Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.02.2019.
18:16
Z. Mirković - Vesti A

"Zmaj" nastao na zahtev dece

Kulturno-umetničko društvo "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obervaltersdorfa održalo je svoj drugi godišnji koncert na koji je pozvalo brojne prijatelje iz čitave Austrije. U bogatom programu, pored folklora domaćina, učestvovali su KUD "Stevan Mokranjac" iz Beča, KUD Dukat iz Trajskirhena, KUD Ostrog iz Linca, KUD Jedinstvo iz Beča, SK Balkan iz Špital an der Draua i KUD Kolo Marija Encersdorfa.

Z. Mirković
Zmajevi: Orkestar kluba

Na predstavljanje lepote srpskih igara došli su i Markus Vizer predsednik Radničke komore Donje Austrije i Ranka Savić-Čergić, predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji.
Udruženje iz Obervaltersdorfa među mlađim srpskim klubovima u Austriji, jer je osnovan 5. novembra 2017. godine. Od tada se ovo društvo, koje ima 60 igrača, podeljenih na tri sekcije - pionirska, srednja i igrački ansambl - ističe u očuvanju srpske kulture i tradicije.
Okuplja mlade koji žive na području od Vinernojštata do Medlinga.

- Deca su dala inicijativu da se osnuje klub na ovim prostorima koji bi bio nešto drugačiji. Na osnovu te inicijative osnovali smo KUD "Jovan Jovanović Zmaj" sa fokusom na mlade - objašnjava za "Vesti" predsednik društva Dragan Radulović.

Z. Mirković
Vizer sa mališanima KUD "J.J.Zmaj"

Umetnički rukovodilac folklorne sekcije je Branislav Milošević, koji je postavio koreografije jednog od najuspešnijeg koreografa u dijaspori Milorada Runje.

- Koliko je velika volja za negovanjem srpskog folklora svedoči činjenica da je ovo društvo, samo nekoliko meseci posle osnivanja već imalo uvežbanu koreografiju za Smotru u Austriji, gde je osvojilo peto mesto. I za ovogodišnju smotru članovi vredno uvežbavaju novu koreografiju - kaže Radulović .

Ukazao je da će društvo i ove godine putovati na Evropsku smotru folklora.
- Nama je cilj da učestvujemo na tim takmičenjima, a plasman nam je u drugom planu. Najvažnije nam je druženje, kao i da deci, koja su godinama igrala folklor, a imamo ih više, a nikada nisu išla na Smotru, omogućimo da se pokažu i na tako velikom takmičenju - rekao je Radulović.

Probe se ne otkazuju

Z. Mirković
Ranka Savić Čergić, Dragan Radulović i Markus Vizer


- Koliku želju imaju naša deca svedoči podatak da, iako smo u subotu do kasno imali zabavu oni nisu želeli da se proba, koja se održava nedeljom, odloži, već su došli da uvežbavaju koreografiju, kako bi bili spremni za Smotru, koja se održava krajem marta - kazuje Dragan Radulović.

Klub plaća put

Z. Mirković
Pred put: Članovi SK Balkan

KUD "Jovan Jovanović Zmaj" predstojećeg vikenda putuje na priredbu čiji je domaćin KUD Krajišnik iz Vilhelmsburga.
- Kada smo osnovali klub rekli smo da će nam biti čast i zadovoljstvo kada jednog dana možemo članovima reći da ne moraju ništa da plate za put na gostovanje. Idući vikend to je slučaj. Odlazak u Sankt Pelten plaćamo iz klupske kase - zadovoljno konstatuje Radulović.

Muzički talenti

Posle kulturno-umetničkog programa održana je zabava na kojoj je svirao orkestar društva Zmajevi pod rukovodstvom Nikole Radulovića, a koji čine muzički talenti, đaci profesora Jovice Đorđevića, koji ima samo reči hvale za mlade umetnike.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online