Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.03.2019.
18:15
D. Pašić - Vesti A

Folklor je magnet za mlade

Ovog vikenda se u Obervaltersdorfu održava tradicionalna Smotra kulturno-umetničkog stvaralštva Srba u Austriji. Pored svih nesuglasica i problema koji su u prethodne tri godine postojali u Savezu Srba u Austriji, organizatoru manifestacije, za 36. Smotru pod motom "Uhvatimo se za ruke, pokažimo da smo zajedno", prijavilo se rekordnih 20 društava.

D. Pašić - Vesti
Smotra je zaštitni znak Srba: Darko Jurišić

Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba Austrije za "Vesti" ističe da ova manifestacija decenijama prikazuje bogatstvo i raznolikost srpske kulture i tradicije.

Ove godine se održava 36. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Kako ocenjujete značaj te manifestacije za našu zajednicu u ovoj zemlji?
- Smotra je na neki način zaštitni znak naše zajednice u Austriji i svakako je od ogromnog značaja za naše ljude u ovoj državi. Kao prvo, radi se o tradiciji koja je potvrda da radite dobru stvar, a kao drugo, da se jednom godišnje okupe svi ljubitelji baštine našeg naroda i da prikažu svoje umeće kroz muziku, igru, književnost i likovno stvaralaštvo. Ta tradicija prelazi sa starih na mlađe, zato treba da negujemo ne samo ovu, nego sve slične manifestacije koje su vezane za srpsku tradiciju. Na ovakvoj manifestaciji se vidi i odslikava bogatstvo i raznolikost srpske kulture.

Folklorom se pretežno bave mladi, kakvu poruku imate za njih?
- Folklor je magnet za našu decu i omladinu, to se veoma dobro vidi u našim udruženjima širom Austrije. Prosto, to je deo naših korena pa je razumljivo da deca uz pomoć roditelja zavole folklor. Mladima bih poručio da se i dalje što više njih pridruži našim društvima, jer se tu stiču nova prijateljstva. Pruža se i mogućnost za putovanja, kako u naše matične države tako i u druge evropske zemlje.

Da li će Savez pomoći društvima koja nemaju folklorne ansamble da ih osnuju?
- Savez može tu da pruži podršku u smislu stvaranje poznanstva između društava. Pre svega tu mislim na ljude iz sveta folklora, koji su dokazani u ovoj oblasti. Mogli smo da pomognemo oko narodne nošnje za početak, jer to zna da bude veliki problem i veoma teška prepreka za one koji počinju.

Ima li mogućnosti da ansambli napreduju organizaciono i izvođački?
- Uvek može bolje, ali mislim da kroz putovanja ili takmičenja može neko iskustvo da se izvuče od ostalih društava i to se prenese onda na svoj ansambl.

"Vesti" su godinama medijski pokrovitelj Smotre, kako ocenjujete saradnju sa našim novinama?
- "Vesti" su naš tradicionalni medijski partner na svim manifestacijama Savez Srba u Austriji i sigurno da su dale nemerljiv doprinos popularizaciji folklora, ali i uspehu konkretno Smotre. Ja vam ovim putem još jednom zahvaljujem na partnerstvu i za ovu 36. Smotru i nadam se da ćemo tu uspešnu saradnju još dugo da negujemo.

Izvorno pevanje na Evropsku smotru

Uz takmičenje u folkloru, na Smotri svoje znanje pokazuju solisti (pevači i muzičari), recitatori, autori likovnih radova. Smatrate li da ova nadmetanja treba organizovati i na Evropskoj smotri?
- Prethodnih godina je solo i grupno sviranje odnosno pevanje sve popularnije što se kroz prijavljenih učesnika može videti. Recitatora i autora likovnih radova je
nažalost sve manje. Na tome bi trebalo da radimo, odnosno da probamo da privučemo više kandidata. Preporučio bih bar grupno izvorno pevanje za Evropsku smotru kao malu promenu između nastupa folklornih ansambala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online