Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2019.
18:15
D. Pašić - Vesti A

"Čeprkanje" u slami i razgovori u porti

U Lincu, jednoj od najvećih parohija Eparhije austrijsko-švajcarske, veliki broj vernika je prisustvovao liturgiji na Badnji dan i večernjoj službi. S obzirom na to da je bila nedelja, porodično su došli naši ljudi u hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovorca, pogotovo na večernju službu, kada su položeni badnjaci u porti prelepe svetinje.

D. Pašić
Stari običaj: Deca posle službe u slami tražila slatkiše

- Posebno nam je drago što su naša deca mogla da prisustvuju službi i paljenju badnjaka. Za njih je to nešto posebno - čuli smo od familija Bogićević i Paripović, koje su zajedno stigle u hram uočio dolaska Božića.

U popodnevnim satima bilo je teško naći mesto za parking u blizini srpskog svetilišta, uprkos što se radi o industrijskoj zoni gde ima dosta mesta oko brojnih firmi. Sve je jednostavno bilo dupke puno i u hramu i oko njega. S osmehom su sa badnjacima i svećama u rukama brojni parohijni tražili mesto na večernjoj službi, probijajući se ka unutrašnjosti. Vrvelo je na sve strane i oko stolova gde se služilo kuvano vino u porti hrama:

- Ovo je jedinstvena prilika i da se sretnemo da nekim poznanicima, koje u toku godine ne viđam. Lepo je makar i jednom u godini dana da se družimo, pogotovo na ovakav praznik - kazao nam je Dragan, koji je bio u društvu prijatelja Gorana, kojeg je prethodni put video takođe na Badnji dan pre 12 meseci na istom mestu.

Večernjoj službi je prisustvovao i veliki broj dece. Ona su u prvim redovima nestrpljivo čekala da sveštenik završi besedu i dozvoli im da potraže slatkiše u slami pred oltarom. Radosno su svi krenuli da "čeprkaju" po senu.

D. Pašić
Paljenje badnjaka u porti hrama u Lincu

Dok su deca tražila slatkiše, sveštenik Mićić je iz hrama izneo veliki badnjak i odneo ga u portu hrama gde je sve bilo spremno za polaganje. Pošto je očitao molitvu, badnjaci su položeni uz pojanje parohijskog hora.

Otkupljena svetinja

Na kraju večernje službe na Badnji dan, protojerej-stavrofor Dragan Mićić je kazao da vernici u ovoj parohiji imaju dodatni razlog za slavlje. On je parohijane obavestio da je u potpunosti sređena dokumentacija, odnosno završen otkup hrama i zemljišta oko njega i da je sve sada vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, odnosno samih vernika, koji su svojim prilozima omogućili kupovinu svetinje.
- Svi provoslavni vernici su dobrodošli u našu crkvu, ne samo Srbi kao većina - rekao je između ostalog sveštenik Mićić.
On je pohvalio sve za odanost svojoj crkvi i pozvao ih da posete i biblioteku pri hramu koja ima više od 2.500 naslova.

Sveto drvo i u Gmundenu

I u parohiji SPC Gmunden i Feklabruk u Gornjoj Austriji organizovano je sečenje i paljenje badnjaka. Nadležni sveštenik Nikola Pantić je u pratnji brojnih parohijana poranio kako bi uneli sveto drvo u crkvu koja je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju. U večernjim satim ispred hrama brojni parohijani su palili sveto drvo i zajedno, u radosti i veselju najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online