Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.11.2018.
19:10
Z. Mirković - Vesti A

Mladi zavičaj ne zaboravljaju

Najstariji naš klub u Austriji Jedinstvo iz Beča održao je priredbu na koju je pozvao društva iz Rumunije i otadžbine. Klub koji postoji skoro pet decenija pozvao je na godišnji koncert KUD Plavi delija iz Velikog Sen Petra i tamburaški orkestar Batini bećari iz Velikog Sen Mikluša u Rumuniji. Iz Srbije u goste je došao KUD "Paulj Matejić " iz Melnice kod Petrovca na Mlavi. U programu je učestvovao i Bambi iz Beča.

Z. Mirković
Veteranke Jedinstva

Program je počeo podsećanjem na dugu istoriju Jedinstva, a kroz priredbu je vodila Milica Dacić. Recitaciju Dušana Vasiljeva "Domovina" izvela je Teodora Mišković, a u prvom bloku najpre su nastupili domaćini - prvi ansambl Jedinstva, koji je izveo Igre iz okoline Brusa. Zatim je publiku oduševio KUD "Paulj Matejić" Vlaškim igrama iz okoline Negotina.

Dečji ansambl Jedinstva je izveo Igre iz okoline Leskovca, a za njima su nastupili Batini bećari. Mini-koncertom koji je trajao nešto manje od pola sata uz soliste Zorana Radića i Ljubomira Petrova, koji su publiku digli na noge i naveli je da zapeva.
Srednji ansambl KUD Bambi izveo je Igre iz Leskovca, a srednji ansambl Jedinstva Igre iz Pčinje.

U pauzi je publika imala priliku da se uz bogato posluženje upozna i druži sa svim učesnicima, a svi su praćeni i ispraćeni gromkim aplauzom.
U drugom bloku prvo je zaigrao srednji ansambl Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac" iz Beča, a zatim veterani Bambija i na kraju KUD "Paulj Matejić" .

Potom su publiku oduševili veterani Jedinstva, KUD Plavi delija i na kraju ponovo prvi ansambl Jedinstva.

- Mislili smo još jedna, dve generacije disaće kao jedna i s nama igrati, pevati, družiti se i u sportu nadmetati pa će se asimilovati, integrisati, otići, ali geni i koreni su čudo. I evo nas pola veka zajedno i srce kuca sve jače. Nijedno državljanstvo, velika plata i obećanja ne mogu zamagliti sećanja, ljubav prema zavičaju i potrebu da kultura porekla ostane živa. Mi smo pitom narod koji može dobro da savlada jezik i poštuje zemlju domaćina, uklapa se, a opet mu srce zaigra kad zavičajna muzika poteče kao reka - srećan je Zlatko Miloradović, dugogodišnji predsednik Jedinstva.

Jovica Stanojević, veteran SKC "Stevan Mokranjac" izrazio je zahvalnost omladini koja "ne dozvoljava" da ostare oni koji su osnovali društva i da se zaboravi zavičaj.

- Godine teku dostojanstveno, a mi svake godine naučimo nešto novo i steknemo nove prijatelje. Saradnja sa KUD-om "Paulj Matejić" nam je otvorila nove horizonte. Već 15 godina se družimo i gajimo entuzijazam koji čuva patriotizam i čini nas jačim i prepoznatljivijim svuda u svetu. Ovaj koncert bio je prava revija lepote našeg kulturnog nasleđa i neka bude ovakvih koncerata što više - poručio je on.

Igrali iz duše

Borko Jorgovan iz KUD-a "Paulj Matejić", hvali domaćine.
- Prezadovoljni smo prijemom domaćina, druženjem i našim nastupom jer smo igrali iz duše za ove bečke čuvare srpske kulture. Oni daju sve od sebe, kao i mi. Kroz umetnost se uči i pismo zemlje porekla, poznavanje istorije i običaja. Čuvamo identitet zahvaljujući kome se nikada nećemo izgubiti - kaže Jorgovan.

Najstariji, a najmlađi

Zlatko Miloradović ističe da će klub sledeće godine proslaviti pet decenija postojanja.
- Najstariji smo, ali i najmlađi, jer je ljubav dvosmerna ulica. Mi trajemo i sve od sebe dajemo, a novi nam naraštaji sami dolaze i ostaju s nama. Za poluvekovni jubilej planiramo dolazak Beogradske filharmonije i još puno iznenađenja, koja će pokazati kulturu Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online