Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.03.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Simpozijum i "Zid plača"

Prikazivanjem filma kanadsko-srpskog režisera Borisa Malagurskog, simpozijumom sa uglednim gostima i okupljanjem na glavnom trgu austrijske prestonice Štefansplacu, 23. i 24. marta u glavnom gradu Austrije biće obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Vesti
Boris Malagurski

U subotu, 23. marta u prostorijama Austrijskog saveza sindikata (OeGB Riverbox)
na adresi Johann Bohm Platz 1 (Donaumarina U2) sa početkom u 18 sati u prisustvu režisera Borisa Malagurskog biće prikazan njegov film "Težina lanaca" (prvi deo).

Reč je o dokumentarcu koji se bavi uzrocima raspada Jugoslavije, otcepljenju Kosova, ratovima na području bivše Jugoslavije devedesetih godina, ulozi SAD, NATO I EU u procesu raspada Jugoslavije. Nakon prikazivanja filma publika će imati prilike da razgovara sa režiserom o filmu, kao i o bombardovanju.

U nedelju, 24. marta, na istoj lokaciji sa početkom u 13 sati biće održan simpozijum pod nazivom "20 godina od NATO bombardovanja, ima li Balkan budućnost?". Na simpozijumu će učestvovati Germinal Civikov, bugarsko-holandski germanista i autor knjiga o ratu u Jugoslaviji i haškom sudskom procesu protiv Slobodana Miloševića, koji je vođen u Hagu, Ivan Pernar poslanik u hrvatskom Saboru i kritičar EU I NATO, Slobodan Reljić, novinar, sociolog i bivši glavni i odgovorni urednik uglednog srpskog nedeljnika "Nin" i Kurt Grič, austrijski istoričar i autor knjige "Rat za Kosovo, istorija pozadine i posledice".

Nakon izlaganja predviđena je podijumska diskusija sa Volfgangom Petričem, bivšim izaslanikom EU za Kosovo, glavnim pregovaračem na pregovorima o Kosovu vođenim u Rambujeu i bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i Hanesom Hofbauerom, izdavačem, publicistom i autorom brojnih knjiga o istočnoj Evropi i Balkanu.

U prostorijama Austrijskog saveza sindikata gde će se održavati ovaj dvodnevni skup u organizaciji Srpskog udruženja Prosvjeta biće postavljen "Zid plača" na kome će biti prikazane fotografije ruševina i žrtava bombardovanja. Nakon simpozijuma u nedelju u 18 sati biće organizovano okupljanje na Balhausplacu odakle će se ići do trga Štefansplac i završnog skupa na kome će se obratiti organizatori.

Simpozijum i komemorativni skup povodom 20 godina od NATO bombardovanja SRJ organizuju Austrijsko-srpski pokret solidarnosti, srpska udruženja kao i brojne austirijske mirovne organizacije.

Imenovati prave krivce

David Štokinger iz Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti ističe da je 20 godina nakon NATO agresije protiv SRJ važnije nego ikada da se podseti na ta dešavanja i prekinu utemeljeni atributi "loših" i "dobrih" i označe se stvarni krivci.
- Pozivamo na simpozijum i skup sve ljude koji se protive imperijalističkim ratovima i koji se zalažu za mir i podržavaju austrijsku neutralnost - poručio je Štokinger, koji je sa brojnim mirovnim aktivistima i predstavnicima srpske zajednice demonstrirao u centru Beča 78 dana 1999. tokom bombardovanja SRJ.

Kalendar dešavanja

Subota 23. mart 2019, OeGB Riverbox, Johann Bohm Platz 1, 1020 (Zgrada Austrijskog saveza sindikata metro U2 stanica Donaumarina):
18.00 - prikazivanje filma "Težina lanaca" (prvi deo) u prisustvu autora Borisa Malagurskog;
Nedelja 24. mart 2019, OeGB Riverbox, Johann Bohm Platz 1, 1020 (Zgrada Austrijskog saveza sindikata metro U2 stanica Donaumarina):
13.00 - Simpozijum sa gostima iz Srbije, Austrije i Holandije;
15.30 - podijumska diskusija;
Komemorativna šetnja u centru Beča od Balhausplaca do Štefansplaca;
18.00 - okupljanje na Balhausplacu;
19.00 - završni skup na Štefansplacu (Stock im Eisen Platz)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online