Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.01.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

"Mokranjac" najbolji u Beču

Zajednica srpskih klubova u Beču proglasila je Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac"za najbolji klub godine, na tradicionalnom prijemu povodom pravoslavne Nove godine, na kojem su dodeljene plakete i zahvalnice institucijama i pojedincima koji su obeležili 2018.

Z. Mirković
Ponosni: SKC "Stevan Mokranjac" s nagradom

Da su nagrade otišle u prave ruke potvrdio je aplauz kojim su pozdravljeni svi slavodobitnici dok im je priznanja uručivao Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice.

- U prethodnoj godini Zajednica je imala manje aktivnosti, ali su zato klubovi postizali fantastične rezultate koji su za svaku pohvalu. Ova godina je počela obeležavanjem 45 godina postojanja SKUD Bambi, a sledi obeležavanje pet decenija postojanja kluba Jedinstvo. Posebno nas raduje što večeras vidimo veliki broj mladih ljudi, koji se sve više uključuju u rad udruženja, ali brojne osnivače današnjih klubova, aktiviste koji, evo, već 50 godina ne posustaju - istakao je Kapetanović.

Najviše priznanje za 2018. poneo je SKC "Stevan Mokranjac" koji je u 20 godina postojanja beležio izuzetne rezultate ne samo na austrijskoj već i na evropskoj sceni.
Saša Kostić, predsednik "Mokranjca", za "Vesti" kaže da su svi izuzetno ponosni, a on posebno jer je na čelu društva koje je drugi put dobilo plaketu za najbolji klub. Prethodni put je to bilo 2014.

- Naše društvo sve više raste i s pravom smo transformisani u Srpski kulturni centar. Očekujem u 2019. još više uspeha, još bolju organizaciju i još bolju saradnju sa ostalim klubovima - rekao je on.

Potpredsednik Saša Božinović dodaje da je zlatna plaketa potvrda uspešnog rada i postignutih rezultata u 2018.

- Prošla godina je bila jedna od najuspešnijih u istoriji "Mokranjca". Pored brojnih nastupa širom Austrije i Evrope, i na Smotri u Banjaluci je potvrđeno da smo i dalje u vrhu evropskog foklora.
Od pojedinaca u radu Zajednice prošle godine najviše se istakao dugogodišnji aktivista Dragan Kračunović.

Posebna zahvalnica za saradnju dodeljenja je Predstavništvu Republike Srpske u Austriji, a priznanje je primio direktor Mladen Filipović. On je pohvalio rad Zajednice srpskih klubova u Beču i istakao brojne primere pomoći koju Republika Srpska pruža klubovima. Filipović je zahvalio na priznanju i kazao da je RS otvorila novi vid saradnje sa dijasporom i da će Srpska još većim intenzitetom sarađivati sa rasejanjem.

Plaketa policiji

Kad je reč o institucijama zemlje domaćina, plaketu za izuzetnu saradnju dobila je Policijska uprava 10. bečkog okruga, u čije je ime priznanje primio načelnik Johan Vlašic.
Vlašic je otkrio da je gradišćanski Hrvat, čiji su preci u Austriju došli s Balkana pre 500 godina bežeći od Turaka. Ukazao je da je bitna saradnja policije sa srpskim klubovima jer to pokazuje da od čuvara reda ne treba imati strah, ali i da u njenim redovima ima mnogo kolega migrantskog porekla.

Dobro organizovani

Svečanosti su prisustvovali i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, Jovan Alimpić namesnik SPC za Austriju, Franc Markus, predsednik 10. bečkog okruga, Renate Anderl, predsednica Radničke komore (AK), brojni predstavnici javnog i kulturnog života Beča, sponzori i predstavnici bečkih klubova.
Ambasador Rodić je istakao da su bečki klubovi i Zajednica primer dobrog organizovanja dijaspore koje daje i dobre rezultate.
Renate Anderl je navela brojne oblike saradnje Radničke komore i srpskih klubova i naglasila da je ta institucija otvorena za sve ljude bez obzira na državljanstvo i poreklo, pre svega radnicima u traženju prava. Ona je podsetila da se izbori za ovu instituciju održavaju u martu i pozvala na što veću izlaznost.

Godina jubileja

- Ove godina slavićemo pola veka od osnivanja KUD Jedinstvo iz Beča, a samim tim i 50 godina samoorganizovanja Srba u Austriji. Obeležićemo i 45 godina Zajednice srpskih klubova u Beču. Očekujemo u tome veliku pomoć svih institucija i grada Beča. Jedino su Radnička komora i Savez sindikata punih 50 godina pomagali naše klubove - kazao je Kapetanović.
On je dodao će u junu, ponosni domaćin 40. sportskih susreta dijaspore u Austriji biti Zajednica u Beču.

Razgalili srca

Da program dobije prijatnu atmosferu, svoj doprinos su dale muška i ženska pevačka grupa SKUD-a Bambi koje su razgalile srca prisutnih baš kao i orkestar Đorđa Davidovića. Posle zvaničnog programa druženje je nastavljeno uz srpske specijalitete i dobru muziku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online