Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2019.
11:36
Z. Mirković - Vesti A

Stižu i gosti iz Kanade

Srpski centar iz Beča nastavlja tradiciju organizovanja Svetosavskog bala u Beču, koji će ove godine 22. put biti održan u četvrtak u starovremenskom Parkhotelu Šenbrun nadomak poznatog istoimenog dvorca.

- Trudimo se da program bala zadovolji najrazličitije interese i želje, a istovremeno da održi nivo prestižne kulturne manifestacije. Mi kao organizatori sazrevamo i svake godine idemo korak dalje, tako će biti i ovog puta. Imamo maestra Vojkana Borisavljevića sa orkestrom Ministarstva odbrane Republike Srbije "Stanislav Binički" i široku lepezu muzičkih umetnika od Željka Samardžića, Tijane Dapčević, Gordane Lazarević, Nikole Rokvića, Danice Krstić do operskih pevača Ive Mrvoš Anokić i Ranka Jovića - navodi Mateović.

Za sklad čitavog programa pobrinuo se i ovog puta Velimir Agovski, a goste će kroz program voditi prvaci Pozorišta na Terazijama Slobodan Stefanović i Jelena Jovičić.

- Zahvaljujem na podršci iz otadžbine, pogotovu Ministartsvu odbrane Srbije kada je reč o nastupu orkestra "Stanislav Binički". Počasni gosti biće i orkestar MUP-a Republike Srpske. Takodje nastojimo da deo programa budu i naša kulturno-umetnička društva, tako će ove godine prigodnom tačkom uskladjenom u balski koncept nastupiti i jedno od najuspešnijih društava u Evropi, Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac" iz Beča. Neizostavan je i nastup austrijske plesne škole Imerfol kojim prikazujemo povezanost dve kulture, austrijske i srpske - dodaje je Mateović.

On ističe da Svetosavski bal uživa ugled i da gosti karte rezervišu i kupuju i pre nego što budu objavljena imena učesnika u programu.

- Uvek je tu i gostiju iz Srbije, ali i iz drugih zemalja Evrope, pa čak i iz Kanade, što možda najbolje govori o tome koliki ugled Svetosavski bal uživa i u svetu. Bitno nam je da u toku balske sezone, po čemu je Beč svetski poznat, Svetosavski bal bude deo nje, kao trag srpske kulture. To nam uspešno polazi za rukom već 22 godine, a tako će sigurno biti i u budućnosti. Gosti su svake godine i predstavnici naših i austrijskih uglednih institucija. Moram da naglasim da bal predstavlja i veliki organizacioni zadatak i svake godine to uspevamo zahvaljujući timu koji ulaže velike napore - rekao je Mateović.

Nove generacije

U objavljenoj monografiji "20 godina Svetosavskog bala" vidi se da bal ima stalne goste od početka.

-Svake godine dolaze oni koji su bili i na prvom balu kada smo 1998. obnovili ovu srpsku tradiciju u Beču. Takodje, svake godine imamo i potpuno nove goste, što pokazuje da interesovanje ne jenjava. Već godinama su naši studenti u Beču neizostavni gosti i to je nešto na šta smo ponosni, jer su to nove generacije, koje će nastaviti u budućnosti ovu tradiciju. Želeo bih da se što više njih priključi i Srpskom centru kao udruženju i da donesu nove ideje - ukazao je Mateović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online