu

Jedan od potresnijih momenata na sahrani bio je i kada je sedamnaestogodišnja Jovana Pršić, devojka koja je htela da počasti malog Tomu sokom, na njegovom grobu odrecitovala pesmu koju je sama napisala, u kojoj je puno kajanja.
"Dragi anđele moj,
Zašto sam te pustila,
Mili Bože joj,
Ti nađi sa anđelima,
Lepo mesto tvoje.
Poslednji ti pozdrav šalje,
Malo zlato moje."

Pešići su već generacijama na privremenom radu u Italiji. Ovogodišnje ferije su iskoristili da porodično budu na moru u Hrvatskoj, a zatim da dve nedelje provedu na Kopaoniku, u selu Tomine majke i bake, Kriva Reka.

- Tog dana je bilo puno smeha. Prvo smo bili u Brusu da bi završili neke privatne poslove, a zatim otišli do Aleksandrovca kako bismo se videli sa dve devojke, rođake od tasta. Pričali smo, smejali se, jasno, mali Toma je bio u centru pažnje, a onda odlučili da sednemo negde da ručamo. Mislim da je bilo oko 16 sati kada smo se parkirali da bi peške otišli do restorana. Toma je prvo mene držao za ruku, voleo je da zajedno pešačimo, ali je ožedneo. Nije mogao da se strpi dok ne stignemo u lokal, pa ga je jedna od devojka uzela za ruku i prevela preko ulice do kioska. Mi smo ostali sa druge strane puta i sve gledali, a nismo ni slutili da ćemo posmatrati najužasniji horor film - priča u suzama baka Gordana Pršić.

Deda Toma

Tomislav Pršić kaže da je silina udarca bila tolika da nema dileme da bi nastradao i neko mnogo stariji ili snažniji od deteta.
- Tu su i škola, autobuska stanica, razni kiosci. U tom trenutku je pored te radnje bilo parkirano nekoliko automobila i on ih je preticao. Kako je moguće da nije video dete. To je strava... Ovog oktobra smo planirali rođendan našem Tomi, a evo, taj dan ćemo provesti u crnini, neutešni - ističe Pršić i ovim putem se zahvaljuje svima koji su došli na sahranu ili izrazili saučešće telegramom ili telefonskim pozivima.
- Zvali su me iz cele Srbije, cele Evrope. Niko još ne može da poveruje šta se dogodilo - veli neutešni deda.

Lična arhiva
Ucveljeni stigli iz Italije, Austrije, Švajcarske...

Devojka je dečkiću pustila rukicu samo onoliko koliko joj je trebalo da plati sokić. Kako samo sudbina zna da učini po zlu, tako je i tih par sekundi bilo dovoljno da se mali Toma odvoji od nje i približi putu.

- Kao u nekom groznom filmu videli smo ga blizu ulice i odjednom automobil koji prilazi velikom brzinom i udara ga. To je bio zvuk kao da je sudar dvoja kola, a ne udarac u jedno malo, krhko biće - jedva sastavlja rečenice neutešna baka.

Prvi je reagovao njen suprug Tomislav po kome je mali Toma i dobio ime.

- Mislim da sam preleteo ulicu i brže bolje dete uzeo u naručje. Ne znam ni sam kako sam odmah zaustavio neki automobil da nas odveze do Hitne pomoći. Lekari su tamo pokušali reanimaciju, ali su nas brzo poslali dalje, u Kruševac, a zatim na naše insistiranje u Klinički centar u Nišu. Potajno smo se nadali da još ima nade za našeg malog Tomu i da će u većoj bolnici znati da mu pomognu. Nažalost, negde iza ponoći, izašao je doktor i nemoćno slegnuo ramenima - priča Tomislav Pršić.

Porodica nesrećno nastradalog mališana još nije otišla u policiju kako bi saznala detalje uviđaja koji je urađen, ali i da bi se informisala o tome da li je nešto učinjeno protiv počinioca. Objašnjavaju da nemaju snage da se još jednom suoče sa ovom tragedijom koja im je zauvek promenila živote.

Osumnjičenom 48 sati pritvora

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, čoveku koji je pokosio malog Tomu, odmah je određeno 48-časovno zadržavanje.
Portparol Policijske uprave Kruševac, Milena Ivanović potvrdila je našem listu da se saobraćajna nesreća dogodila oko 16. 30 u Aleksandrovcu.
- U toj saobraćajnoj nesreći putnički automobil je udario dete-pešaka od čega je dete dobilo teške telesne povrede opasne po život i prevezeno je u Zdravstveni centar Kruševac, a zatim u Niš gde je podleglo povredama. Uviđaj je izvršio osnovni tužilac iz Brusa sa saobraćajnom policijom iz Aleksandrovca - ističe Ivanović i dodaje da je predmet prosleđen tužiocu u Brusu.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online